دلایل توقف جمعآوری کودکان کار: وجود بیش از هفت هزار کودک کار در تهران
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با بیان این که سال گذشته حدود ۴۰۰ کودک کار و خیابان در کشور جمعآوری شده است، گفت: براساس برآوردها در شهر تهران بین هفت تا هشت هزار کودک کار وجود دارد.
به گزارش ایسنا، حبیبالله مسعودی فرید با بیان این که کودکان کار و خیابان به دلایل مختلف در خیابان حضور دارند، افزود: دلایلی همچون فقر، بدسرپرست بودن خانوار یا حضور کودکان غیر ایرانی در کشور و به ویژه در کلانشهرها از جمله دلایل وجود کودکان کار و خیابان هستند.
وی با بیان این که در تهران بین سه هزار و ۴۰۰ تا سه هزار و ۵۰۰ کودک در تهران در چند مرکز شبانهروزی پذیرش شدند، اظهار کرد: تلاش ما این است تا برای هر کودک با توجه به شرایط خاص او راه حلی پیدا کنیم. به هر حال جای کودکان، خیابان نیست و به کارگیری آنها نوعی کودکآزاری محسوب میشود؛ چرا که این کودکان از حقوق طبیعیشان محروم میشوند.

برخی از این کودکان توسط افرادی تحت عنوان «ارباب» استثمار میشوند
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی اظهار کرد: ما باید به عنوان نهاد حمایتی و با کمک نهادهای انتظامی با این اشخاص برخورد کنیم. این کار جرم است و باید دستگاه انتظامی درخصوص برخورد با این افراد به کمک ما بیاید. از سوی دیگر برخی دیگر از این کودکان از طریق مرزها وارد کشور شدهاند و برخی از آنها به مددکاران سازمان بهزیستی گفتهاند که با پرداخت مبلغی پول وارد ایران شدهایم. برخی نیز با ویزای قانونی وارد کشور شدهاند اما بعد از اتمام مدتزمان ویزای خود به کشورشان بازنگشتهاند.
وی با اشاره به این که تعدادی از این کودکان و خانوادههایشان نیز با برنامه کار کردن به کشور ما وارد شدهاند، توضیح داد: برای مثال طی یکی از طرحهای جمعآوری متوجه شدیم خانوادهای که چهارشنبه وارد کشور شدهاند روز شنبه کودکانش را برای کار کردن راهی خیابان کردهاند. نکته اینجاست که باید کسانی که مسئول هستند از این افراد، اوراق هویتی بخواهند. در یک کشور خارجی اگر کسی سر چهارراه حضور پیدا کند پلیس از آنها اوراق هویتی درخواست میکند. بنابراین بر سر راه ساماندهی کودکان کار و خیابان این مشکلات و گلوگاهها وجود دارد.
مسعودی فرید با اشاره به این که همزمان با ساماندهی کودکان کار و خیابان در سال گذشته در شهر تهران ۸۰ درصد از این کودکان غیر ایرانی بودند، ادامه داد: سال گذشته بین ۳۹۰ تا ۴۰۰ کودک جمعآوری شدند، همچنین برآوردهای چند سال قبل دانشگاه علوم بهزیستی نشان میدهد در شهر تهران بین هفت تا هشت هزار کودک کار وجود دارند. خود ما نیز تاکنون سه هزار و ۵۰۰ کودک را نیز پذیرش کردهایم که این اقدامات عمدتاً با همراهی سازمانهای مردمنهاد صورت گرفته است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی درباره نحوه برخورد قانونی با کسانی که کودکان را به کار میگیرند، نیز توضیح داد: اگرچه ممکن است جرم این افراد زندان باشد اما به نظر میرسد میزان جرم آنها به اندازه کافی بازدارنده نیست. در سعادتآباد نیز یک بار یکی از این باندها با قمه به مددکارانی که در حال ساماندهی این کودکان بودند حمله کردند. سازمان بهزیستی چند مورد از این باندها را به دستگاه انتظامی اعلام کرده است. در نامهای که به وزارت کشور ارسال کردیم نیز اعلام کردیم برای برنامهریزی درخصوص ساماندهی کودکان ابتدا باید تکلیف این باندها معلوم شود.
مسعودی فرید با بیان این که در خصوص کودکان زبالهگرد نیز اربابان در واقع پیمانکاران دست دو و سه شهرداری هستند، گفت: با مصوبه شهرداری قرار بود تا منع بهکارگیری کودکان در حوزه زبالهگردی اجرا شود.
وی با بیان این که طی مکاتبهای که با دادستانی تهران انجام شده است مقرر شده تا اگر خانوادهای برای سرپرستی مناسب نبود از آنها صلب حضانت شود، اظهار کرد: اما این طور نیست که این کار بلافاصله صورت بگیرد بلکه با تصمیم دادستانی و بعد از اقدامات اولیه برای حمایت از خانواده و رفع مشکلات آنها ممکن است چنین تصمیماتی اتخاذ شود. با این حال صلب حضانت یکی از گزینههای روی میز است. بسیاری از کودکان مراکز شبانهروزی نیز عمدتاً سرپرستان غیر موثر دارند و به همین دلیل نیز تاکید داریم برای هر کودک باید نسخه خاصی دنبال شود.
او با اشاره به این که به دنبال شیوع کرونا از اسفندماه سال گذشته سه هزار و ۷۰۰ نیروی اورژانس اجتماعی اقدام به توزیع وسایل ضدعفونیکننده و بهداشتی بین این کودکان کردهاند، تصریح کرد: ما به دنبال شناسایی این کودکان و نوع خانواده آنها هستیم.
مسعودی فرید در پایان تاکید کرد: یکی از دلایل توقف طرح جمعآوری کودکان در سال گذشته نیز این بوده است که بعد از آغاز جمعآوری در فضای نگهداری که برای ۵۰ کودک کافی بود، ۱۰۰ کودک کنار یکدیگر قرار گرفتند و ما نتوانستیم این طرح را ادامه بدهیم. با این که آقای رحمانی فضلی نیز بر همکاری سایر دستگاهها تاکید کردند اما دستگاههای همکار در طرح جمعآوری بعد از مرحله نخست دیگر با سازمان بهزیستی همکاری نکرده است.
۱۶۰۰ پک بهداشتی میان کودکان کار استان البرز توزیع شد
مدیرکل بهزیستی استان البرز از توزیع هزار و ۶۰۰ پک بهداشتی میان کودکان کار استان خبر داد.
اسدالله حیدری در گفتوگو با خبرنگار مهر ضمن تشریح فعالیت اداره کل بهزیستی با توجه به شیوع ویروس کرونا، اظهار کرد: اورژانس اجتماعی برای آموزش کودکان کار برنامههایی را اجرا میکنند.
وی به توزیع هزار و ۶۰۰ پک بهداشتی میان کودکان کار در استان اشاره کرد و گفت: بالغ بر ۸۰۰ کودک در روزهای نخست شناسایی و آموزش داده شد و پک های بهداشتی در اختیارشان قرار گرفت.
حیدری در بخش دیگری به واریز سرانه برای سالمندان اشاره کرد و گفت: به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار تومان واریز شده است علاوه بر این اقلام بهداشتی از جمله دستکش و ماسک و مواد ضدعفونی نیز فراهم و در اختیارشان قرار گرفته است.
وی با تأکید بر اجرای پروتکلهای دقیق برای سالمندان و حضور تیم نظارت بر اجرای این پروتکلها به دلیل آسیب پذیری جدی این قشر در برابر کرونا، تصریح کرد: این اقدامات برای محافظت از این عزیزان انجام می شود.
مدیرکل بهزیستی استان البرز در ادامه به مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست و بی سرپرست و همچنین فاقد سرپرست اشاره کرد و گفت: رفت و آمدها کنترل میشود، مرخصیها و بازدیدها لغو شده و حمایتهای لازم برای اینکه از خودشان مراقبت کنند صورت گرفته است.
پرداخت بیش از ۲ میلیارد تومان یارانه برای نگهداری کودکان بیسرپرست در خراسان جنوبی
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: بیش از ۲ و نیم میلیارد تومان یارانه مراکز نگهداری کودکان بیسرپرست توسط بهزیستی خراسانجنوبی پرداخت شد.
علی عربنژاد، سه شنبه شب ۲۶ فروردین در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در سال گذشته 23 مرکز غیر دولتی و خیریه شبانهروزی نگهداری کودکان بیسرپرست و یک مرکز دولتی(شیرخوارگاه) زیر نظر بهزیستی فعالیت داشتهاند.

به گزارش ایسنا، وی افزود: ۲۵۹ کودک بیسرپرست و بدسرپرست و ۶۰ نوزاد شیرخوار زیر دوسال در این مراکز پذیرش شده و خدمات مراقبتی و نگهداری دریافت کردهاند، در این مراکز شرایط به گونهای فراهم شده که محیطی شبیه به خانه و زندگی عادی را فراهم میکند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی بیان کرد: برای نگهداری هر کودک ماهانه بین ۶۵۰ تا ۷۵۰ هزار تومان به عنوان یارانه نگهداری پرداخت میشود که در مجموع سال ۹۸ مبلغی بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان توسط بهزیستی به این مراکز پرداخت شده است.
عربنژاد یادآور شد: علاوه بر این مبالغ به عنوان بخشی از هزینههای نگهداری، این مراکز به صورت خیریهای و کمک خیران امور نگهداری این فرزندان را تا سن ۱۸ سالگی با کمک بهزیستی انجام میدهند.
ایسنا/ خراسان جنوبی
توزیع ۳۰۰ بسته حمایتی – بهداشتی بین کودکان کار و خیابانی آذربایجان غربی
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی گفت: بیش از ۱۰۸ میلیون تومان اعتبار برای مقابله با شیوع کرونا در مراکز درمان و کاهش اعتیاد استان اختصاص یافته است.
سعید فریور در گفت وگو با ایسنا افزود: در جهت کنترل و کاهش شیوع کرونا ویروس بیش از ۱۰۸ میلیون تومان اعتبار برای تهیه اقلام بهداشتی و ضدعفونی روزانه ۲۷مرکز درمان و کاهش اعتیاد استان اختصاص یافته است.
فریور با اشاره به اینکه معاونت پیشگیری بهزیستی آذربایجان غربی باحضور در کمپ ها معتادان برنامه ها و آموزشهای لازم را جهت آشنایی با خطرات کووید ۱۹ به این افراد روزانه ارائه می دهند، تصریح کرد: در این راستا توزیع بسته های بهداشتی به میزان ۱۶۵میلیون تومان باهمکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر استان هزینه شده است.
وی با اشاره به اینکه در راستای پیشگیری از شیوع کرونا در استان کلیه ساختمان های اداری و مراکز مددجویی تحت پوشش بهزیستی استان ضدعفونی شده اند، خاطرنشان کرد: علاوه بر ضدعفونی ساختمان ها، ۳۰۰ بسته حمایتی و بهداشتی شامل ماسک، الکل، دستکش و مواد غذایی به ارزش هربسته ۳۰۰ هزار تومان بین خانواده های کودکان کار و خیابانی استان توزیع شده است.
مدیر کل بهزیستی آذربایجان غربی یاد آور شد: باتوجه به شیوع کرونا پویش همدلی بخشش اجاره بهای ساختمانهای مهدهای کودک در استان همانند سراسر کشور نیز اجرا می شود.
فریور با اشاره به ۶۰۰ مهدکودک در استان فعال بوده که اغلب این مراکز استیجاری هستند، اظهار کرد: در راستای اجرای این پویش تاکنون بیش از۲۰ موجر اعلام آمادگی کرده اند که اجاره بهای اسفند و فروردین را کلا ببخشند یا تخفیف ۳۰ درصدی بدهند.
وی ادامه داد: بهزیستی آذربایجان غربی در راستای حمایت از مراکز تحت پوشش خود تصمیم گرفته تا پایان بحران کرونا مستاجران ساختمان های تحت مالکیت خود را از پرداخت اجاره معاف کنند.
ایسنا/ آذربایجان غربی
بهزیستی همراه با کودکان کار
مدیرکل بهزیستی استان زنجان گفت: کودکان کار آموزشهای لازم در جهت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را دریافت میکنند.
محمد محمدی قیداری در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با شرایط کودکان کار، اظهار کرد: تاکنون موردی از ابتلای کودکان کار به ویروس کرونا در زنجان، گزارش نشده است.
وی افزود: همکاران اورژانس اجتماعی در سطح استان علاوه بر اینکه بر خانه ماندن کودکان تاکید و جنبههای مختلف خطر را برای این بیماری گوشزد میکنند، آموزشهای لازم در جهت پیشگیری از ابتلا و شیوع ویروس کرونا را نیز ارائه میکنند.
محمدیقیداری گفت: در راستای آموزش ویژه کودکان کار مبنی بر پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، علاوه بر کمکهای خیرین برای تهیه پکهای بهداشتی و ضدعفونی کننده، مبلغ ۲۸ میلیون تومان نیز برای تهیه وسایل بهداشتی و معیشتی کودکان در استان هزینه شده است.

مدیرکل بهزیستی استان زنجان افزود: همچنین ۲۵۰ مورد اقلام معیشتی و بهداشتی توسط پایگاههای خدمات اجتماعی بین اقشار آسیبپذیر در حاشیه شهر توزیع شده است.
وی خاطرنشان کرد: در شهرستانها نیز برای مراقبت و کمک به حفظ سلامت خانوادههای تحت پوشش، بستههای مواد غذایی و اقلام بهداشتی توزیع و مددکاران آموزشهای لازم برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را به خانوادهها ارائه دادهاند.
