جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
قصه مهاجرت

قصه مهاجرت

مرگ یا مفقودی روزانه یک کودک مهاجر در سراسر جهان

بنا به گزارش جدید سازمان ملل متحد، حدود ۱۶۰۰ کودک مهاجر بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی کشته یا مفقود شده‌اند که طبق این آمار به‌طور میانگین بدون درنظر گرفتن شمار بسیاری که به ثبت نمی‌رسد، روزانه یک کودک مهاجر کشته یا مفقود می‌شود.

در دوره تحت پوشش این گزارش (۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸)، بنا به ارزیابی سازمان جهانی مهاجرت (IOM)  از مجموع مرگ‌ و میر ۳۲ هزار مهاجر، بیش از نیمی از آن‌ها یعنی حدود ۱۷ هزار و ۹۰۰ مهاجر در دریای مدیترانه کشته یا مفقود شده‌اند. بقایای حدود دو سوم از این قربانیان نیز هرگز پیدا نشده است. به‌رغم درگیری در یمن، مردم شاخ آفریقا هم‌چنان به‌عبور از دریای سرخ و خلیج عدن ادامه می‌دهند و این باعث شده تا در سال ۲۰۱۸ میلادی حداقل ۱۲۵ نفر در سواحل یمن کشته شوند که در مقایسه با ۵۳ نفر در سال ۲۰۱۷ میلادی افزایش چشمگیری داشته است.

هم‌چنین بیشتر مرگ و میرهای مهاجران در جنوب آسیا از سال ۲۰۱۴ میلادی مربوط به مهاجران افغان بوده است.

در خاورمیانه نیز بین سال‌‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی ۴۲۱ مورد مرگ مهاجر به ثبت رسیده که بیشترین آمار با ۱۴۵ نفر مربوط به سال ۲۰۱۸ میلادی بوده است. درگیری‌ها و فرار روهینگیایی‌ها و آزار و اذیت آن‌ها در میانمار با ۱۷۲۳ کشته از میان ۲۲۰۰ مرگ و میر مربوط به مهاجران در منطقه جنوب شرقی آسیا، اکثریت قریب به اتفاق موارد مرگ و میر ناشی از جریان‌های مهاجرتی در این منطقه را طی دوره مذکور در این گزارش به‌خود اختصاص داده است.

بنابر این گزارش، عبور گسترده مهاجران از سراسر مرز ایالات متحده با مکزیک از سال ۲۰۱۴ میلادی هرساله شمار مرگ و میر مهاجران را افزایش می‌دهد، به‌طوری‌که طی مدت پنج ساله در مجموع ۱۹۰۷ مرگ مهاجر در این مسیر به ثبت رسیده است.

این گزارش تنها چند روز پس از انتشار جهانی تصویری تکان‌دهنده از جسد یک مرد مهاجر متعلق به آمریکای مرکزی و دختر خردسالش در حاشیه رودخانه‌ای که آمریکا و مکزیک را از یکدیگر جدا می‌کند، منتشر شده است.
(ایسنا)

کودکان کار؛ معضلی که اکثر کشورها برای حل آن در صدد چاره‌اندیشی هستند

طبق بررسی یونیسف، در کشورهای با کمترین میزان توسعه‌یافتگی، از هر چهار کودک بین ۵ تا ۱۷ سال، یک کودک مشغول به کاری است که مانع از رشد او شده و سلامتی‌اش را به‌خطر می‌اندازد.

بیشترین تعداد کودکان کار را می‌توان در مناطق جنوبی صحرای آفریقا یافت؛ جایی که ۲۹ درصد از کودکان پنج تا ۱۷ ساله مشغول به‌کار هستند. در خاورمیانه و شمال آفریقا هفت درصد از کودکان در این گروه سنی، مشغول به انجام کارهایی هستند که برای سلامتشان بسیار خطرناک است.


در آمریکای لاتین و مناطق مربوط به دریای کارائیب نیز، ۱۱ درصد از کودکان کودک کار محسوب می‌شوند. خبرگزاری دانشجویان ایران  اینفوگرافی از اطلاعات مذکور تهیه و منتشر کرد.

محکومیت نپال در کمیته حقوق بشر سازمان ملل

پیرو شکایت یکی از شهروندان نپالی به کمیته حقوق بشر ملل متحد مبنی بر اینکه در این کشور تحت کار اجباری  قرار گرفته و وقتی که به مراجع نظارتی کشورش گزارش کرده مورد سوءرفتار و شکنجه آن‌ها نیز  قرار گرفته است، کمیته حقوق بشر ضمن بررسی دلائل این فرد و پاسخ دولت نپال، احراز کرد که دولت نپال، موجب نقض حقوق این فرد شده و باید نقض مزبور، جبران شود.
شایان ذکر است که میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران نیز از جمله کشورهای عضو آن می‌باشد چند پروتکل الحاقی دارد که یکی از آن‌ها مربوط به امکان شکایت شهروندان کشور مزبور نزد مرجع نظارتی میثاق حقوق مدنی و سیاسی یعنی کمیته حقوق بشر می‌باشد. نپال چون این پروتکل را پذیرفته است این امکان برای شهروندانش فراهم است که بتوانند پس از طی مراجع داخلی، اگر حقوق آن‌ها تامین نشد به این مرجع، مراجعه کنند. ایران به این پروتکل ملحق نشده است.
ضمنا چند سال قبل پروتکل سومی که به پیمان‌نامه حقوق کودک اضافه شد امکان دادخواهی کودکان نزد کمیته حقوق کودک به‌عنوان مرجع نظارتی پیمان‌نامه یاد شده را فراهم ساخته است که هر کشوری این پروتکل را بپذیرد باید پاسخ‌گوی این مرجع در قبال شکایات کودکان جامعه خود باشد. (متن ترجمه فارسی این سند در بخش اسناد همین بسته خبری منعکس شده است)
(الجزیره انگلیسی)

