نشست‌های استانی با هدف حساس‌سازی نهادها برای حمایت از کودکان

دبیر مرجع ملی کنواسیون حقوق کودک و معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزیر دادگستری گفت: کودکان حمایت‌های همه جانبه را می‌طلبند. با توجه به ضرورت حساس‌سازی جامعه نسبت به کودکان و فرهنگ‌سازی و استفاده از همه ظرفیت‌های استان‌ها، تصمیم گرفته شده تا شورای هماهنگی مرجع متناظر استانی حقوق کودک را که به‌طور معمول با مسئولیت مدیرکل بانوان و خانواده استانداری‌ها و مدیران اجرایی و مقامات قضائی ذی‌ربط برگزار می‌شد، در سطحی وسیع‌تر و با حضور مقامات عالی استان اعم از استاندار، امام جمعه و رئیس کل دادگستری، مدیران اجرایی، فرمانداران، بخشداران، شهرداران و قضات دادسرا و دادگاه اطفال و نوجوانان ایفای نقش کند.

عباسی اضافه کرد: همچنین تشکل‌های مردم‌نهاد و فعالان حوزه حقوق کودک نیز در این شورای هماهنگی حضور خواهند داشت تا براساس چالش‌های از قبل احصاء شده حوزه کودک استان، موضوعات و مباحث با حضور همه کنش‌گران به بحث گذاشته شود و راهکارهای مناسب برای برون‌رفت از چالش‌ها ارائه و زمینه اجرای آن فراهم شود. در این‌صورت همه می‌دانند که موضوع کودکان بسیار مهم و حائز اهمیت بسیار است و تکلیف همه است که برای حمایت از کودکان گام بردارند.

استاندار آذربایجان شرقی نیز در حاشیه برنامه اجرا شده مربوط به حقوق کودک در تبریز گفت: امیدواریم با همکاری و حمایت‌های مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک بتوان چالش‌های اصلی حوزه کودکی که عبارتند از ازدواج‌های زودهنگام، انسداد تحصیلی کودکان و کار اجباری کودکان را مدیریت کنیم.
(خبرگزاری مهر)

تدوین سند راهبردی مدیریت مسائل اجتماعی در کرمان و توجه به وضعیت کودکان درآن

صادق‌زاده، مدیر کل بهزیستی استان کرمان گفت: در کرمان با همراهی دستگاه‌های استان تلاش کردیم به ایده‌های نو و برنامه‌هایی که در حوزه اجتماعی به آن نیاز داریم برسیم. وی افزود: سند راهبردی مدیریت اجتماعی استان کرمان که دو سال در دست اجرا و طراحی است در قالب توجه به رشد جمعیت و رشد مسائل اجتماعی برای ۱۰ سال آینده تدوین شده است.

صادق‌زاده به مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست اشاره کرد و افزود: در کرمان سه هزار و ۵۱۲ کودک و نوجوان تحت حمایت بهزیستی وجود دارد که از صفر تا ۱۸ سال را تشکیل می‌دهند.

وی ادامه داد: متاسفانه ۸۵ درصد فرزندان شبه خانواده، کودکانی هستند که بدسرپرست هستند همچنین ۳۳.۱ درصد از کودکان در مراکز تحت پوشش بهزیستی و ۶۶.۱۱ درصد در خانه‌های جایگزین مثل اقوام قرار دارند.
(ایسنا)

لزوم توجه به حقوق کودک با نگاه حق‌مدارانه

در ادامه برنامه‌های استانی مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، نشست تخصصی حقوق کودک با حضور معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزیر دادگستری و دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، امام جمعه قزوین، علی فرخزاد معاون عمرانی استانداری، مدیرکل امور بانوان، مدیرکل امور اجتماعی استانداری، فرماندار قزوین و جمعی از مدیران دستگاه‌های اجرایی در سالن استانداری قزوین برگزار شد.