ایسنا/ زنجان
دختران کار خیابانی؛ از آسیبدیدگی تا حمایت از خانواده
پژوهشگران در یک سری مصاحبههای کیفی با دختران کار ۶ تا ۱۶ ساله تلاش کردهاند بفهمند کار دختران در خیابان، تحت تاثیر جنسیت، قومیت و ویژگیهای فردی و اجتماعی آنها چگونه معنا میشود.
محققان در پژوهشی تلاش کردهاند تا با استفاده از روش تحقیق کیفی و انجام مطالعات پدیدارشناسانه، تجربه زیست دختران کار را مورد بررسی و مطالعه قرار دهند.

به گزارش ایسنا، پدیده کودکان کار از جمله مسائل اجتماعی است که در چند سال اخیر مورد توجه عده زیادی از محققان و پژوهشگران قرار گفته است.
در این پژوهش که توسط زهرا میرحسینی، استادیار مطالعات زنان دانشگاه الزهرا و الهه قربانی، دانشآموخته کارشناسی ارشد مطالعات زنان دانشگاه الزهرا انجام شده، آمده است: «این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال است که کار دختران در خیابان، تحت تاثیر جنسیت و قومیت آنها و همچنین ویژگیهای فردی، خانوادگی و اجتماعی آنها چگونه درک و معنا میشود.»
نویسندگان این مقاله میگویند: «پژوهش حاضر، تحقیقی کیفی و پدیدارشناسانه است. هدف پدیدارشناسی تشریح پدیدههای خاص یا نمود اشیا به عنوان تجربه زیسته است.»
در پژوهش حاضر، با توجه به رویکرد پدیدارشناسی، به منظور مطالعه پدیده دختران کار و آشکار کردن ابعاد پنهان و ناشناخته زندگی آنها، شرایط کار و زندگی در خیابان، شناسایی زمینهها و بسترهایی که دختران را به سوی کار در خیابان سوق میدهد و در نهایت فهم درک دختران از چالشهای کار و زندگی در خیابان، ۲۳ دختر ۶ تا ۱۶ ساله که تجربه زیسته مشترک در کار در خیابان دارند، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند.
محققان میگویند: «مصاحبههای عمیق کیفی در مکانهای مختلفی چون خیابان و هنگام کار کودکان، در بهزیستی و در خانه ایرانی به عنوان محلهای نگهداری و آموزش این دختران انجام شده و هر مصاحبه بین یک تا دو ساعت طول کشیده است. اکثر مصاحبهها با اجازه مسئولان و دختران مصاحبهشونده ضبط و به صورت فایل متنی پیادهسازی شده است.»
در بخش دیگری از این مقاله آمده: «بررسی ویژگیهای زمینهای دختران مصاحبهشونده نشان میدهد؛ از میان پاسخگویانی که مورد مصاحبه قرار گرفتهاند، کوچکترین آنها ۶ سال و بزرگترین آنها ۱۶ سال دارد. میانگین سنی افراد مصاحبهشونده در حدود ۱۲ سال و بیشترین فراوانی سنی مصاحبهشوندگان نیز در گروه سنی هشت سال قرار داشت. ۱۶ نفر از پاسخگویان بیسواد و یا دارای تحصیلات ابتدایی بودند، هفت نفر نیز تا کلاس نهم درس خوانده بودند. علاوه بر این، ۱۶ نفر از آنها مجرد و چهار نفر نیز ازدواج کرده بودند.»
پژوهشگران درک و توصیف دختران مصاحبهشونده از کار در خیابان را در چهار قالب دستهبندی کردهاند که در جدول زیر آمده است:
علاوه بر آن، نتایج تجزیه و تحلیل مصاحبههای تحقیق و همینطور مشاهدههای میدانی نشان میدهد، کودکان کار در سطح شهر تهران اغلب شامل سه دسته کودکان ایرانی، کودکان افغان و کودکان ایرانی-کولی است و این امر موجب تفاوتهای رفتاری و کنشی در میان کودکان کار در خیابان شده که اغلب تحت تاثیر تفاوتهای فرهنگی و قومیتی و همچنین ویژگیهای زندگی خانوادگی و اجتماعی این دختران قابل درک و توصیف است.
در این پژوهش آمده: «یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد، اکثر دختران کار مصاحبهشونده، در خانوادههایی زندگی میکنند که پیشتر به شهر تهران مهاجرت کردهاند. به طوری که از بین دختران مصاحبهشونده، ۱۴ دختر مهاجر افغان و ۹ مهاجر از شهرها و روستاهای ایران هستند که تحت عنوان “دختران کولی” از آنها نام برده میشد.»
نویسندگان این مقاله میگویند: «تجزیه و تحلیل مصاحبههای کیفی نشان میدهد، بیشتر خانوادههای مهاجر غیرایرانی، به دلیل فقر شدید اقتصادی خانواده که نشات گرفته از جنگ و مهاجرت و کوچ به کشور دیگری است، مجبور به فرستادن دخترانشان برای کار در خیابان، همراه با سایر اعضای خانواده هستند. با این حال بنا بر روایتهای مصاحبهشوندگان، معمولا کار دختران در سنین کودکی اتفاق میافتد و به محض بلوغ، متوقف میشود؛ اما در خانوادههای مهاجر بومی (ایرانی- کولی) مشکلات معیشتی در کنار فرهنگ خانوادگی، دو عاملی است که دختران را به سمت کار در خیابان کشانده است.»
در بخش دیگری از این مقاله آمده: «تجزیه و تحلیل مصاحبههای عمیق کیفی نشان میدهد، تجربه زیسته زندگی دختران کار در خیابان، تجربه منحصر به فردی است که حاصل زندگی متفاوت و ویژه آنها در خیابان و آشنایی زودهنگام آنها با کار است. با این حال باتوجه به کیفی بودن پژوهش، محققان به هیچ وجه قصد تعمیم یافتههای تحقیق را ندارند. یافتههای این پژوهش نشان میدهد، ویژگیهای زمینهای و قومیتی نقش مهمی در فهم و درک دختران از کار در خیابان و همچنین توصیف و تفسیر آنها از پذیرش و یا اجبار به کار دارد. به طوری که اغلب دختران کار افغان، کارشان را امری اجباری و تحت تاثیر مسائل و مشکلات خانوادگی نظیر فقر و عدم توانایی تامین معاش و همچنین مهاجرت و مسائل مرتبط با آن تفسیر میکردند که موجب اجبار آنها به کار شده و این امید در آنها بود که با برطرف شدن مسائل و یا ازدواج، کار در خیابان را رها خواهند کرد.»
محققان بیان میکنند: «مصاحبههای تحقیق نشان میدهد در بین خانوادههای کولی، اغلب کار دختران به عنوان امری طبیعی و ضروری پذیرفته شده، هنجار تلقی شده و به نوعی کار دختران در این خانوادهها نهادینه شده و آنان از دخترانشان برای کسب درآمد استفاده میکنند.»
پژوهشگران میگویند: «مصاحبههای انجام شده با دختران کار در خیابان نشان داد، این دختران برای کسب درآمد و یا فروش بیشتر از ترفندها و شیوههایی استفاده میکنند که اغلب شامل مواردی نظیر “ادعای بیمار بودن” و “نیاز به پول داشتن برای دارو” و “گریه کردن برای ترحم بیشتر” است. نکته جالب توجه آن که شیوهها و مهارتهای لازم برای بهکار بردن این ترفندها معمولا از سوی سرپرستان و یا والدین به این دختران آموزش داده میشود.»

براساس دادههای این مطالعه، اغلب دختران مصاحبهشونده در خانوادههایی از همگسیخته، فاقد سرپرست و یا بدسرپرست زندگی میکرده و از حمایت و پشتیبانی فردی بزرگسال محروم هستند.
یافتههای تحقیق نشان میدهد دختران با توجه به حضور دائمی در خیابان و قرار گرفتن در معرض انواع خشونتهای کلامی و غیرکلامی، مورد تحقیر قرار میگیرند و این مسئله موجب شکلگیری تصویری منفی و بیارزش از شخصیت خود در ذهنشان میشود.
در این مقاله آمده: «در نهایت بنا بر تجزیه و تحلیل روایتهای تحقیق به نظر میرسد اغلب دختران مصاحبه شونده با وجود تمام فشار و مصائبی که از جانب برخی والدین و یا سرپرستانشان بر آنها اعمال میشود، باز هم به شدت از تمامی اعمال آنها حمایت میکنند. این پدیده و شرایط به وجود آمده در زندگی دختران مصاحبهشونده شباهت زیادی با مفهوم “سندرم استکهلم” دارد که بررسی ابعاد آن نیازمند تحقیقی جداگانه و جامع است.»
این پژوهش در هشتادوچهارمین شماره دوره بیست و ششم فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی منتشر شده است.
از ۴۰۰ کودک کار کرمانشاهی در برابر “کرونا” محافظت میکنیم
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه از خدمات رسانی یک مرکز اقامتی و نیز دو مرکز حمایتی و آموزشی به بیش از ۴۰۰ کودک کار شناسایی شده در استان در روزهای شیوع بیماری کرونا خبر داد.
دکتر فاطمه رضوان مدنی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به شناسایی ۱۲ کودک کار فعال جدید در سطح شهر از زمان شیوع این بیماری، گفت: در حال حاضر جدای از این ۱۲ کودک، ۴۰۰ کودک کار و خانوادههای آنان تحت حمایت بهزیستی استان هستند.
وی در تشریح حمایت های صورت گرفته از این کودکان و خانوادههای آنها در پی شیوع بیماری کرونا، گفت: از ابتدای شروع این بیماری تاکنون، یک مرکز اقامتی و نیز دو مرکز حمایتی و آموزشی مشغول ارائه خدمات متنوع حمایتی، آموزشی- مراقبتی و خدمات تخصصی روانشناسی، مددکاری و حقوقی به کودکان کار و خیابانی میباشند.
وی افزود: با توجه به پروتکلهای ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، دراستان با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در اورژانس اجتماعی و مراکز تخصصی خدمات رسان به کودکان کار و خیابان، مبلغ ۳۳۰ میلیون ریال از اعتبارات سازمان در جهت رفع نیازهای بهداشتی، حمایتی و آموزشی این گروه از کودکان و نوجوانان و خانوادههای آنان هزینه شده است.
رضوان مدنی تصریح کرد: این اعتبارات طی چهار مرحله با توزیع اقلام بهداشتی شامل مواد ضدعفونی کننده، ماسک، دستکش، ژل و صابون بهداشتی و… و نیز بسته های آموزشی جهت جلوگیری از ابتلای این کودکان به بیماری به همراه آموزش حضوری و چهره به چهره هزینه شده است.
وی تصریح کرد: همچنین در راستای انجام اقدامات پیشگیرانه و کنترلی جهت قطع چرخه شیوع بیماری، با تمامی کودکان کار و خیابانی شناسایی شده و خانوادههای آنان تماس گرفته شده و لزوم رعایت نکات بهداشتی و ایمنی در شرایط فعلی و خودداری از حضور در خیابانها و یا اجبار والدین به کودکان جهت خروج از منزل تذکرات لازم و اطلاعرسانی و آگاهسازی صورت گرفته است.
وی از توزیع ۴۵۰ بسته و پک بهداشتی در بین کودکان کار و خیابانی استان و خانوادههای آنها خبر داد و افزود: این اقلام شامل ژل ضدعفونی کننده دست، دستکش، ماسک، صابون، مایع ضدعفونی کننده سطوح و مواد شوینده بوده است.
وی یادآور شد: طی این مدت آموزش و توزیع کتابچه های سرگرمی نیز جهت قرنطینه نمودن کودکان براساس سه گروه سنی میان آنها توزیع شده است.
این مسئول خاطر نشان کرد: علیرغم محدودیتهای موجود در بهزیستی، تمامی امکانات و منابع مادی و معنوی خود را در راستای مصون سازی جامعه هدف از ابتلا به بیماری کرونا به کار گرفته و با یاری خداوند تا غلبه بر این بحران با تمام توان و ظرفیت خود در این راستا قدم برمی داریم.
وی در پایان از همه خیرین استان خواست تا در راستای مسئولیت اجتماعی و تقویت روحیه همدلی و ایثار ضمن ارتباط با نیروهای بهزیستی در واحدهای شهرستان، مسیرهای درست و قانونمند حمایت از کودکان کار را با بذل نذورات یا کمک های نقدی و غیر نقدی انجام دهند.
ایسنا/ کرمانشاه
آغاز جمعآوری متکدیان و کودکان کار از سطح شهرهای لرستان
مسئول کمیته اطلاع رسانی ستاد استانی مدیریت کرونا در لرستان از آغاز طرح جمع آوری متکدیان، کودکان کار و معتادان متجاهر از سطح شهرهای این استان خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، احمد حسین فتایی امروز شنبه در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: بر اساس مصوبه جلسه ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا استان لرستان در تاریخ ۲۱ فروردین ماه، کودکان کار، متکدیان و معتادان متجاهر از سطح شهرهای استان جمع آوری میشوند.
وی، گفت: مقرر شده که اداره کل بهزیستی استان و شهرداریها با همکاری نیروی انتظامی و دادستانی نسبت به جمع آوری معتادان متجاهر، متکدیان، کودکان کار و افراد زباله گرد اقدام و در صورت آلوده نبودن افراد یاد شده، آنها را به مراکز نگهداری ماده ۱۶ و در غیر این صورت به مراکز نقاهتگاهی هدایت کنند.