جدا سازی کودکان مهاجر از والدین آنها در آمریکا ادامه دارد

گروه‌های فعال حقوق بشر اعلام کردند در اثر اعمال مقررات مهاجرتی دولت ترامپ طی ماه‌های اخیر 912 کودک مهاجر در آمریکا  از والدین خود جداسازی شده‌اند. این‌ها بچه‌هایی هستند که پدر و مادر مهاجرشان در آمریکا مرتکب جرمی شده‌اند و به‌همین سبب از بچه‌هایشان دور گردیده‌اند.
کوچکترین بچه این گروه زیر 5 سال اعلام شده است. فعالان حقوق کودک در سراسر جهان نسبت به این جداسازی که نقض صریح پیمان نامه حقوق کودک است اعتراضات مستمری را بیان داشته‌اند اما ثمر عملی نداشته است.
(سایت سی ان ان)

اعتراض سازمان دیده‌بان حقوق بشر نسبت به منع تحصیل کودکان حامله

دیده‌بان حقوق بشر با انتشار گزارشی از برخی کشورهای آفریقایی انتقاد کرد که کودکان حامله در اثر ازدواج‌های رایج سنتی را برای ادامه تحصیل به مدرسه راه نمی‌دهند. این سازمان تاکید کرده حق بر آموزش در هر شرایطی باید برای افراد رعایت شود و کودکانی‌که با این محرومیت روبرو می‌شوند در واقع از دو ناحیه حقوقشان نقض شده است هم ازدواج نادرست و هم منع تحصیل؛.
(سایت دیده‌بانِ حقوق بشر)

شایان ذکر است چون در برخی کشورها روابط کودکان دختر و پسر آزاد است ممکن است برخی از افراد زیر 18 سال خارج از چارچوبِ ازدواج، حامله شده باشند که در واقع ممنوعیتِ مزبور، آن‌ها را نیز دربر می‌گیرد.

نشر مستندهای مختلف رسانه‌ای به مناسبت روز بین‌المللی مبارزه با قاچاق انسان از جمله کودکان

همزمان با (30 جولای/ 8 مرداد)، روز بین‌المللی مبارزه با قاچاق انسان، سازمان‌های مختلف فعال در زمینه نفی این پدیدهِ غیرانسانی و رسانه‌های بین‌المللیِ علاقمند به موضوع حقوق کودک، گزارشات مستند جالبی را منتشر کردند تا افکار عمومی جهان، نسبت به این موضوع توجه بیشتری پیدا کند.
شبکه خبری الجزیره فیلم مستندی از مصاحبه با قربانیان و مرتکبان قاچاق انسان که در میان آن‌ها دختر بچه‌هایی نیز قربانی هستند تهیه و منتشر کرد. در این مستند، روشن گردیده که دختر بچه‌های قربانیِ قاچاقِ انسان، عمدتا برای بهره‌برداری در مراکز جنسی یا کار اجباری خانگی به کشور مقصد منتقل شده‌اند.

در کشور ما نیز پدیده قاچاقِ کودکانِ افغانی به ایران مدت‌هاست جریان دارد. معمولا این کودکان برای کار به ایران می‌آیند و عمده آن‌ها، کارِ خیابانی را برمی‌گزینند. برخی نهادهای مدنی برای تحصیل آن‌ها یا ارائه خدمات انسانی مورد نیاز، مساعدت‌هایی را معمول می‌دارند. برخی از همین کودکان در اجرای  طرح اخیرِ سامان‌دهی کودکانِ خیابانی، جمع‌آوری شده‌اند که اگر خانواده‌ای نداشته باشند به کشور خودشان منتقل می‌شوند.

لینک کوتاه مطلب:

https://alefbayefarda.ir/?p=1198

مطالب مرتبط

مجله حقوق کودک
محمد ابراهیم خانی

خشونت علیه کودکان و زنان

اگر کودک یا زنی مورد خشونت قرار گیرد قانون چه حمایتی از او می‌کند؟ این روزها که ویروس کرونا اذهان جهانی را به خود معطوف

ادامه مطلب »
مجله حقوق کودک
محمد ابراهیم خانی

در تکاپوی رسیدن به تکنولوژی

زنگ آخر کرونا، دغدغه والدین کردستانی‌ این روزها شبیه زنگ آخر مدرسه است که همه دانش آموزان لحظه شماری می‌کردند تا به پایان برسد و

ادامه مطلب »