محمود عباسی در این همایش گفت: در روند احقاق حقوق کودک، تشکل‌های مردم نهاد، موثر هستند و جاهایی که نهادهای رسمی نمی‌توانند از عهده کار برآیند نهادهای مردمی می‌توانند تاثیرگذار باشند. وی اضافه کرد: با استفاده از ظرفیت مساجد، کانون‌های مختلف و شهرداری‌ها می‌توان نتایج خوبی را شکل داد چنان‌چه با یک کار کوچک، مانند ایجاد پارک‌های محلی، بازی‌گاه کودک، برخی از نیازها تامین می‌شود. وی تصریح کرد: در استان قزوین تاکنون ۱۸۰ کودک بازمانده از تحصیل، شناسایی شده و در این میان، والدین بی‌سواد کم‌ درآمد هم داریم که از خواندن و نوشتن محروم هستند که باید برای آن‌ها تدبیر کنیم.

وی گفت: باید فضاهایی برای مادر و کودک در بوستان‌ها، معابر عمومی و ادارات داشته باشیم تا بتوانیم دغدغه‌های این عرصه را کم کنیم. ۳۰ درصد جمعیت کشور را کودکان تشکیل می‌دهند و جلوه‌های حقوق آن‌ها اعم از تغذیه، امنیت، حق شنیده شدن باید رعایت شود.

وی یادآورشد: کنوانسیون حقوق کودک یکی از موارد کنوانسیون‌های بین‌المللی است که ما مکلف به اجرای مفاد آن هستیم. مجموعه‌ای از حقوق در این سند دیده شده و در حالی‌که دو میلیارد نفر از جمعیت جهان را کودکان تشکیل می‌دهند ایران هم به این پیمان‌نامه پیوسته است. عباسی تصریح کرد: برخلاف گذشته که نگاه به کودکان عمدتا عاطفی بود این کنوانسیون نگاه حق‌مدارانه را مبنا قرار می‌دهد و می‌گوید این که کودکان باید در خانواده زندگی کنند، از رفاه اجتماعی مناسب بهره بگیرند و درست تربیت شوند و از بهترین امکانات برای تعالی شخصیت آن‌ها استفاده شود جزو حقوق آن‌هاست.

وی گفت: ۱۶ دستگاه اجرایی، دستگاه قضایی وظیفه سیاست‌گذاری، برنامه‌‌ریزی و پایش حقوق کودک در سراسر کشور را برعهده دارد و هماهنگی بین آن‌ها از سال ۸۴ در قالب کنوانسیون حقوق کودک شکل گرفته است و زمانی که تمام مدیران اجرایی و فعالان عرصه کودک در این نشست‌ها حاضر می‌شوند به معنای اهمیت دادن به جایگاه و حقوق کودکان در نزد مسئولین استان است.

عباسی گفت: امسال، سال تحول در حوزه حقوق کودک است و باید چالش‌های اساسی آن‌ها بررسی شود و این که نتوانیم مثلا برای ۲۰۰ کودک خیابانی و یا  ۲۰۰ کودک بازمانده از تحصیل، فکری کنیم و زیر سوال برویم قابل قبول نیست و این چالشی نیست که نتوانیم آن‌را حل کنیم. وی اظهار داشت: باید مسئولان آموزش و پرورش گزارش دهند چرا بازمانده از تحصیل داریم و راهکار حل آن‌ها چیست و بهزیستی برای کودکان کار چه کرده است و باید این موارد مدیریت شود. وی افزود: امسال کنفرانس بین‌المللی حقوق کودک در تهران برگزار خواهد شد و دستاوردهای ۴۰ ساله کودک و جشنواره حقوق کودک را عرضه می‌کنیم و در یک غرفه در سازمان ملل نیز بهترین دستاوردها را عرضه خواهیم.