مسئول کمیته اطلاع رسانی ستاد استانی مدیریت کرونا در لرستان، تصریح کرد: همچنین دهیاریهای استان مأموریت یافتند تا با همکاری اداره کل دامپزشکی نسبت به ضدعفونی معابر و فضاهای عمومی روستاها اقدام کنند، فرمانداران شهرستانهای استان نیز میبایست تا اطلاع ثانوی از برگزاری مجالس و مراسمهای ختم و عزاداری در سطح شهرستانها جلوگیری و با متخلفین برخورد قانونی به عمل آورند.
فتایی، بیان داشت: جلوگیری از حضور عشایر سایر استانها و همچنین هدایت عشایر وارد شده به خارج از مرزهای استان توسط تیمهای ادارات کل امور عشایر و منابع طبیعی با همکاری دادستانی و نیروی انتظامی در اسرع وقت و اقدام لازم در راستای تأمین دستکش مورد نیاز بازار استان توسط معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری و “اداره کل صمت” تا هفته آینده نیز در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان مرکزی خبر داد؛
بستههای اقلام بهداشتی بین ۱۸۰ کودک کار خراسان جنوبی توزیع شد
مدیرکل بهزیستی خراسانجنوبی گفت: بستههای اقلام بهداشتی بین ۱۸۰ نفر از کودکان کار و خیابان خراسانجنوبی و خانوادههای مرکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده توزیع شده است.
علی عربنژاد در گفتوگو با مهر اظهار کرد: از ابتدای شیوع کرونا یکی از دغدغههای ما بحث حفاظت و سلامت کودکان کار بود.
مدیرکل بهزیستی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه کودکان کار به دلایل عدیده در معرض آسیب و ابتلاء به این ویروس هستند، بیانکرد: در این راستا تلاش کردیم که برای این گروه از جامعه بستههای بهداشتی تهیه و در اختیار آنان قرار دهیم.
عربنژاد ادامهداد: این بستههای بهداشتی شامل دو عدد اسپری ضدعفونیکننده دست، یک عدد ضدعفونی کننده سطوح، ۶ عدد دستمالکاغذی، یک عدد مایع دستشویی ۴ لیتری و ۱۰ عدد ماسک سه لایه بوده است.
وی افزود: همچنین در این بستهها اقلام دیگری چون پنج جفت دستکش، تعدادی بروشور آموزشی و پمفلت آموزشی نیز وجود داشته است.
مدیرکل بهزیستی خراسانجنوبی گفت: در مجموع در بازه زمانی اواخر اسفندماه تا پایان تعطیلات نوروزی این بستههای بهداشتی بین ۱۸۰ نفر از کودکان کار و خیابان و خانوادههای مرکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده مهر آفتاب تحت نظارت بهزیستی استان توزیع شده است.
عرب نژاد درباره ارزش مالی بستههای بهداشتی توزیع شده، اظهار کرد: این بستهها با سرانه هر نفر ۱۴۳ هزار تومان و در مجموع به ارزش ۲۵ میلیون و ۷۴۰ هزار تومان توزیع شده است.
وی یادآور شد: امیدواریم با همدلی و همکاری عموم مردم و رعایت دقیق مؤلفههای طرح شده از سوی متولیان وزارت بهداشت هر چه زودتر شیوع این بیماری را در کشور کنترل شده و روزهای بهتری در انتظار مردم سرزمینمان باشد.
در گفتگو با مهر مطرح شد؛
آموزش در مسیر محرومیت زدایی، چه ویژگی هایی دارد
آموزش در مسیر محرومیتزدایی کار هر کسی نیست و ویژگیهای خاص خود را دارد. در این مسیر، فعالیت غیراصولی، تأثیرات مخربی برجای خواهد گذاشت که غیر از هدررفت منابع ممکن است حتی منجر به نتایجی معکوس شود.
«آموزش برای محرومیتزدایی»، موضوعی است که در سالهای اخیر، دغدغه و موضوع فعالیت بسیاری از گروههای مردمی و کمکرسان در مناطق کمتربرخوردار شده است. این دسته از فعالیتهای فرهنگی-اجتماعی، به دنبال توانافزایی نیروی انسانی ساکنان مناطق بهاصطلاح محروم، جهت کمک به تغییر و پیشرفت و آبادانی سرزمین خود است و سهم عمدهای از توجهات آن، بر کودکان و نوجوانان بهعنوان آیندهسازان این مناطق قرار دارد.
مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف، با هدف کمک به ارتقای توانمندی و بینش فعالان حوزه آموزش و تعلیم و تربیت در مناطق کمتربرخوردار، همایشی را برای فصل بهار سال ۹۹ با عنوان «آموزش در مسیر محرومیتزدایی» تدارک دیده است. به بهانه این رویداد، به گفتوگو با چند نفر از معلمان و فعالان سازمانهای مردمنهاد در نقاط مختلف کشور پرداختیم تا ببینیم «آموزش در مسیر محرومیتزدایی» باید به چه مسائلی توجه کند و چه چشماندازی را دنبال نماید.
تهران/ ایرناپلاس
اهمیت ایجاد چشمانداز درست در کودکان و نوجوانان مناطق محروم
صبورا سمنانیان دانشجوی مطالعات توسعه دانشگاه تهران، سالهاست با دغدغه محرومیتزدایی با گروه جهادی السابقون، انجمن دوستداران کودک پویش و کانون فرهنگی-حمایتی کودکان کار کوشا همکاری داشته است. خانم سمنانیان در جواب به پرسش ما در مورد نیاز آموزشی کودکان مناطق محروم میگوید: براساس تجربیاتی که از کار در این مناطق داریم، به نظر میرسد در بسیاری موارد، نوجوانان این مناطق درک درستی از جایگاه خود در دنیا ندارند. برخی، تمام دنیا را همان محیط زندگی خود میدانند؛ برخی، متأثر از تبلیغات رسانهها، خود را منطقهای ناتوان، محروم و دورافتاده میدانند. در همین راستا، ما با یک سری کلاسها و دورهها سعی کردیم این دیدگاه را اصلاح کنیم تا بچهها ببینند که مناطق بسیاری در کشور و دنیا وجود دارد که با مشکلاتی مشابه مشکلات منطقه آنها دست و پنجه نرم میکنند و آنها به اندازه «هر ایرانی دیگر»، یک شهروند ایران هستند. به نظر میرسد کتابهای درسی و بحثهایی که روزانه با آن مواجه هستند چنین جهانبینی به آنها نمیدهد و در این زمینه یک نیاز جدی آموزشی وجود دارد.

از نگاه این فعال اجتماعی، آموزش برای این نوجوانان باید آنها را برای مقابله با تفکر «خود محرومانگاری» و «خود ناتوانپنداری» آماده کند: این تفکر غیرواقعی، تحت تأثیر رسانهها، آنچنان بر اذهان این بچهها اثر میگذارد که گویی همه دنیا وضعشان بهتر از آنهاست.
مواجه کردن این نوجوانان با واقعیات زندگی نوجوانان مناطق دیگر ایران یا حتی کشورهای دیگر (و نه فقط نمایش زندگی، برشی از زندگی اقشار خاص و مرفه)، میتواند باعث پدید آمدن اعتمادبهنفس در ایشان و از بین رفتن دید «جدا مانده بودن» از بقیه کشور و دنیا شود.
سمنانیان به سمنهای آموزشی که در مناطق محروم کار میکنند، از اهمیت الگوسازی برای کودکان میگوید و اعتقاد دارد که لازم است این الگو از همان «فرهنگ جامعه محلی» باشد. به باور ایشان، اهمیت این موضوع بهویژه از این جهت است که با الگو قرار دادن کسی که کودکان همزاد پنداری بیشتری با او میکنند، چشمانداز تغییر، قابل دسترستر خواهد بود.
تأثیرات مخرب فعالیتهای محرومیتزدایی غیراصولی
میثم زاهدی معلم جوان بشاگردی است که طی سالها فعالیت خود در مدرسه با تعریف فعالیتهای مختلف در برنامه درسی و فوقبرنامه سعی دارد مهارتهایی از جمله اعتمادبهنفس، حس مسئولیتپذیری، فن بیان و مهارت گفتوگو را در دانشآموزانش تقویت کند. وقتی که در مورد نیازهای آموزشی کودکان بشاگرد از میثم زاهدی پرسیدیم، به محرومیت بسیار زیاد این منطقه در زمان ورود برادران والی در ابتدای دهه ۶۰ اشاره کردند. برادران والی، اولین کسانی بودند که با هدف محرومیتزدایی وارد بشاگرد شدند. از نگاه زاهدی، راه و روش مرحوم حاج عبدالله والی در بشاگرد، «آموزش ماهیگیری بود و نه دادن ماهی به دست مردم». به اعتقاد ایشان، این راه و روش در بسیاری از گروههای بعدی که وارد این منطقه شدند وجود نداشته و همین باعث پدید آمدن آسیب بزرگی در این منطقه شده است. در واقع، کمکهای صرفاً احساسی و حسابنشده، در مواردی سبب پرورش فرهنگی محرومیت و ایجاد انفعال در بین مردم شده است. زاهدی میگوید: ۳۵ سال از ورود اولین گروههای خیریه گذشته است و من معلمی هستم که آسیبهای این اتفاقات بر دانشآموزانم را لمس میکنم. مسئله بزرگ و زجرآور این است که بچههای دو نسل بعد یعنی بچههایی که در حال حاضر دانشآموزان من هستند، بهجای یاد گرفتن تلاش و جنگیدن و آماده شدن برای آینده، بچههایی هستند که همیشه توقع دارند کسی به داد آنها برسد و همیشه حس میکنند حق آنها خورده شده است. البته، از جهاتی این نگاه اشتباه نیست و لازم است برخی امکانات از طریق دولت به منطقه وارد شود؛ اما بسیار مهم است که این دانشآموزان چه نقشی برای خود در حل این مسائل قائل میشوند. دید منفعلانه و طلبکارانه باعث شده تا دانشآموزان به اندازه کافی تلاش نکنند و اعتمادبهنفس پایینی برای رسیدن به اهدافشان داشته باشند.
حامیان خنداب به ۱۳۰ کودک یتیم کمک کردند
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خنداب گفت: ۶۶۱ حامی این شهرستان سال گذشته به ۱۳۰ نفر از ایتام تحت حمایت کمک نقدی کردند.
«محمدرضا نصیری نیک» روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این افراد حامی ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون ریال به ایتام و ۹۴۰ میلیون ریال نیز به فرزندان محسنین زیرپوشش کمک کردند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خنداب گفت: حامیان طرحهای اکرام ایتام و محسنین علاوه بر پرداخت کمکهای نقدی، برای رفع مشکلات تحصیلی، مسکن و جهیزیه فرزندان معنوی خود نیز ماهیانه به شیوههای گوناگون اقدام میکنند.
نصیری نیک افزود: ۱۰۱ نفر از مددجویان زیر پوشش از تجهیزات درمان کمیته امداد امام خمینی (ره) خنداب به ارزش ۱۶۰ میلیون ریال، سال گذشته بهرهمند شدند.
وی اظهار داشت: بهرهمندی بیش از ۴۲۵ نفر از مددجویان از خدمات مشاورههای شغلی، آموزشی، تحصیلی و ازدواج، پرداخت ۴۵ مورد کمک هزینه تهیه جهیزیه و پرداخت کمک هزینه تعمیرات به ۷۶ مددجو با اعتبار ۲ میلیارد و ۶۷۰ میلیون ریال از دیگر اقدامات انجام شده کمیته امداد امام شهرستان خنداب در سال گذشته است.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خنداب گفت: ۴۳۱ فقره وام ضروری نیز پارسال به نیازمندان زیر پوشش این نهاد حمایتی پرداخت شد که نسبت به مشابه سال قبل ۳۵ درصد رشد داشته است.
نصیری نیک افزود: این تسهیلات بهمنظور رفع مشکلات خانوادههای زیر پوشش در زمینههای تعمیرات مسکن، ازدواج، درمان، تحصیل و آموزش پرداخت شده است. شهرستان خنداب از توابع استان مرکزی است و در این منطقه حدود ۶۰ هزار نفر زندگی میکنند.
اراک/ ایرنا
در گفتوگو با مهر مطرح شد؛
کودکانی که ناچار به کارند حتی در برابر کرونا
یک فعال اجتماعی با بیان اینکه این روزها تأکید بر ماندن در خانه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا است گفت: اما کودکان کار یا از کرونا اطلاع زیادی ندارند و یا ناچار به حضور در سطح شهر هستند.
حبیبه حیرتی در گفت و گو با ایسنا، خاطرنشان کرد: در روزهای اخیر که تأکید زیادی بر ماندن در خانه است ولی ما در حواشی کرج و تهران شاهد حضور کودکان کار هستیم.
مدیرعامل سازمان مردم نهاد سایهبان افزود: این کودکان یا اطلاع زیادی از ویروس کرونا، نحوه انتقال آن و راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری را نمیدانند و یا حتی در صورت اطلاع از این وضعیت باز هم ناچار به حضور در سطح شهر هستند.
وی با بیان اینکه کودکان کار در برابر کرونا بسیار آسیبپذیر هستند گفت: تعداد زیادی از این کودکان با وجود حضور طولانی مدت و مداوم در خیابان، حتی از کمترین وسایل بهداشتی و پیشگیری هم محروم هستند.
این فعال اجتماعی خاطرنشان کرد: برهمین اساس ما در موسسه سایهبان و با حضور۴۰ نیروی داوطلب به توزیع پکهای بهداشتی شامل دو ماسک، دو دستکش و دو مایع ضدعفونی کننده به طور رایگان بین ۲۷۰ کودک کار و سرپرست خانوار آسیب دیده در کرج و تهران پرداختیم تا نقش خود را به عنوان یک سازمان مردم نهاد در دفاع از کودکان برابر بیماری کرونا ایفا کنیم.