آغاز فعالیت پلیس ویژه اطفال و افراد زیر ۱۸ سال در پایتخت

فرمانده انتظامی تهران بزرگ گفت: در تمام کلانتری‌های پایتخت، مرکز مشاوره و مددکاری با حضور مددکاران که اغلب از بانوان تحصیل کرده هستند، خدمات مشاوره ارائه می‌شود. واحد پلیس اطفال در کنار مراکز مشاوره و مددکاری در تمام کلانتری‌ها راه‌اندازی شده است و فعالیت می‌کند. وظیفه پلیس اطفال خدمات‌رسانی به کودکان و افراد زیر ۱۸ سال است.
(باشگاه خبرنگاران)

ایجاد کلینیک حقوقی کودکان در کردستان

در ادامه گردهم‌آیی‌های مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در استان‌های مختلف کشور، برنامه‌ای ویژه در استان کردستان نیز اجرا شد. دبیر مرجع ملی در کنفرانس تخصصی حقوق کودک که در سالن جلسات اداره بهزیستی سنندج برگزار شد؛ با اشاره به اینکه لایحه جدید حقوق کودکان و نوجوانان در دستور کار و بررسی صحن علنی مجلس است، خاطرنشان کرد: این لایحه مجموعه‌ای جامع و کامل بوده که می‌تواند راه‌گشای بسیاری از چالش‌های حوزه کودکان باشد.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک از راه‌اندازی کلینیک حقوقی کودکان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان خبر داد و گفت: در این کلینیک با بهره‌گیری از ظرفیت سمن‌ها برای مدیریت آسیب‌های اجتماعی از نهادهای برآمده از مردم استفاده می‌شود.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک با بیان اینکه طلاق در استان کردستان به عنوان یکی از چالش‌های جدی شناخته می‌شود، درخواست کرد: همگی در خصوص  این چالش به عرصه خدمات بیایند.

وی با تأکید بر اینکه کودکان فریادرسایی دارند که خطاب به ما می‌گویند جامعه، مسئولان و والدین ما را نمی‌بینید، توضیح داد: بی‌توجهی به فرزندان از والدین، آغاز و بدترین تبعات آن متوجه کودکان بدسرپرست و کودکان طلاق می‌شود. وی با اعلام این‌که لایحه پلیس اطفال در جریان تصویب قرار گرفته است، اذعان کرد: قبل از این‌که این لایحه تصویب قانونی شود به‌صورت پایلوت در برخی استان‌ها در حال اجراست. دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک با اشاره به اینکه سمن‌های مختص به کودکان باید تشکیل و به مدیریت آسیب‌های این حوزه بپردازند، یادآور شد: مسئولان نیز باید از این سازمان‌های مردم نهاد حمایت کنند تا بتوان نتیجه مطلوب و عمیق‌تری را کسب کرد.
(تسنیم)

چالش‌های خاص استان‌های کمترتوسعه‌یافته در زمینه حقوق کودک

قاسم سلیمانی دشتکی استاندا‌ر ایلام در نشست تخصصی حقوق کودک در استانداری ایلام که با حضور وزیر دادگستری برگزار شد، بر لزوم رعایت حقوق کودکان تاکید کرد و گفت: در بحث حقوق کودک هر منطقه بایست اقتضائات خاص هر منطقه را درنظر داشت. وی ادامه داد: برای تهیه یک برنامه مدون و علمی بایست مطالعات راهبردی علمی و دقیق در هر منطقه صورت گیرد چرا که مسائل خاص کودکان در استان‌های سنتی مانند ایلام با کلان‌شهرها متفاوت است. سلیمانی دشتکی در ادامه با اشاره به این مطلب که بیش از یک سوم جمعیتِ کودکان زیر ۱۸ سالِ استان در شهرها و ۵۵ هزار نفر در روستاها زندگی می‌کنند، اضافه کرد: بیش از ۲ هزار کودک بازمانده از تحصیل امروز در استان وجود دارد که بایست با برنامه‌ریزی دستگاه‌های متولی، این موضوع پوشش داده شود.

وی در ادامه به وضعیت نامناسب تغذیه کودکان در مناطق کمتر برخوردار اشاره کرد و گفت: بیش از ۱۰۰۰ کودک معلول در استان نیز وجود دارد که این موضوع نیازمند توجه خاص است.

وی به برخی از آسیب‌های تهدید کننده حقوق کودکان چون کودک همسری، کودک آزاری، بیگاری کشیدن از کودکان، کودکان طلاق و … اشاره کرد و افزود: با فرهنگ‌سازی مناسب، فشارها بر کودکان برداشته شود و به‌جای آن با نگاه سازنده، مسیر رشد و اعتلای آنان را فراهم ساخت. وی در پایان به تشکیل بانک اطلاعاتی با موضوعات کودکان در استان خبر داد و عنوان کرد: برای برخورد با آسیب‌های اجتماعی در حوزه کودکان، برنامه‌ریزی و اقداماتی با حضور افراد صاحب‌نظر انجام شده است.
(مهر)

رعایت حقوق کودکان باید به دغدغه عمومی در جامعه تبدیل شود

سیدعلیرضا آوایی وزیر دادگستری در نشست تخصصی حقوق کودک در محل استانداری ایلام اظهار داشت: مسئولان استان‌ها باید چالش‌ها و مشکلات فراروی کودکان در استان‌های خود را شناسایی و بررسی کنند.

وزیر دادگستری موضوع توجه به حقوق کودکان را یکی از دغدغه‌های دولت عنوان کرد و افزود: ترویج و ارتقاء حقوق کودک در دستور کار برنامه‌ریزان امر است. وی با اشاره به این مهم که تمامی خاطرات، آسیب‌ها و لطمه‌ها در انسان تأثیرگذار است، اضافه کرد: مشکلاتی که در کودکی به‌وجود می‌آید در بزرگسالی، خود را نشان می‌دهد چرا که عمده شخصیت انسان‌ها در دوران کودکی شکل می‌گیرد.

آوایی با اشاره به برنامه فرزندآوری در دین مبین اسلام، بیان کرد: احترام به کرامت انسانی ایجاب می‌کند که کودک به‌عنوان یک انسان کامل دارای حقوق برابر با بزرگسالان باشد.

آوایی در ادامه افزود: وزارت دادگستری به‌عنوان مرجع رسمی کنوانسیون حقوق کودک اقدام به تهیه سند ملی حقوق کودک کرده است و در آن برنامه‌هایی برای حفظ حقوق کودک در کشور تدوین شده است. وی عنوان کرد: ۳۰ درصد جمعیت کشور را افراد زیر ۱۸ سال تشکیل می‌دهند و باید برای احقاق حق کودکان تلاش کرد، البته رعایت حقوق کودکان باید به دغدغه عمومی تبدیل شود.
(سایت وزارت دادگستری)

فعالیت ۳۵۸ مرکز اورژانس اجتماعی در کشور

حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: سازمان بهزیستی به‌دلیل توجه به موضوعات مختلف جامعه، همسرآزادی، کودک‌آزاری و توجه به خانواده و پیشگیری از آسیب‌ها، یک سازمان دوستدار خانواده است. براساس ماده ۸۰ برنامه ششم توسعه که مقرر کرده در همه شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر اورژانس اجتماعی تشکیل شود، ۳۵۸ مرکز در کشور آغاز به کار کرده است و به این ترتیب هیچ شهر بالای ۵۰ هزار نفر در کشور نیست که اورژانس اجتماعی نداشته باشد. یکی از خدمات اورژانس اجتماعی پیگیری گزارشات کودک آزاری یا نقض حقوق کودکان است.
(ایسنا)

اجرای کنسرت کودکان اُتیسم و سندروم داون

علی‌رغم آن‌که برخی دائماً این ذهنیت را دامن می‌زنند که بچه‌های دارای یک بیماری یا اختلال نمی‌توانند مانند دیگران، استعداد مختلف خود را شکوفا سازند، اخیرا کنسرت کودکان و نوجوانان دارای اختلال اتیسم و سندروم داون و اکران فیلم دست‌های آبی به کارگردانی عبدالله حیدری در پردیس سینمایی کورش تهران با حضور جمعی از هنرمندان و خانواده‌های این کودکان برگزار شد.
(ایرنا)