حیرتی با بیان اینکه هزینه هر پک بهداشتی توزیع شده حدود ۳۵ هزار تومان است گفت: بخش زیادی از این مبلغ با هزینه شخصی تهیه شده و با توجه به شرایط سختی که این موسسه با آن مواجه است از خیرین تقاضای کمک برای تداوم فعالیتهای خیرخواهانه موسسه سایهبان داریم.
وی ادامه داد: موسسه سایهبان به طور کلی حدود ۳۰۰ کودک کار و آسیب دیده در حاشیه کلانشهر تهران و کرج به خصوص در منطقه ملارد را تحت پوشش خود دارد و برای آنان زمینه فعالیتهای آموزشی، ورزشی و مهارتی معطوف به خوداشتغالی را فراهم میکند اما در شرایط اخیر به دلیل مشکلات مالی در خطر تعطیلی قرار دارد.
این فعال اجتماعی تصریح کرد: یکی از مشکلات اساسی این موسسه مربوط به مکان فعالیت است چون طی ماههای اخیر با افزایش اجاره مواجه بودیم ناچار به جمع آوری مکان موسسه و پیگیری امور در مکان باشگاه سیمرغ که در کنار موسسه سایهبان در راستای آموزشهای ورزشی کودکان تحت پوشش فعالیت دارد شدیم.
وی خاطرنشان کرد: کودکانی که تحت پوشش موسسه هستند بسیار نگران پایان فعالیت موسسه بودند چون در این مناطق دسترسی به چنین امکاناتی بسیار محدود و این تنها امید کودکان کار و آسیبدیده است به همین دلیل به آنها اطمینان دادیم در هر شرایطی نگذاریم فعالیت موسسه سایهبان متوقف شود اما در این مسیر به یاری خیرین شدیداً نیازمندیم.
ایسنا/ البرز
توزیع بستههای غذایی بین کودکان کار مناطق محروم یزد
این روزها که آموزش یکی از ملزومات خارج کردن کودکان کار و مناطق محروم از چرخه شیوع کروناست، مرکز کودکان کار بهزیستی یزد با توزیع بستههای بهداشتی و غذایی به این کودکان، «در خانه ماندن» را به آنها آموزش میدهد.
«علیرضا زارع» و «مریم لشکر دیدی» مسئولان مرکز کودکان کار بهزیستی یزد در همین راستا برای توزیع بستههای غذایی حمایتی به منطقه محروم شهر یزد یعنی مناطق کشتارگاه قدیم و محمودی مراجعه کردند، جایی که مردمانش، کودکان و زنان و مردانی ناآشنا با کرونا هستند و عدهای نیز با وجود توصیههای مکرر مسئولان، همچنان کودکانشان را در محوطهای برای بازی و دید و بازدید و رفت و آمدهای غیرضروری رها کرده بودند.
مرکز کودکان کار بهزیستی یزد، فعالیت خود را به منظور آموزش و کمک به اهالی مناطق محروم، از چند وقت پیش آغاز کرده و زمانی که کرونا هنوز به بحرانی همهگیر در یزد تبدیل نشده بود، پیگیری وضعیت کودکان کار و اتباع، دغدغه آنها بودند.
آموزش مهمترین اقدام برای حمایت این کودکان و نجات آنها از شرایط کرونایی است اما آموزش به کودکانی با دغدغه معیشت که کمکدست خانوادههایشان، کار میکنند به تنهایی نمیتواند موثر واقع شود، به همین منظور نیز پیگیری برای تامین بستههای بهداشتی و کمک معیشتی از سوی این مرکز آغاز شد.
هرچند تامین برخی اقلام مورد نیاز این بخش از سوی برخی دستگاههای مرتبط مانند معاونت غذا و داروی استان ناموفق بود ولی به همت دستگاههایی مانند استانداری، بهزیستی و همچنین خیرین استان مهیا شد و نهایتاً ۳۰۰ بسته غذایی شامل برنج، ماکارونی، حبوبات، تن ماهی، سویا، روغن و رب برای ۳۰۰ خانوار تهیه و بین آنها در مراحل مختلف توزیع شد تا با کمک به معیشت این خانوارها، دغدغهی آنان در این رابطه برطرف و کمتر به این بهانه از خانه بیرون بروند.
البته قبلاً نیز این مرکز با تهیه ۵۴۰ بسته بهداشتی شامل مایع دستشویی، دستمال کاغذی، وایتکس، ژل ضدعفونی و مایع دستشویی و توزیع در میان این خانوارها، آموزشهایی را نیز به آنها ارائه کرده بود که خوشبختانه تا حدودی توانسته بود، موثر واقع شود. توزیع بستههای بهداشتی نیز در دو مرحله ۲۷۰ تایی انجام و توزیع بستههای خوراکی نیز تداوم خواهد داشت و مجدداً بیستم فروردین ماه شارژ خواهد شد.
ایسنا/ یزد
ویژه برنامه «چهار راه کودک» در پایتخت برای کودکان کار اجرا شد
به مناسبت روز جهانی کودکان کار، ویژه برنامه «چهـارراه کـودک» و با شعار «کودکی تکرار شدنی نیست» امروز (دوشنبه) در ایوان انتظار میدان ولیعصر (عج) تهران برگزار شد.
به گزارش ایرنا؛ ۱۲ ژوئن به عنوان روز مبارزه با کار کودکان نامگذاری شده و کشورهای مختلف تلاش دارند با اجرای سیاست های مختلف از کار کودکان پیش گیری کنند؛ موضوعی که در برنامه «چهـارراه کـودک» که با شعار «کودکی تکرار شدنی نیست» به نمایش گذاشته شد.
برنامه «چهـارراه کـودک» از سوی معاونت امور فرهنگی و اجتماعی شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه برنامه ریزی شد و با مشارکت سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران به اجرا درآمد.
در این برنامه که در تالار انتظار برگزار شد؛ آثار سی کاریکاتوریست با محوریت کودکان کار به نمایش گذاشته و تلاش شد موضوع کار کودکان به عنوان یک آسیب اجتماعی عنوان شود.
برنامه ای که با حضور برخی اعضای شورای اسلامی شهر تهران از جمله محمدجواد حق شناس، شهربانو امانی و زهرا صدر اعظم نوری و برخی مدیران شهرداری تهران، برگزار شد.
تهران/ ایرنا
بعضی از کودکان کار، استعدادهای درخشان هستند
اما دغدغه های «مجید مجیدی» کارگردان سینما و تلویزیون که در این برنامه حضور داشت، جنس متفاوتی داشت؛ وی در این برنامه گفت: خیلی خوب است که برای این بچه ها مراسم گرفته می شود؛ بچه های کار یک معضل است و زیبنده کشور نیست که چهل هزار کودک کار داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در فیلم خورشید تلاش کرده است که تمام بازیگران، کودک سر چهار راه باشند، افزود: این کودکان از استعدادهای درخشانی برخوردار بودند؛ استعدادهایی که هرز می رود و در پی آن، کشور ظرفیت بزرگی را از دست می دهد.
مجیدی، بچه های کار را ابزار دست کسانی دانست که در حق این بچه ها جفا می کنند و اظهار داشت: امثال طبری ها و دیگران حق این بچه ها را ضایع می کنند. وی ابراز امیدواری کرد که روزی در کشور کودک کار وجود نداشته باشد و گفت: این کودکان باید درس بخوانند و پشت نیمکت مدرسه بنشینند.
کارگردان فیلم خورشید، مساله کودکان کار را مساله ای ملی است و تاکید کرد که کودکان کار، فرزندان همه ما هستند و دولت و مردم باید در این حوزه پای کار بیایند.
آگاهی و آموزش برای کودکان کار ضروری است
«شهربانو امانی» عضو شورای اسلامی شهر تهران هم در این مراسم اظهار داشت: پدیده کودکان کار موضوع مهمی است.
وی گفت: از شهروندان تهرانی تقاضا دارم، همانطور که تا امروز موسسات مردم نهاد را کمک می کردند، از این پس نیز به این حوزه توجه داشته باشند.
امانی، آگاهی و آموزش مهارت زندگی را تضمین کننده زندگی کودکان کار دانست و تاکید کرد که ظرفیت مدیریت شهری می تواند مشکلات کودکان کار را حل و فصل کند.
وی با اشاره به بخشنامه شهردار تهران مبنی بر ممنوعیت بهره گیری از کودکان از سوی پیمانکارانی که با شهرداری قرار دارد همکاری دارند، اظهار داشت: مدیریت شهری میتواند مدیریت کند و شهردار تهران در این خصوص بخشنامه کرده است اما فقط بخشنامه ها حلال مشکلات نیستند.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد که پیمانکاران از کودکان سوءاستفاده می کنند و باید با آن برخورد کرد. وی با اشاره به بازدید از گود زباله و کوره پزخانه اظهار داشت: اگر امروز به داد این کودکان نرسیم، فردا دیر است.
مبارزه با کار کودکان در پایتخت با پویش «چهارراه کودک»
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران گفت: پویش «چهارراه کودک» همزمان با ۲۳ خرداد و روز جهانی مبارزه با کار کودکان با هدف آگاهسازی و افزایش حساسیت شهروندان نسبت به کار کودک و مشارکت شهروندان برای کاهش این آسیب اجتماعی در پایتخت آغاز به کار کرد.
محمدرضا جوادییگانه شامگاه جمعه در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: حمایت از سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه کار کودکان و جذب و مشارکت شهروندان برای کاهش پدیده کار کودک از دیگر اهداف این پویش است.
وی گفت: شهرداری تهران در راستای تحقق شعار «تهران، شهری برای همه» و با توجه به تکالیف قانونی برای فراهم کردن زندگی ایمن برای همه شهروندان در تلاش است تا امسال در راستای بهبود شرایط زیست کودکان کار اقداماتی را دنبال کند.
جوادی یگانه افزود: این نهاد در حالی خود را ملزم به ساماندهی و حمایت از کودکان کار و خیابان میداند که بر اساس تکلیف قانونی خود تنها باید زیرساختهای لازم برای ساماندهی این کودکان را فراهم کند و در اختیار نهادهای ذیرربط و سازمانهای مردم نهاد قرار دهد.
معاون شهردار تهران، نظارت بر پیمانکاران و نهادهای زیرمجموعه این نهاد در حوزه منع به کارگیری کودکان، تلاش در راستای حذف اشکال کار پرخطر برای کودکان از جمله زبالهگردی و حمایت از اجرای طرحها و پروژههای مرتبط با توانمندسازی کودکان کار و خانوادههای آنان را از برنامههای شهرداری برای کمک به حل مشکل کار کودکان در پایتخت عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه تمام اشکال کار کودکان از نگاه شهرداری تهران غیرقابل پذیرش است، تصریح کرد: این نهاد در تلاش است تا با استفاده از زیرساختهای موجود و در راستای تحقق مسئولیتپذیری اجتماعی نسبت به آگاهسازی و افزایش حساسیت شهروندان نسبت به کار کودک، شناخت اشکال و ابعاد این پدیده کمک کند.
جوادییگانه با اشاره به فعالیت ۲۴ مرکز «پرتو» ویژه کودکان کار و آسیبدیده اجتماعی در تهران اظهار داشت: این مراکز از سال ۱۳۹۳ زیر نظر سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری برای کودکان کار و آسیبدیده اجتماعی در مقاطع ابتدایی راهاندازی شده است.
وی گفت: در حال حاضر در این مراکز خدمات تحصیلی، آموزش مهارتهای زندگی، خدمات پیشگیری، حمایتی، مددکاری، روانشناحتی، بهداشتی، درمانی و توانمندسازی به حدود چهار هزار کودک کار و آسیبدیده اجتماعی ارائه میشود؛ تمامی مراکز پرتو با مشارکت و همکاری سازمانهای غیردولتی تخصصی حوزه کودک مدیریت میشود.

معاون شهردار تهران افزود: از سال گذشته نیز یک مرکز توانمندسازی حرفهای و شغلی ویژه کودکان بالای ۱۳ سال با هدف استعدادیابی شغلی، آمادهسازی کودکان برای ورود به جامعه در سن ۱۸ سالگی راهاندازی شده است.
به گزارش ایرنا، روز ۱۲ ژوئن برای افزایش آگاهی و فعالیت در زمینه جلوگیری از کار کودکان و به پیشنهاد سازمان بینالمللی کار، روز مبارزه با کار کودکان نامگذاری شده است؛ هدف از این روز، جلوگیری از کار کودکان به هر شکلی است و امسال روز جهانی مبارزه با کار کودکان برابر با ۲۳ خردادماه است.
کار کودکان به عنوان یکی از مهمترین معضلات اجتماعی کشور شناخته میشود که با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه در حال گسترش است و این جریان در نهایت منجر به گسترش بزهکاری در جامعه میشود.
شهرداری تهران همزمان با این روز پویش «چهارراه کودک» (@۴rahkoudak) را با شعار «#کودکی_تکرار_شدنی_نیست» در پایتخت راهاندازی کرده است که تا پایان سال جاری ادامه دارد.
اکران محیطی طرحهای آگاهسازی و حساسسازی شهروندان در سطح شهر تهران، برگزاری نمایشگاه طرحهای هنرمندان با همکاری معاونت امور اجتماعی و فرهنگی مترو در ایستگاههای امام خمینی (ره)، تجریش و تئاتر شهر از جمله فعالیتهای این پویش است.