وعده مجدد برگزاری جشن پایان مدارس خشت و گلی در کشور

پیرو اعلام قبلی وزارت آموزش و پرورش مبنی بر اینکه مدارس خشتی و گلی در سراسر کشور تا اول مهر برچیده میشود، سرپرست وزارتخانه تاکید کرد که فقط استان سیستان و بلوچستان است که این هدف تا آخر آبان تحقق خواهد یافت.
(ایرنا)

از نهادهای مدنی ایرانی حوزه حقوق کودک، تازه چه خبر؟

از دهه دوم تیرماه تا پایان مرداد ۱۳۹۸ انجمن‌ها ونهادهای مختلف حوزه حقوق کودک در سراسر کشور، فعالیت‌های مختلفی را معمول داشته‌اند که عمدتا به نشر اطلاعات و فعالیت‌های ترویجی، اختصاص برخی منابع برای حمایت از کودکان، فعالیت‌های مددکاری یا توانمندسازی، اجرای برخی پژوهش‌ها در زمینه چالش‌های حوزه کودکان، فعالیت‌های هنری ویژه کودک، ارائه خدمات حوزه سلامت کودک  و امثالهم اختصاص داشته است.
همانند ماه‌های قبل، بررسی فعالیت برخی از این انجمن‌ها از جمله شورای کتاب کودک، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، انجمن تخصصی کودک و رسانه، انجمن حمایت از حقوق کودک، انجمن حمایت از کودکان، انجمن بیش‌فعالی و کم‌توجهی، انجمن روانپزشکی کودکان و نوجوانان ایران، بنیاد رشد و بالندگی کودکان و نوجوانان ایرانیان (رکن)، انجمن حامیان سلامت کودکان، انجمن خیریه حامیان کودک هیوا، جمعیت امام علی، انجمن حامیان کودکان کار و خیابان، انجمن حمایت از کودکان کار، انجمن حامیان کودکان کار و خیابان، انجمن حمایت از کودکان بهشت (دارای معلولیت)، انجمن حمایت از زنان و کودکان پناهنده (حامی)، انجمن توسعه صنعت سینمای کودک، مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان، انجمن حمایت از توسعه فضاهای آموزشی و فرهنگی حامی، خانه حمایت از فیلم کودکان، موسسه نیکوکاری مهرآفرین حامی کودکان نیازمند، بنیاد کودک (حمایت از کودکان مستعد نیازمند)، موسسه کودکان هوشمند، بنیاد خیریه رشد (حمایت از تحصیل کودکان در مناطق محروم)، بنیاد حمایت از توسعه پایدار مناطق محروم ایفا، انجمن مطالعات کودکان پیش از دبستان ایران و موسسات خیریه متعدد حمایت از کودکان بیمار در زمینه های مختلف بیماری، حکایت از آن دارد که برابر روال جاری این نهادها کُنش‌گری حقوقی اغلب آن‌ها چندان قابل توجه نبوده و در مواردی که فعالیت حقوقی انجام شده و در سطح عرصه عمومی بازتاب یافته عمدتا در این بازه زمانی، متمرکز بر موضوع کودکان خیابانی و نحوه مواجهه با عملکرد نهادهای رسمی در این زمینه بوده است.
با عنایت به نکته یاد شده، چند خبر مربوط به این نهادها که از حیث حقوقی قابل تامل و به عنوان نمونه فعالیت و طرح دیدگاه انتخاب شده است در زیر تقدیم می‌شود:

نشست دور همی فعالان حوزه کودک و نوجوان در موسسه فرهنگی اکو

موسسه فرهنگی اکو اگرچه نهادی منطقه‌ای با مشارکت کشورهای عضو اکوست اما در بخش فرهنگی خود، فعالیت‌های مختلفی را با همیاری فعالان مدنی حوزه فکر و فرهنگ به‌انجام می‌رساند تا مباحث مختلف فرهنگی در کشورهای عضو این نهاد، توسعه پیدا کند. چندی است این موسسه به موضوع کودک نیز ورود کرده و برهمین اساس در مرداد ماه، نشست دهم خود را با عنوان دورهمی فعالان حوزه کودک و نوجوان و با تمرکز بر موضوع توسعه بازار، خدمات و محتوای فعالان ایرانی حوزه کودک و نوجوان در سطح بین‌الملل برگزار کرد.
این نشست در واقع محرکی است برای فعالان مدنی حوزه کودک در ایران که علاوه بر تلاش‌های معطوف به رفع نیازهای داخلی به فکر ارائه محصولات قوی جهت ارائه در سطح جهانی به‌ویژه در کشورهای دارای اشتراکات فرهنگی با ایران باشند.

۲-مناظره خانم مطهره ناظری رئیس اسبق هیئت مدیره انجمن حمایت از حقوق کودک با آقای رضا محبوبی معاون آسیب‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور در مورد طرح جمع آوری کودکان کار؛

این مناظره از سوی خبرگزاری جمهوری اسلامی در صفحه اینستاگرام ایرنا نیز منتشر شد. پیرو نقدهای متنوعی که فعالان مدنی نسبت به روند طرح سامان‌دهی کودکان کار در کشور مطرح کرده‌اند و مکاتباتی که در این زمینه خطاب به مسئولان ذی‌ربط انجام داده‌اند، مناظره یکی از فعالان مدنی حقوق کودک و مسئول مرتبط با موضوع در وزارت کشور، این امکان را فراهم آورد تا دلائل طرفین برای مخاطبان عام، شفاف‌سازی شد. نفس این گفتگوها بین جامعه مدنی و مسئولان رسمی برای حل مشکلات مختلف جامعه امر مثبت و قابل توجهی است.

۳-اجرای برنامه خاص برای تقویت شادی و نشاط کودکان

موسسه مردم‌نهاد «تعالی»، هفدهمین دوره اردوی تفریحی- آموزشی کودکان شاد را برای دختران و پسران تحت پوشش آموزشی این موسسه برگزار کرد. آن‌گونه که این موسسه، اطلاع‌رسانی نموده هدف از برگزاری هفدهمین دوره اردوی تفریحی- آموزشی، ارائه آموزش‌های مفاهیم زندگی و افزایش شادی و نشاط در قالب برگزاری کارگاه‌های مختلف آموزشی و تفریحی، برای کودکان و نوجوانانی است که به خاطر مشکلات مختلف، نیاز به حمایت‌های آموزشی همچنین نشاط و شادی دارند.
در این برنامه شبانه‌روزی، کارگاه‌های گوناگونی برای مادران همراه کودکان در این اردو نیز برنامه‌ریزی و اجرا شده است. شایان ذکر است شاد زیستن و از شادی و نشاط لازم بهره‌مند شدن از جمله مؤلفه‌های حق بر سلامت روان هر انسان از جمله کودکان است. برهمین اساس، نهادهای فعال در زمینه کودکان باید برای تحقق آن برنامه‌های مختلفی را اجرایی نمایند. خوشبختانه این‌گونه فعالیت‌ها در میان بسیاری از انجمن‌های حمایتی دیده می‌شود.

پیرو نشر فیلم ازدواج یک دختربچه با مردی بزرگسال در بهمئی، انجمن‌های مختلف حقوق کودک در این مورد اعلام نظر کردند و خواهان ارتقاء نظام حقوقی ایران در این موضوع شدند تا بچه‌ها به‌جای درگیر شدن به مسئولیت‌هایی که متناسب با توان آن‌ها نیست روند آموزشی و رشد خود را به‌طور منطقی طی کنند. در موضع‌گیری چندین انجمن تاکید شده که در شرایط کنونی عمدتاً شفاف‌سازی این‌گونه ازدواج‌ها و فشار افکار عمومی موجب تحرک‌بخشی به نهادهای رسمی می‌شود که برای ریشه‌کنی این پدیده اقدام کنند. انجمن‌های مدنی بعضا گزارشاتی را نیز از نتایج تحقیقات علمی منتشر کردند که ازدواج کودکان چه پیامدهای منفی بر سلامت جنسی آن‌ها بر جای می‌گذارد