تهران/ ایرنا
فرزندخواندگی ۶۰ کودک بیمار و معلول در خراسان رضوی
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان خراسان رضوی گفت: ۶۰ کودک معلول و یا مبتلا به بیماریهای خاص در این استان توسط والدین نیکوکار به فرزندخواندگی پذیرفته شدهاند.
غلامحسین حقدادی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:این تعداد کودک طی دو سال گذشته و با اعلام آمادگی از سوی خانوادهها و والدین خیر و با نیت خیر به فرزندخواندگی گرفته شدهاند.
وی ادامه داد: اغلب والدین به دنبال به فرزندی گرفتن کودکان سالم و دارای سلامتی قطعی هستند به همین دلیل کودکان دارای بیماری و معلول جزء گروهی از کودکان هستند که در مراکز بهزیستی ماندگار و حضورشان دائمی میشود اما در این میان هستند افرادی که با نیت خیرخواهانه کودکان دارای بیماری خاص و معلول را به فرزندخواندگی قبول می کنند.
معاون بهزیستی خراسان رضوی گفت: کودکانی که طی دو سال گذشته با این شرایط به خانوادههای علاقهمند واگذار شدهاند دارای بیماریهای متعددی شامل معلولیت، لب شکری، پای پرانتزی، انواع بیماریهای مادرزادی در مثانه و سیستم گوارشی و نیز صورت دفرمه، هپاتیت و ایدز هستند.
حقدادی افزود: نیکوکاران خراسان رضوی رتبه نخست کشور را در زمینه قبول کودکان بیمار و معلول به عنوان فرزند به خود اختصاص دادهاند.
هم اکنون ۹۷ مرکز شبه خانواده برای نگهداری از کودکان بد و بیسرپرست در استان خراسان رضوی فعالیت دارند که دو مرکز، شیرخوارگاه و قرنطینه دولتی و بقیه خصوصی و تحت نظارت این اداره کل هستند.
استان خراسان رضوی هم اکنون حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
مشهد/ ایرنا
استاندار تهران خبر داد؛
شناسایی ۳ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در استان تهران
استاندار تهران از شناسایی ۳ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در استان تهران خبر داد و گفت: شهرستانهای استان تهران به جز فیروزکوه درگیر کمبود فضای آموزشی هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، انوشیروان محسنی بندپی عصر یکشنبه در حاشیه جلسه شورای آموزش و پرورش استان تهران در جمع خبرنگاران اظهار داشت: طبق اعلام اداره کل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران تعداد ۳ هزار نفر دانش آموز بازمانده از تحصیل در شهرستانهای استان تهران شناسایی شده اند.
وی با بیان اینکه تلاش میکنیم تا با تخصیص اعتبارات، این دانش آموزان به چرخه تحصیل باز گردند گفت: در نشست امروز مقرر شده با کمک نهادهای حمایتی این دانش آموزان را یاری کنیم.
استاندار تهران گفت: در زمینه بازگرداندن و کمک به دانش آموزان بازمانده از تحصیل نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد برای کودکان بی سرپرست و بدسرپرست و سازمان بهزیستی اعلام آمادگی کرده اند که در این مسیر آموزش و پرورش را یاری برسانند.
محسنی بندپی عنوان داشت: دستور بعدی این است که در شهرستانهای استان تهران نیز به دلیل بالا بودن بیش از استاندارد تراکم دانش آموزی که در برخی شهرستانها این تراکم به ۳۶ دانش آموز در یک کلاس میرسد نسبت به احداث مدارس و کلاسهای درس، اهتمام جدی داشته باشیم که در این راستا هم به کمک خیرین و هم از بودجهها و اعتبارات دولتی بهره خواهیم برد چرا که به استثنا شهرستان فیروزکوه، تمامی شهرستانهای استان تهران، کمبود فضای آموزشی دارند.
وی به مولدسازی داراییهای آموزش و پرورش نیز اشاره کرد و عنوان داشت: در این زمینه با استفاده از مولدسازی میتوانیم بسیاری از مشکلات را رفع کنیم.
واگذاری تبلت به دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت کمیته امداد
با پیگیری رئیس کمیته امداد و مشارکت وزارت ارتباطات و اپراتورهای تلفن همراه، ۵۰ هزار تبلت به منظور برخورداری از آموزش و تحصیل مجازی، در اختیار دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت امداد قرار میگیرد.
به گزارش ایسنا، نشست رئیس کمیته امداد با نمایندگان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اپراتورهای تلفن همراه، با هدف همافزایی در اجرای مرحله دوم پویش «ایران همدل» برگزار شد.
سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد در این نشست با تقدیر از همراهی وزارت ارتباطات در اجرای مرحله نخست پویش ایران همدل، موفقیت این پویش را در همراهی تمام نهادها و دستگاهها دانست و بر نقش ویژه اپراتورهای تلفن همراه در جمعآوری کمکهای مردمی برای نیازمندان تاکید کرد.
وی ادامه داد: یکپارچه شدن کمکهای مردم با محوریت کمیته امداد، از ویژگیهای ایران همدل نسبت به دیگر پویشهای اجرا شده در گذشته بود که امیدواریم در مرحله دوم این پویش، شاهد افزایش مشارکت مردم نیکوکار و نهادهای مختلف باشیم.
رئیس کمیته امداد تاکید کرد: در مرحله نخست ایران همدل مصادف با ماه مبارک رمضان، تمرکز امداد بر حمایت از سفره نیازمندان از طریق اجرای طرح اطعام مهدوی و توزیع غذای گرم و همچنین بستههای غذایی میان نیازمندان بود که در این زمینه با جذب ۵۴۰ میلیارد تومان کمک مردمی و توزیع ۱۱ میلیون وعده غذایی گرم، بزرگترین پویش پس از انقلاب رقم خورد.
نیاز دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت امداد به ۲۵۰ هزار تبلت یا تلفن همراه هوشمند
بختیاری با بیان اینکه در مرحله دوم پویش ایران همدل، تاکید کمیته امداد، کمکرسانی به کودکان و مادران نیازمند و حمایت از خانوادههای آسیبدیده از کرونا است، خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، پیشبینی مسئولان برای سال تحصیلی جدید، تداوم آموزش مجازی برای دانشآموزان و دانشجویان است که در این زمنیه کمیته امداد موظف است امکانات لازم را برای ادامه تحصیل مطلوب جامعه هدف فراهم کند.
وی با بیان اینکه حدود ۳۷۵ هزار دانشآموز و بیش از ۸۰ هزار دانشجو از خدمات حمایتی کمیته امداد برخوردار هستند، اضافه کرد: فرزندان جامعه هدف امداد، استعداد فوقالعاده و امکانات ضعیف دارند اما نباید اجازه دهیم دانشآموزی به دلیل نداشتن ابزار آموزش مجازی از تحصیل باز بماند.
بختیاری گفت: در برآوردهای اولیه برای حمایت از تحصیل مجازی، به حدود ۲۵۰ هزار تلفن همراه هوشمند یا تبلت نیاز داریم که به دلیل نزدیک بودن به زمان برگزاری کنکور سراسری و آموزشهای فوق برنامه دانشجویان، در مرحله نخست تامین ۵۰ هزار تبلت برای این عزیزان در دستور کار با وزارت ارتباطات و اپراتورهای تلفن همراه قرار گرفته است.
رئیس کمیته امداد با اشاره به اینکه حدود ۴,۵ میلیارد تومان از محل کمکهای مردمی در مرحله نخست پویش ایران همدل توسط اپراتورهای تلفن همراه به حساب کمیته امداد واریز شده است، افزود: تمام این مبلغ در کنار اعتبارات کمیته امداد، صرف خرید تبلت برای دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت میشود.
وی تاکید کرد: اپراتورهای تلفن همراه همچنین در راستای مسئولیت اجتماعی خود، تامین سیمکارت همراه با شارژ اعتباری و بستههای اینترنتی ماهانه برای تبلتهای دانشآموزان و دانشجویان را تقبل کردهاند و امیدواریم با اجرای مرحله دوم رزمایش ایران همدل، همزمان با برگزاری جشن عاطفهها، تبلت و ابزار آموزش مجازی را برای همه دانشآموزان و دانشجویان شناسایی شده تا پیش از آغاز سال تحصیلی فراهم کنیم.
تامین تبلت و ارائه سیمکارت به جامعه هدف
در ادامه این نشست، امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات، با اشاره به همکاری اپراتورهای تلفن همراه و ۱۳ شرکت بزرگ زیستبوم فناوری اطلاعات در مرحله نخست پویش ایران همدل، گفت: شرکتهای بزرگ حوزه فناوری اطلاعات نیز از طریق ارائه تخفیفات و خدمات جانبی، با این پویش ملی همراهی کردند.

وی به میزان کمکهای جذب شده از طریق اپراتورها در پویش ایران همدل اشاره کرد و افزود: در مجموع هشت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان کمک مردمی جمعآوری شد که از این میزان ۵۴ درصد به حوزه آموزش کودکان نیازمند، ۲۳ درصد به حوزه سلامت و ۲۳ درصد به تامین غذایی خانوادههای محروم اختصاص خواهد یافت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کمیته امداد، ناظمی از همکاری وزارت ارتباطات و اپراتورها برای تامین ۵۰ هزار تبلت مورد نیاز دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت امداد خبر داد و افزود: امیدواریم با انجام توافقات اولیه، تامین تبلت و ارائه سیمکارت به جامعه هدف این طرح از هفته آینده وارد فاز عملیاتی شود.
تحصیل ۶۰۰ کودک کار در مدرسه صبح رویش
مجتمع خلاقیتی-مهارتی-آموزشی صبح رویش، اولین مدرسه کودکان کار ایران است که تلاش مجموعه صبح رویش تبدیل کودکان کار، در معرض آسیب و بازمانده از تحصیل به شهروندانی مطلوب و مؤثر برای آینده است.
به گزارش ایسنا، وزیر آموزش و پرورش از مجتمع خلاقیتی – مهارتی – آموزشی صبح رویش، مدرسه کودکان کار ایران بازدید کرد. مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش در راستای توجه به تجربههای مدارس و انتشار این تجارب قبل از این بازدید مصاحبهای با مدیر این مجموعه تهیه کرده که این گزارش را جهت مطالعه مدیران، معلمان و علاقه مندان تجربههای مدارس منتشر کرده است.
مجتمع خلاقیتی-مهارتی-آموزشی صبح رویش، مدرسه کودکان کار ایران و دارای مجوز آموزش و پرورش است که در منطقه دوازده شهر تهران، خیابان شهید هرندی واقع شده است و کار خود را در دو دوره تحصیلی دبستان و متوسطه دوره اول و در قالب ۲ مدرسه دخترانه و پسرانه و یک جوانکده آغاز کرده است و در حال حاضر حدود ۶۰۰ دانشآموز در این مجتمع مشغول به تحصیل هستند که اکثر آنها به دلایل مختلف، چند سالی از تحصیل عقب افتادهاند.
محمدحسن داوودی، مدیر این مجتمع بابیان اینکه شیوه مورد استفاده در این مدرسه، کاری علمی با ساختار بومیسازی شده است و جنبههای مختلف تکنولوژی آموزشی و کاهش آسیبهای اجتماعی را پوشش میدهد، اظهار کرد: هدف ما فقط آمدن کودکان کار و بازمانده از تحصیل به مدرسه نیست و به دنبال حصول نتیجه هستیم و این هدف برای ما ارزش بیشتری دارد.
وی خاطرنشان کرد: صبح رویش از آنچه برایش برنامهریزی شده بود، جلوتر است و شیوه استفاده شده در صبح رویش متفاوت با دیگر مدارس است. کودکان این مجتمع به دلایل مختلف از جمله داشتن والد یا والدین معتاد با آسیبهای متعددی دستوپنجه نرم میکنند. تعدادی از آنها به دلیل زندانی بودن سرپرست خانواده مجبور به کار و کسب درآمدند و به ناچار سالهای کودکیشان در شلوغیهای پایتخت گم شده است.
داوودی با اشاره به اینکه از طریق برنامههای بخش آموزشی، کودکان کار ترغیب به آمدن و درس خواندن در مدرسه میشوند، تصریح کرد: بچههای کار والدینی دارند که ترجیح میدهند فرزندانشان بهجای درس خواندن کار کنند. خود کودک هم در خیابان آزادی بیشتری دارد و هر کاری دوست دارد میتواند انجام دهد و هر ساعتی از شبانهروز هم به خانهبر میگردد؛ بنابراین مدرسه باید برای این کودکان جذاب باشد. در بخش آموزش تمام تلاشمان این است کودک بتواند با مواردی آشنا شود که از طریق آن بهتر زندگی کند؛ یعنی قصد داریم در این مدرسه چگونه زیستن را آموزش بدهیم.

مدیر مجتمع صبح رویش در ادامه گفت: هدف اصلی آموزش در صبح رویش تأثیرگذاری مثبت روی آینده کودکان و جامعه است. تجربههای سخت کودکان امروز تأثیر مستقیم روی آینده کودکان فردا دارد و متأسفانه کودکان کار و در معرض آسیبهای اجتماعی به دلیل مشکلات و شرایط محیطی و خانوادگی، دوره کودکی دشواری دارند و با ورود به جوانی، مخاطرات زیادی را تجربه میکنند که آنان را به سمت جرم و تجربه آسیبهای مختلف میکشاند.