۵-تلاش برخی فعالان حقوق کودک رسانه‌ای برای شفاف‌سازی وضعیت مناطقی از کشور که ازدواج‌های کودکان در آن‌جا رواج دارد و پیامدهای ذی‌ربط نیز در این بازه زمانی قابل توجه بود. نتیجه یکی از این تلاش‌ها برای شفاف‌سازی وضعیت بد یکی از مناطق روستایی نزدیک بجنورد در روزنامه ایران مورخ ۱۶ مرداد منتشر شد. در بخشی از این گزارش به‌نقل از ساکنین روستای مزبور گفته شده: “به‌تازگی‌ در روستا این رسم بیشتر هم شده، قبلاً ۱۱ سالگی ازدواج می‌کردند، اما حالا ۸ یا ۹ ساله شوهر می‌کنند”.

۶- انجمن حمایت از حقوق کودک با همکاری خانه گفتمان شهر، سلسله نشست‌هایی را با عنوان میز گفتگوی کودکی، سازمان داد که نشست اول آن با تمرکز بر موضوع فرصت‌ها و چالش‌های فعالیت مدنی در حوزه حقوق کودک، اول مرداد در خانه گفتمان شهر برگزار شد.
عناوین نشست‌های بعدی این سلسله نشست‌ها بنا به اعلام انجمن مزبور عبارتند از: حقوق کودکان در حوزه سکونت، شهر و محیط انسان‌ساخت (حمل‌و‌نقل شهری، حاشیه‌نشینی، معماری، خدمات شهری و غیره، نوآوری‌ در حوزه حقوق کودکان (کسب‌و‌کارهای نوپا و تکنولوژی‌های جدید)، حقوق کودکان در مشارکت شهروندی و تحقق حق به شهر، حقوق کودکان در مسائل زیست‌محیطی، بلایای طبیعی و تغییر اقلیم، کودک و فضای مجازی، روش‌های نوین آموزش و شبکه‌های اجتماعی، کودک و تبعیض، ادبیات کودک، داستان‌نویسی و تصویرگری کودکان، ترویج کتاب‌خوانی؛

انجمن یاد شده هم‌چنین در مرداد ماه به‌مناسبت فرا رسیدن روز جهانی صلح، دوره‌های آموزشی نقاشی «صلح و کودکان» برمبنای مفاهیم پیمان‌نامه حقوق کودک را با همکاری در نگارخانه فرهنگ‌سرای خانواده (شفق) در تهران ترتیب داد.

۷- جمعیت امام علی برای این‌که از طریق ورزش، زمینه نشاط و شادابی و صیانت از کرامت بچه‌های مورد حمایت خود را فراهم سازد، پنجمین لیگ پرشین در سه رده‌ی نونهالان، نوجوانان و جوانان را به جریان انداخت تا بدین طریق، بچه‌ها از سراسر کشور در این لیگ فوتبال حضور یابند. اطلاع‌رسانی جزئیات این رویداد ورزشی، موجب توجه بسیاری از فوتبال دوستان کشور گردید. ضمنا انجمن مزبور در مرداد ماه، نشست علمی را در موضوع “کودک‌مُردگی نرم در سکونتگاه‌های غیررسمی” برگزار کرد که از منظر حقوق کودک و مسکن قابل توجه بود.