داوودی بابیان اینکه چه چیزی مدرسه صبح رویش را به مدرسهای جذاب برای کودکان تبدیل کرده که بچهها با عشق و علاقه در کلاسهای درس حاضر میشوند، بیان کرد: در این مدرسه، تفکر پادگانی وجود ندارد. مسئولیتهای مدرسه بر عهده خود کودکان است و آنها مدرسه را بخشی از محیط زندگی خود میدانند و در آن کودکی میکنند. بهجای اینکه از ناظم مدرسه بترسند، انتخاب میکنند چه رفتاری بهتر است و از او و سایر معلمان مهارتهای زندگی و ارتباط اجتماعی را میآموزند و در مدرسه یاد میگیرند چگونه “نه” بگویند؛ چگونه در جامعه ایفای نقش کنند؛ کار گروهی و تیمی را یاد میگیرند و امور مدرسه را باهم انجام میدهند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: کودکان در مدرسه بامهارت تصمیمگیری آشنا میشوند و یاد میگیرند که میتوانند در زندگیشان دست به انتخاب بزنند. اگر دو دانشآموز در مدرسه باهم درگیر شوند و دعوا کنند (که در سنین پایین بسیار محتمل است) بهجای آنکه مدرسه آنها را به بستر انضباطی یا کسر نمره تهدید کند، زیر چتر گفتگو مینشینند و با کمک روانشناسان مدرسه حل مسئله را میآموزند. آنها یاد میگیرند ابتدا آرامش خود را حفظ کنند؛ درباره اختلافهایشان فکر کنند؛ با یکدیگر گفتگو کنند و بهجای دعوا کردن راهحل بهتری برای دفعات بعدی پیدا کنند.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش، مدیر مجتمع صبح رویش با اشاره به کلاسهای مهارتی این مجتمع گفت: دانش آموزان در قالب کلاسهای زیستکده مهارتهای مختلف زندگی و ارتباطی را یاد میگیرند. در کلاس بازیکده درسها و مطالب جدید را با بازی یاد میگیرند و در کلاس هنرکده مهارتهای هنری خلاق را میآموزند. در کلاس وطنکده، ضمن آشنایی با اسطورهها و قهرمانهای ملی و مذهبی، با آموزههای اصیل و کهن فرهنگی آشنا میشوند؛ یعنی در محیط شبیهسازی شده مکتبخانههای قدیم هم شاهنامه فردوسی میخوانند تا با فرهنگ اصیل ایرانی آشنا شوند و هم قرآن میخوانند تا فرهنگ ناب اسلامی را بشناسند.
گفتنی است؛ مجتمع صبح رویش با هدف خدمترسانی به کودکان کار و در معرض آسیب و نیز فعالیتهای محرومیتزدایی اجتماعی و فرهنگی از سال ۱۳۹۴ آغاز به کار کرد و با مشارکتهای مردمی و خیرین اداره میشود.
همدان در حوزه کودکان خیابانی استانی سلامت است
مدیرکل بهزیستی استان همدان گفت: همدان در حوزه کودکان خیابانی استانی سلامت است و کمترین تعداد کودکان خیابانی را دارد.
حمیدرضا الوند ۲۴ تیرماه در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه ۴۶ عنوان برنامه به مناسبت فرا رسیدن هفته بهزیستی در استان اجرا میشود، خاطرنشان کرد: این برنامهها شامل افتتاح ۷۶ مسکن معلولان، راهاندازی ۱۷ کارگاه اشتغال و ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستی برای ۸۰ نفر از جامعه هدف در استان است.
وی با اشاره به اینکه شعار امسال هفته بهزیستی «شفافیت، تحول خدمت و ارتقاء سلامت اجتماعی در خانواده» است، اظهار کرد: در سال جاری مستمری افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی افزایش یافته است که علاوه بر آن کمک هزینه معیشت نیز به آنها اضافه میشود همچنین حق پرستاری نسبت به قبل دو برابر شده و کمک هزینه معیشت به آن افزوده میشود.
الوند ادامه داد: سال ۹۸ در حوزه ایجاد اشتغال ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار داشتیم و متعهد بودیم برای ۱۸۰۰ نفر از خانواده معلولان شغل ایجاد کنیم که در نهایت ۲۳۰۰ شغل ایجاد شد و رتبه اول کشور را به دست آوردیم.
وی تصریح کرد: در سال جاری نیز بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار داشته و تعهد داریم برای ۱۹۰۰ نفر اشتغالزایی کنیم که امیدواریم مانند سال قبل بیش از این شغل ایجاد کنیم.
الوند با بیان اینکه توانستیم صدک قد و وزن بچهها در مهدهای کودک همدان که در سن رشد ۳ تا ۶ سال هستند را ارتقاء ببخشیم، گفت: براساس غربالگری دانشگاه علوم پزشکی صدک قد و وزن بچه ها ۵۰ درصد بهبود و افزایش یافته است.
مدیرکل بهزیستی استان همدان درباره فرزندخواندگی هم گفت: در سال ۹۸ تعداد ۱۶ نفر از بچههای مقیم شیرخوارگاه خود را به فرزندخواندگی دادیم که ۱۱ نفر «امین موقت» و پنج نفر فرزندخواندگی بوده است.
وی در رابطه با خدمات اورژانس اجتماعی همدان هم توضیح داد: در سال ۹۸ با دو خط تلفن ۱۲۳ و خدمات اورژانس اجتماعی سیار، ۳۹ هزار و ۸۷۷ مداخله اتفاق افتاده و از سال ۹۲ تاکنون هم حدود ۱۵۲ هزار مداخله تخصصی در اورژانس اجتماعی همدان اتفاق افتاده است.
الوند درباره مداخله در پایگاههای اجتماعی سازمان بهزیستی همدان هم بیان کرد: در سال ۹۸ تعداد ۱۵ هزار و ۳۳۸ مداخله انجام شده و از سال ۹۲ تا به امروز بیش از ۹۲ مداخله را شاهد بودهایم.
وی با بیان اینکه شش پایگاه ثابت در استان وجود دارد و تمامی شهرستانهای استان به جز فامنین دارای مرکز اجتماعی هستند، گفت: ۹ شهرستان استان همدان دارای مراکز مداخله طلاق هستند و در سال ۹۸ به ۵۹۸۸ خانواده در آستانه طلاق، خدمات دادهاند همچنین از سال ۹۲ تاکنون به بیش از ۲۷ هزار زوج در آستانه جدایی خدمات ارائه کردهاند که ۳۲ درصد منجر به سازش شده است.
الوند در بخش دیگری از سخنانش درباره پیشگیری از تنبلی چشم مطرح کرد: از سال ۹۲ تا امروز بیش از ۳۸۰ هزار کودک ۳ تا ۶ سال از خدمات این بخش بهرهمند شدهاند، علاوه بر این در سال ۹۸ تعداد ۲۲ هزار و ۱۱۹ کودک غربالگری شنوایی شدهاند.
وی ادامه داد: در سال گذشته تعداد ۲۰۵۰ نفر مشاوره ژنتیک گرفتهاند همچنین از خط مشاوره ۱۴۸۰ تعداد ۵۱ هزار و ۷۱۷ نفر تماس ثبت شده که از اسفندماه با شیوع کرونا یک شیفت به این خط اضافه شد و غالب سوالات درباره مشکلات در خانه ماندن این ایام بوده است.
الوند با اشاره به اینکه ۴۵ کمپ ترک اعتیاد در استان وجود دارد، اضافه کرد: در سال ۹۸ تعداد ۲۱ هزار و ۵۰۰ نفر از خدمات این مراکز استفاده کردهاند و در کنار این مراکز خدمات دیگری از طریق دیگر مراکز مرتبط انجام میشود.
وی با بیان اینکه مراکز مشاوره در سال ۹۲، هشت عدد بوده و امروز به ۴۳ مرکز افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: این مراکز در استان بیش از پنج برابر شده است، به عبارت دیگر توسعه و گسترش مراکز مشاوره در جامعه یکی از شاخصههای توسعه یافتگی مردم در حوزه مسائل اجتماعی است.
مدیرکل بهزیستی استان همدان در پایان توضیح داد: در سال ۹۸ برای ۲۸۸ نفر از معلولان استان مناسب سازی ایجاد شده و یک مرکز نگهداری و توانبخشی معلولان ذهنی و یک مرکز سالمندان نیز به مراکز استان اضافه شده است.
ایسنا/ همدان
غفلت از کودکان عامل تضعیف توسعه ملی است
مقام کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک در استان یزد با بیان اینکه در شهر دوستدار کودک، نحوه مدیریت و حکمرانی خوب مستلزم تخصیص فرصت به کودکان برای تصمیمگیری است گفت: اگر رویکرد شهریسازی تغییر نکند، بسیاری از کودکان که در مناطق کم برخوردار شهری، زندگی میکنند نادیده گرفته میشوند و در نهایت روند توسعه ملی تضعیف میشود.
اخیراً پیرو جلسه کمیته ملی هماهنگی شهر دوستدار کودک مورخ سیزدهم خرداد ۱۳۹۹ در وزارت کشور و در چارچوب همکاریهای مشترک این وزارتخانه با یونیسف، پس از بررسی نتایج ارزیابی شهرهای متقاضی پایلوت شهر دوستدار کودک، یزد به همراه ۱۱ شهر استانهای دیگر به عنوان شهرهای منتخب برای پایلوت این مهم انتخاب شدند و مرحله پایلوت رسماً پس از امضای تفاهمنامه میان شهرداری شهرهای پایلوت و وزارت کشور شروع میشود.
شـهر دوسـتدار کـودک، شـهر یـا اجتمـاع محلـی اسـت کـه در آن نظرهـا، نیازهـا، اولویتهـا و حقـوق کـودک، بخشـی جداییناپذیـر از سیاسـتها، برنامههـا و تصمیمهـای عمومـی باشـد.
چشم انداز ابتکار شهر دوستدار کودک یونیسف این است که «همـه کـودکان و جوانـان بایـد بتواننـد از کودکـی و جوانـی خـود لـذت ببرنـد و از طریـق احقـاق برابـر حقـوق خـود در شـهر و اجتماع محلی شان، توانایی های بالقوه خود را به طور کامل به فعل درآورند.
«فاطمه دانشیزدی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه توجه به حقوق شهروندی مولفههای فراوانی دارد که باید بیش از پیش مد نظر مسئولان و مدیریت شهری قرار گیرد، اظهار میکند: توجه به حقوق کودکان از جمله ابعاد حقوق شهروندی است که نقش مهمی در توسعه خدمات مختلف ایفا میکند.
وی با اشاره به اهمیت پایلوت شدن شهر یزد به عنوان شهر دوستدار کودک در کشور افزود: شهر دوستدار کودک، شهری است که نیازهای کودکان را در کانون توجه قرار داده و برای توسعه، مناسبسازی و بسترسازی از منظر کالبدی، حقوقی، فرهنگی و اجتماعی برای جامعه هدف فعالیت کند.
مقام کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک در استان یزد با بیان اینکه توجه به ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودکان از دیگر مسائل حائز اهمیت در حوزه شهر دوستدار کودک است، گفت: توجه به نیاز تمام شهروندان با توجه به اقتضای سنی آنها یکی از ضرورتهای اجرایی در حوزه مدیریت شهری است.
دانشیزدی میگوید: کودکان و نوجوانان به عنوان شهروندانی کاملا متفاوت، نیاز به رشد و تکامل در یک فضای شهری منطبق بر خصوصیات خود دارند و لازمه این امر، شناخت کامل از تفاوتهای فضا و معماری برای کودکان و نوجوانان با بزرگسالان است.
این مسئول در ادامه با بیان اینکه شناخت کامل تفاوت خدمات برای کودکان، مستلزم آگاهی یافتن از درک کودک از فضا، فرم و محیط است، خاطرنشان کرد: در شهر دوستدار کودک، نحوه مدیریت و حکمرانی خوب، مستلزم تخصیص فرصت به کودکان برای تصمیمگیری است.
وی با بیان اینکه رفتارهایی نظیر بازی کردن، صحبت کردن، نشستن و تفریح کردن و تعامل در رفتارهای اجتماعی، گونههای مختلفی از عملکردها و نیازهای انسانیاند که مفاهیم فضایی و کالبدی خاص خود را طلب میکنند، تصریح کرد: این بدان معناست که در فرایند مناسبسازی محیطهای شهری، لازم است فضاهایی خلق شود که ضمن تطابق با نیازهای امروز، واجد عناصر لازم برای تحقق عدالت سنی باشند و به گونهای سامان یابند که با فناوری نوین نیز همخوان باشند.
دانش یزدی افزود: امروزه بسیاری از کودکانی که باید آینده سازان جامعه باشند و نقشهای اجتماعی را برعهده بگیرند، آنقدر درگیر آسیبها و معضلات اجتماعی شدهاند که جهان را به سمت تدوین و اجرای یک اقدام جدی و عملی در قالب کنوانسیون حقوق کودک با ۲۱ ماده هدایت کردهاند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری با بیان اینکه طی چند سال گذشته، عباراتی مانند کودک همسری، کودکان کار و خشونت علیه کودکان مدام از طریق رسانههای جمعی مخابره میشود که کارشناسان و مسئولان حوزه کودکان معتقدند اجرایی نشدن قوانین حقوق کودک و بیتوجی به وظایف دستگاهها عامل اصلی در پیدایش این پدیدهها است،گفت: اگر ما رویکردمان را در قبال شهریسازی تغییر ندهیم، بسیاری از این کودکان در مناطق کم برخوردار شهری زندگی خواهند کرد، و به دلیل عدم استفاده از توان بالقوه آنها، روند توسعه ملی تضعیف خواهد شد.