۸- در جریان تلاش‌های هفته‌های ماقبلِ برگزاری سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان در اصفهان، برخی از انجمن‌های مدنی فعال در حوزه رسانه و فیلم کودک با مسئولان جشنواره به رایزنی پرداختند و دغدغه‌های خود در حوزه حقوق کودکان را مطرح کردند. آن‌گونه که برخی از این انجمن‌ها از جمله انجمن تخصصی کودک و رسانه و مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان اعلام داشته‌اند گویا مسئولان جشنواره نیز اعلام آمادگی کرده‌اند که امکان حضور انجمن‌های مزبور و دیگر نهادهای مشابه در مواردی فراهم است از جمله: اهدای یک غرفه مناسب برای انجمن جهت معرفی فعالیت‌های هنری خود، برگزاری چند کارگاه تخصصی توسط اساتید انجمن در طول جشنواره، قبول اهدای نشان ویژه انجمن به آثار برتر از سوی انجمن در بخش جلوه‌گاه امید، پذیرفتن همکاری اعضای بین‌المللی انجمن در بخش بین‌الملل جشنواره؛
شایان ذکر است جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودک و نوجوان ۲۸ مرداد آغاز شد و تا ۴ شهریور ماه ادامه دارد. مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان، ضمنا انجمن کودک و رسانه در مرداد ماه، دیداری  با مسئولین اداره خانواده و کودک حرم مطهر حضرت معصومه سلام‌الله علیه داشته که این تعامل نیز از این جهت قابل توجه است که دیگر نهادهای مدنی نیز می‌توانند با واحد یاد شده حرم حضرت معصومه یا با واحد مزبور در آستان قدس رضوی همکاری‌هایی را آغاز کنند و در حوزه ارتقاء حقوق فرهنگی کودکان موثر واقع شوند.

۹- بسیاری از انجمن‌های فعال خیریه در تیر و مرداد فعالیت‌های متنوعی را معمول داشتند تا قبل از بازگشایی مدارس، کمک‌های مختلف به‌ویژه لوازم مورد نیاز آموزشی را برای مناطق محروم گردآوری کرده و به استان‌های محل فعالیت خود منتقل سازند و بین افراد نیازمند حمایت توزیع کنند. اینکه تا چه اندازه در این فعالیت‌ها هم‌افزایی و جلوگیری از موازی‌کاری در مناطق محروم، وجود دارد، خود نیازمند بررسی میدانی مستقلی است.

۱۰-در آستانۀ روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، از سوی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان  نشست مشترکی با جمعی از شاعران و فعالان مدنی افغانستان برگزار شد. آن‌گونه که انجمن مزبور اعلام داشته، طرف افغانی در این جلسه که به بررسی ادبیات کودک و نوجوان دو کشور و چرایی و چگونگی تقویت اهداف مشترک این حوزه اختصاص داشته است، از خلاء محتوای لازم در ایران در  مورد فرهنگ افغانستان برای کودکان افغانی مقیم ایران سخن گفته و خواهان آن شده که نویسندگان ایرانی و فعالان مدنی این نکته را مورد عنایت قرار دهند که کودک افغانی مقیم ایران بتواند حداقل پرچم کشور خود را نقاشی کند.

مطلبی که در جلسه مزبور مطرح شده است می‌تواند برای همه انجمن‌های مدنی مورد توجه قرار گیرد که در حمایت‌های فرهنگی از کودکان تبعه خارجی به انتقال هویت فرهنگی ملی این کودکان هم توجه نشان دهند.

https://alefbayefarda.ir/?p=973

مطالب مرتبط

عدالت آموزشی؛ مهم‌ترین گام برای کاهش شکاف طبقاتی

عدالت یکی از مفاهیمی است که خیر نهایی انسان‌ها را تامین می‌کند و در رأس فضایلی قرار دارد که تحقق‌بخش […]

در تکاپوی رسیدن به تکنولوژی

زنگ آخر کرونا، دغدغه والدین کردستانی‌ این روزها شبیه زنگ آخر مدرسه است که همه دانش آموزان لحظه شماری می‌کردند […]

طرح آبا (آشتی با آموزش)

طرح آبا طرح ملی است که آموزش و پرورش کشوری جهت رفع تبعیض در سوادآموزی کودکان و نگه داشتن کودکان […]