دانشیزدی در پایان گفت: از دیدگاه کنوانسیون حقوق کودک، شهر دوستدار کودک درصدد اجرای تعهد خود برای تحقق بخشیدن به طیف وسیعی از حقوق بشر برای همه کودکان است که در این راستا باید مواردی نظیر «تصمیم گیری در مورد شهر خود»، «شرکت در خانواده، جامعه و زندگی اجتماعی»، «حفاظت از کودکان در برابر خشونت و استثمار»، «شرکت در رویدادهای فرهنگی و اجتماعی»، «دسترسی به خدمات اساسی مانند آموزش و پرورش، سرپناه و مراقبتهای بهداشتی» و «زندگی در محیط پارک کودک به عنوان یک شهروند» را مد نظر قرار دهد.
ایسنا/ یزد
شناسایی هویت کودکان کار با اسکن عنبیه
رئیس سازمان بهزیستی کشور ضمن اشاره به برخی مشکلات طرحهای ساماندهی کودکان در سالهای گذشته گفت: در هیچ کدام از طرحهای قبلی هویت کودکان شناسایی نمیشد، اما در طرح اخیر برای اولین بار از طریق اسکن عنبیه کودکان شناسایی میشوند.
به گزارش ایسنا، وحید قبادی دانا در نشست خبری امروز خود در خصوص طرح امسال ساماندهی کودکان کار و خیابان گفت: مساله کار کودک با کودکان کار و خیابان به طور کامل یکسان نیست و نباید این دو موضوع را با هم خلط کرد. کار کودکان یک کوه یخ است که چون ما بیشتر کودکان خیابان را مشاهده میکنیم این دو را یکسان میدانیم، درحالی که تعداد کودکان کار بیشتر است.
وی با بیان اینکه این موضوع یک آسیب اجتماعی چند عاملی است، افزود: برای حل این مشکل به تازگی طرح جامعی را آغاز کردهایم. برخی از این کودکان از طریق قاچاق وارد کشور میشوند و سپس مورد بهرهکشی و استثمار قرار گرفته و در شرایط سختی از آنها سوءاستفاده میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه ۸۰ درصد کودکان کار و خیابان از اتباع غیر ایرانی هستند، اظهار کرد: برای حل این موضوع نیاز به همکاری وزارت کشور و اداره امور اتباع داریم که برای همین منظور تفاهم نامه سه جانبهای را امضاء کردیم و قرار است برای ساماندهی اتباع غیر ایرانی برنامهریزی شود.
قبادی دانا با اشاره به اینکه برخی از این کودکان نیز ایرانی هستند و از شهرستانها به دنبال فقر اقتصادی، فرهنگی یا شرایط سخت خانوادگی به تهران آمدهاند، گفت: برنامه امسال ما ساماندهی این کودکان با رویکر «مدیریت مورد» است که نیاز به همکاری بین بخشی میان بهزیستی، وزارت کشور و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی برای شناسایی باندها دارد اما آسیب شناسیهای لازم هم انجام شده است.
وی در ادامه به برخی از ضعفهای اجرایی در طرحهای ساماندهی قبلی پرداخت و افزود: در هیچ کدام از طرحهای قبلی هویت کودکان شناسایی نمیشد، اما در طرح اخیر از طریق اسکن عنبیه کودکان شناسایی میشوند. تاکید می کنم جمعیت هدف ما کودکان نیستند بلکه خانواده آنهاست تا توانمند شوند چرا که آسیبی که ایجاد شده متوجه خانواده آنهاست. در ارتباط با اشتغال خانوادهها، دستگاهها و موسسات غیردولتی پا وسط گذاشتهاند اما این اقدامات، نیازمند فرهنگسازی برای مردم است. همچنین سازمانهای مردم نهاد باید حمایت شوند و مردم نیز با کمک مالی به این کودکان این آسیب را بازتولید نکنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: یک الگوریتم نیز برحسب سن و جنس کودکان وجود دارد که نسخه های مختلفی برای آن پیش بینی شده است. جلسات مکرری داشتیم که باید بپذیریم برخورد با باندهای تبهکاری، کار مددکار بهزیستی نیست بلکه برعهده دستگاه انتظامی است.
قبادی دانا ادامه داد: سال گذشته نیز مراکز نگهداری موقت شرایط خوبی نداشتند. امسال این مراکز از ۳ به ۷ مرکز رسیده و تلاش شده دوستدار کودک باشند. با وجود شرایط کرونا که هرگونه جمع آوری محدود است، پذیرش این کودکان با ظرفیت کمتر پایش و شناسایی شدند و قرار است که این کار در تهران و شهر تهران انجام شود.
وی در ادامه توضیح داد: همزمان با شیوع کرونا نیز عوامل اورژانس اجتماعی اقدام به توزیع ماسک و اقلام بهداشتی بین این کودکان کردند البته برخی دوست دارند این کودکان در خیابان باشند و از آن سوء استفاده و استفاده تبلیغاتی کنند که نیاز است تمام دلسوزان تلاش کنند با فرهگ سازی با کمک رسانه با حضور مددکاران اجتماعی این آسیب به حداقل برسد.
مشکل بازماندگان از تحصیل با همکاری سایر دستگاه ها قابل رفع است
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل خیلی زیاد نیست اما مشکل پیچیدهای است، بر ضرورت انعقاد تفاهمنامه همکاری بین آموزشوپرورش و دیگر دستگاههای دولتی تأکید کرد.
به گزارش روز دوشنبه مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزشو پرورش، محسن حاجی میرزایی در نشست شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل؛ ۶ تا ۱۱ سال در دوره ابتدایی، ضمن تشکر از حضور نمایندگان دستگاههای مختلف، اظهار کرد: یکی از موفقیتهای درخشان جمهوری اسلامی در طی سالهای پس از انقلاب، توسعه پوشش تحصیلی و کاستن از فاصله آموزشی بین مناطق شهری و روستایی و همچنین جنسیتهای مختلف و اقوام است
وی افزد: این گام مهمی است که در توسعه جهت عدالت اجتماعی برداشته شده است.
حاجی میرزایی بیان کرد: اگر بپذیریم که منشا نابرابریهای حوزه ثروت، قدرت و منزلت، نابرابری فرصتهای یادگیری و آموزش است ایجاد شرایط تحصیل برای این کودکان میتواند دستاوردهای خوب و قابل قبولی باشد.
وی با اشاره به پیمایشی که از طریق معاونت ابتدایی در خصوص آمار کودکان بازمانده از تحصیل انجام شده است، تصریح کرد: اقدامات پژوهشی آموزشوپرورش و دیگر دستگاهها نشان میدهد، ۵۰ درصد کودکان بازمانده از تحصیل در اثر عواملی مانند: فقر فرهنگی خانوادههای کودکان کار، عدم دسترسی به مدرسه و کودکانی که در حیطه استثنایی قرار دارند و … از آموزشها جاماندهاند؛ لذا این کودکان را میتوان تحت حمایت قرار داد.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه گفت: ۵۰ درصد آمار کودکان بازمانده از تحصیل مربوط به کودکانی است که ادامه تحصیل آنها در خارج از کشور به اطلاع آموزشوپرورش نرسیده است و یا فوت کودک به دلایل مختلف ازجمله عدم حذف یارانه به ثبت احوال اعلام نشده است و لذا این کودکان بهعنوان بازمانده از تحصیل ثبت میشوند، درحالیکه اینطور نیست.
حاجی میرزایی با اشاره به اینکه تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل خیلی زیاد نیست اما مشکل پیچیدهای است، بر ضرورت انعقاد تفاهمنامه همکاری بین آموزشوپرورش و دیگر دستگاههای دولتی تأکید کرد.
وزیر آموزشوپرورش با تأکید براینکه مرجع رسمی آمار کشور اداره ثبت احوال است، گفت: سعی داریم در روزهای آتی با راهاندازی سامانهای بر بستر فناوری اطلاعات در آموزشوپرورش بتوانیم با دستگاههای دیگر ارتباط آنلاین برقرار کنیم تا قادر باشیم اطلاعات ساماندهی شده توسط سازمان ثبت احوال کشور را در کمترین زمان دریافت کنیم.
تهران/ ایرنا
ویروس کرونا؛ ترک تحصیل دانش آموزان را تشدید خواهد کرد

عضو کابینه دولت تدبیر و امید با اشاره به اینکه پدیده ترک تحصیل یک پدیده رایج بوده و قطعاً وجود ویروس کرونا آن را تشدید خواهد کرد، گفت: مدارس و ادارات زیرمجموعه آموزشوپرورش را موظف کردیم به کسانی که قادر به استفاده از گوشیهای هوشمند یا اینترنت نیستند، از طریق روشهای دیگری آموزش دهند. بنابراین باید مطمئن شویم هر کس در هرجایی که هست از خدمات آموزشی بهره میبرد و آموزش در هیچ جای کشور متوقف نشده است.
حاجی میرزایی در پایان گفت: هزینه اینترنت فعالیتهای آموزشی در سامانه شاد در سال گذشته رایگان بود و امسال نیز با توجه به رایزنیهای انجامشده قصد داریم آن را رایگان کنیم.
قانون حمایت از نوجوانان، نوآوریها و چالشها
روزنامه شرق در یادداشتی نوشت: کودکان عموما در وضعیت بیدفاع و آسیبپذیری قرار دارند. هر روز خبری از مشکلاتی که برای کودکان رخ میدهد، منتشر میشود؛ یک بار ژیوار پنجساله است که به دست نامادری کشته شده، بار دیگر رومینایی که به دست پدرش کشته میشود. کودکان کار و معضلات آنها نیز پروندههای متعددی است. این خصوصیت در کنار آسیبهای اجتماعی و معضلات نوظهور در جامعه، خاصه گسترش خشونت، ضرورت حمایتهای ویژه قانونی و قضائی از کودکان را شدت میبخشد.
روزنامه شرق یادداشتی را به قلم مونیکا نادی عضو کمیته حقوقی انجمن حمایت از حقوق کودکان، منتشر کرده است که در ادامه می خوانیم: وجود قوانین اختصاصی جامع و مانع در حمایت از کودکان، دغدغه همیشگی فعالان حقوق کودک بوده است. لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان، به دنبال این دغدغه و با رویکرد حمایت همهجانبه از کودکان بزهدیده و کودکان در معرض خطر، در سال ۱۳۸۶ تدوین و پس از انتظاری طولانی در خرداد سال ۱۳۹۹ تصویب و لازمالاجرا شد. هرچند فاصله زمانی زیاد بین تدوین تا تصویب نهایی آن، باعث جاماندن قانون از تحولات اجتماعی و ساختارهای جدید شده است اما قانون حاضر تحولاتی را در فرایند کیفری و رسیدگی قضائی، چه از حیث مقررات شکلی و چه از حیث جرمانگاریها و مجازاتها، برای حمایت بیشتر از کودکان ایجاد کرده است. مرحله پس از فرایند کیفری نیز در این قانون مرکز توجه ویژه قرار گرفته است و تلاش بیشتری در راستای کاهش آسیبهای کودک بزهدیده پس از رسیدگی قضائی برای تسهیل برگشت او به جامعه به عمل آمده است. در قانون جدید، پیشگیری از وقوع جرم نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. برای اولین بار در این قانون وضعیت مخاطرهآمیز برای کودکان پیشبینی شده است و نهادهای مسئول و سیستم قضائی مکلف به ورود در چنین وضعیتهایی برای اجتناب از بزهدیدگی یا بزهکاری کودکان در معرض خطر شدهاند.
این امر در حمایتیکردن قانون جدید، نقش عمدهای دارد. از طرف دیگر، جهت اعمال پیشگیری همهجانبه از بزهدیدگی کودکان، قانون وظایف ویژهای برای سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی، سازمان زندانها، وزارت کشور، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، وزارت آموزشوپرورش و سازمان صداوسیما مقرر کرده است که هرچند با توجه به نیاز به تصویب آییننامه جداگانه و نبود ساختارهای مناسب در این سازمانها و کمبود بودجه و امکانات، کارآمدبودن دستگاهها را با دشواریهایی مواجه میکند، اما بههرحال در تغییر رویکرد سازمانهای دولتی نسبت به کودکان و کاهش خشونت، تأثیرگذار است. قانون جدید در عرصه پیشگیری حتی عموم جامعه را نیز مکلف به گزارش وقوع جرم یا شروع به جرم یا خطر قریبالوقوع علیه کودک و انجام اقدامات فوری و متناسب برای جلوگیری از وقوع خطر یا تشدید آن دانسته است. یکی از دیگر نقاط درخور توجه قانون، استفاده از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد در فرایند رسیدگی کیفری به جرائم علیه کودکان و مرحله پس از آن است. سازمانهای مردمنهاد در جلسات رسیدگی به جرائم علیه کودکان، حق حضور دارند و دادگاه، این اختیار را دارد که ضمن رسیدگی و صدور حکم درباره جرائم موضوع قانون، در صورت ضرورت و با رعایت مصلحت، کودک را برای اقدامات حمایتی به سازمان مردمنهاد معرفی کرده یا حتی والدین و سرپرستان قانونی را ملزم به شرکت در دورههای آموزش حقوق کودک با همکاری سازمانهای مردمنهاد کند؛ هرچند تا استفاده مطلوب از ظرفیت سازمانها، فاصله زیادی وجود دارد. این نوآوریها باعث میشود قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، در حمایت از کودکان در معرض خشونت یا بزهدیده تحولاتی را ایجاد کند که در ارتقاء وضعیت این گروه از کودکان مؤثر است.
بااینحال، نکاتی در تدوین و تصویب قانون مغفول مانده است که اجرای قانون را در عمل با چالشهایی مواجه میکند. مهمترین این چالشها، متمرکز بر این موضوع است که قانون حاضر برخلاف انتظارات که بر لزوم ورود قانونگذار به مباحث پیشگیرانه و حمایتی تأکید داشت، به غیر از موارد اندکی، بیشتر بر جرمانگاری و تعیین مجازات و نحوه مواجه دستگاه قضائی با جرائم علیه کودکان متمرکز است. بنابراین قانون بیشتر از آنکه حمایتی باشد، یک قانون قضائی است که در مباحث پیشگیرانه و جنبههای اجتماعی خشونت علیه کودکان، بهطور کامل و متناسب وارد نشده است. از سوی دیگر، اثرگذاری این قانون با توجه به پدیده اجتماعیبودن خشونت علیه کودکان، بهتنهایی و فارغ از ارتقاء وضعیت اقتصادی و معیشت و بهبود مشکلات اجتماعی و فرهنگی میسر نیست. هرچند با وجود چالشهای پیشرو، تصویب و اجرائیشدن قانون در صورتی که با هوشمندی مراجع قضائی و نهادهای دولتی و غیردولتی و همراهی افراد جامعه در عمل و اجرا همراه شود، نتایج مثبت انکارنشدنیای را ایجاد خواهد کرد.
تهران/ ایرنا
این کودکان، منتظر بازگشت به چرخه آموزش هستند
دولت در طول سه سال گذشته توجه ویژهای به بازگشت کودکان بازمانده از تحصیل به چرخه آموزش داشته و به موفقیتهایی در این زمینه دست یافته اما ادامه راه، نیازمند اراده ملی و همکاری دستگاهها، سازمانهای مردم نهاد و خیریهها است که میتواند به اقدامات سرعت ببخشد.
صحبت درباره کودکان بازمانده از تحصیل به دهه ۷۰ برمیگردد. آن زمان فعالان حقوق کودکان و انجمنهای فعال در این زمینه، ضرورت توجه به مساله آموزش این کودکان را مطرح کردند اما از آنجا که آن زمان برنامه رسمی از سوی دولت برای حمایت از این کودکان وجود نداشت اتفاقهای مثبتی در این زمینه رخ نداد.
البته همان زمان نیز انجمن حمایت کودکان تصمیم گرفت که آموزشهای حداقلی در حد امکانات و توان خود به برخی از این کودکان ارائه دهند.
از آن زمان تا به امروز موضوع کودکان بازمانده از تحصیل با بسیاری از آسیبهای اجتماعی درهم آمیخته است. بسیاری از کارشناسان معتقدند نبود آموزش در سنین کودکی یکی از دلایل گرایش آنها به آسیبهای اجتماعی در بزرگسالی است و نبود آموزش میتواند مشکلات بسیاری را در آینده برای آنها فراهم کند. اما بازماندن از تحصیل که خود دلیلی برای بروز آسیبهای اجتماعی معمول شرایط زندگی نابسامان بخشی از جامعه است.
این کودکان بسیار زودتر از موعد وارد بازار کار میشوند و به دلیل نداشتن تربیت و آموزش درست و مناسب احتمال گرایش آنها به اعتیاد یا انواع بزهکاریهای دیگر وجود دارد.
این جدا از آسیبهای روحی و روانی است که به تدریج، گریبانگیر آنها میشود. در واقع فقر اقتصادی و فرهنگی، فقدان آگاهی در والدین، مشکلات جسمی و معلولیت، مهاجرت، نگاههای فرهنگی، نگاههای جنسیتی و همچنین ازدواج زودهنگام در دختران از دلایل مهم این ماجراست. در این میان، اوضاع آمارهای مربوط به دختران بازمانده از تحصیل بسیار بالاتر است، بهطوری که به گفته معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده آمار دختران بازمانده از تحصیل سه تا چهار برابر پسران است.
تهران/ ایرناپلاس
آمارها چه میگویند؟
اگرچه آمار کودکان بازمانده از تحصیل درصد بسیار کمی از کل کودکان را تشکیل میدهد و براساس اعلام آموزش و پرورش میزان پوشش تحصیلی دانشآموزان در مقاطع مختلف تحصیلی بالای ۹۸ درصد است اما همین میزان اندک نیز میتواند اثرات جبران ناپذیری بر جامعه و همچنین آینده این کودکان داشته باشد.
آمارهای متفاوتی از کودکان بازمانده از تحصیل وجود دارد که البته نمیتواند به آنها استناد کرد اما چند سالی است آموزشوپرورش بعد از گذشت چند ماه از سال تحصیلی آمارهایی از کودکان را ارائه میکند که به دلیل شرایط مختلف قادر به حاضر شدن در کلاسهای درس نیستند.
دولت چه تعداد از کودکان را به چرخه آموزش بازگردانده است؟
سال ۱۳۹۵ بود که دولت به شکل جدی به موضوع کودکان بازمانده از تحصیل ورود کرد و از آن پس هر سال بخشی از کودکان بازمانده از تحصیل شناسایی شده و به تدریج، تحت آموزش قرار گرفتند. بهطور نمونه در سال تحصیلی ۹۷ -۹۸ ۱۴۶ هزار کودک بازمانده از تحصیل در کشور شناسایی شدند که براساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیشترین آنها در استان سیستانوبلوچستان و کمترین آنها در استان یزد حضور داشتند.

روند به دست آوردن آمار کودکان بازمانده از تحصیل به این شکل است که ابتدا دادههای دانشآموزان ثبتنام شده در مدارس از وزارت آموزش و پرورش استعلام میشود. سپس این داده با دادههای افراد ۶ تا ۱۱ سال که از سازمان ثبت احوال اخذ شده، مقایسه میشود و به این ترتیب تعداد کودکان بازمانده از تحصیل مشخص میشود.
البته منظور از کودکان بازمانده از تحصیل افراد در گروه سنی ۶ تا ۱۸ سال است که در چرخه آموزش کشور حضور ندارند اما از آنجا که آموزش در سنین ابتدایی یعنی ۶ تا ۱۲ سال از اهمیت بسزایی برخوردار است، شناسایی این گروه در اولویت قرار گرفته است.
برای دسترسی به خانوادههای که کودک بازمانده از تحصیل دارند اطلاعات خانوادهها در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان بررسی شده و از این طریق میتوان به خانوادهها دسترسی پیدا کرد.
البته مواردی نیز وجود دارد که اطلاعات خانوادهها در این سامانه ثبت نشده و امکان دسترسی به خانوادههای کودکان بازمانده از تحصیل به سادگی قابل دسترس نیست؛ با این حال بنابر صحبتهای رضوان حکیمزاده معاونت آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ۳۶ هزار و ۴۴۴ نفر از کودکان بازمانده از تحصیل در سال ۹۸ جذب و تحت آموزش قرار گفتهاند.
سیستان و بلوچستان رتبه اول بیشترین کودکان بازمانده از تحصیل
در کنار این آمارها، ماه گذشته بود که انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران از شناسایی ۳ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل دیگر در استانهای تهران خبر داد.
وی پیش از این نیز اعلام کرده بود که شرایط تحصیل ۱۹۷۵ دانشآموز بازمانده از تحصیل نیز در تهران مهیا میشود. همچنین در طول سه سال گذشته در خوزستان که از استانهای دارای آمار بالای کودکان بازمانده از تحصیل است بیش از سه هزار کودک بازمانده از تحصیل شناسایی شدند.
براساس گفتههای غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در سال نخست یک هزار و ۱۳۵ دانشآموز، در سال دوم ۲ هزار و ۵۵۰ دانشآموز و در سال جاری نیز افزون بر ۲ هزار و ۳۷۳ دانشآموز بازمانده از تحصیل به چرخه تعلیم و تربیت بازگشتند.

با این حال استان سیستان بلوچستان رتبه نخست کودکان بازمانده از تحصیل را با ۲۶ هزار کودک دارد. به گفته زهرا پورملایی تعداد این کودکان بیش از ۳۱ هزار نفر بوده است که حدود ۱۶ درصد آنها به مدرسه بازگشتهاند و ۸۴ درصد دیگر همچنان از تحصیل بازماندهاند.
به گفته وی، فقر مالی و ناتوانی در تامین امکانات اولیه تحصیل، اشتغال فرزندان برای تامین مخارج زندگی، دوری مدرسه و عدم امکان پرداخت هزینه رفتوآمد، واقع شدن در مناطق دور افتاده، نبود سرویس ایاب و ذهاب در واحد آموزشی، ازدواج زودهنگام دختران و بدسرپرستی کودکان از جمله دلایل اصلی محرومیت کودکان این استان از تحصیل است.
درخواست کمک دولت از مردم و خیرین
با وجود اقدامات دولت برای بازگرداندن کودکان به چرخه آموزش، هنوز تعداد بسیاری از آنها توان حضور در کلاس درس ندارند؛ موضوعی که البته دولت به آن اذعان دارد و از سازمانهای مردم نهاد و سایر دستگاه درخواست میکند با یک عزم ملی آمار این کودکان به صفر برسد.
هفته گذشته اسحاق جهامگیری معاول اول رئیس جمهوری در دیدار با تعدادی از اعضای هیات مدیره سازمانهای مردم نهاد از خیرین مدرسهساز به عنوان افرادی نوعدوست و دلسوز در کشور یاد کرد و گفت: خیرین با عشق و علاقه به دنبال رسیدگی به مشکلات افراد ضعیف و مناطق محروم هستند.
جهانگیری با بیان اینکه متأسفانه در برخی مناطق محروم کشور کودکانی بدون شناسنامه و اسناد هویتی زندگی میکنند، افزود: شناسایی این کودکان بازمانده از تحصیل کاری دشوار است که امیدوارم با فعالیت تشکلهای مردم نهاد شاهد شناسایی این آنها و هدایت به مدارس باشیم.
معاون اول رییس جمهوری یادآور شد: البته در طول سالهای پس از انقلاب اسلامی با تأسیس نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی و نهادهایی از این دست، تلاش شده که افراد نیازمند شناسایی و مورد رسیدگی قرار گیرند اما همچنان افرادی در حاشیه شهرها زندگی میکنند که تحت پوشش هیچ یک از این نهادها نیستند و با انواع آسیبهای اجتماعی مواجه هستند.
اما آخرین همکاری مربوط به سازمانها و نهادهای مختلف برای آموزش کودکان بازمانده از تحصیل تفاهمنامه سه جانبه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شهرداری تهران و سازمان نهضت سوادآموزی با با هدف آموزش کودکان بازمانده از تحصیل بود که به دلایل مختلف از جمله معلولیت جسمی و با فقر خانوادگی خارج از چرخه آموزش قرار دارند.
این سه سازمان با اشتراک گذاشتن بانکهای اطلاعاتی خود قرار شد با حمایت و پشتبانی از این کودکان آنها را وارد چرخه آموزش کنند. البته سال گذشته وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با مشارکت وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی اقدام به شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل کردهاند.
اجرایی شدن قانون منع به کارگیری کودکان
اما کارشناسان برای ارتقاء کیفیت و کمیت آموزش کودکان بازمانده از تحصیل، پیشنهادهایی را ارائه میدهند که توجه به آنها میتواند راهگشا باشد. موضوع نخست اینکه بهتر است شرایطی فراهم شود تا این دانش آموزان تحت آموزشهای رسمی در آموزش و پرورش مانند سایر کودکان قرار بگیرند نه آموزشهای جداگانه؛ این روند سبب میشود یادگیری در آنها به همان کیفیتی باشد که در دانشآموزان عادی اتفاق میافتد.
در این میان اما گزینههای دیگری همچون پرداخت یارانه تحصیلی به این کودکان و ارائه امکانات رایگان همچون کتاب و سایر لوازم آموزشی نیز مطرح میشود.
در کنار این موارد کارشناسان معتقدند دولت باید پیگیر اجرای دقیق قانون منع به کارگیری کودکان باشد؛ اجرایی شدن این قانون یک گام رو به جلو است که میتواند بسیاری از اتفاقات بعدی را رقم بزند.
واگذاری ۴۰ کودک و صف نوبت ۳ساله برای خانواده متقاضی
مدیر کل بهزیستی آذربایجان شرقی از واگذاری ۴۰ کودک به فرزندخواندگی در استان طی یک سال اخیر خبر داد. به گزارش خبرنگار مهر، فرگل صحاب ابراهیمی عصر شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه استان اظهار داشت: تعداد معلولین تحت پوشش بهزیستی استان، ۷۵ هزار و ۹۵۰، افراد دارای پرونده اجتماعی ۴۱ هزار و ۷۲۷، تعداد کل افراد مستمری بگیر ۷۵ هزار و ۷۰۹ و تعداد افراد دارای بیمه مددجویی نیز ۱۶۰ هزار نفر شامل ۹۰ هزار خانوار است.
وی با اشارهای به آمار بخش امور اجتماعی- شبه خانواده اداره کل گفت: تعداد خانههای کودک و نوجوان و شیرخوارگاه و نوباوگان استان، ۲۵ مورد است که ۲۳ خانه غیردولتی بوده اما شیرخوارگاه و نوباوگان، دولتی است.
۲۵۶ کودک مقیم خانههای کودک و نوجوان استان
صحاب ابراهیمی، تعداد کودکان مقیم خانهها را ۲۵۶ نفر دانسته و گفت: سرانه هر نفر از ۶۵۰ تا ۹۲۵ هزار تومان متغیر است. همچنین تعداد فرزندان امدادبگیر از محل اعتبارات سازمان هزار و ۶۰۰ کودک بوده که سرانه ماهیانه هر نفر ۶۵۰ هزار تومان است.
وی با اشارهای به طرح توانمندسازی این کودکان و نوجوان نیز گفت: این طرح شامل پرداخت سرمایه کار، کمک هزینه ترخیص و کمک هزینه آماده سازی شغلی میشود که در این راستا به ۲۱۹ نفر در این طرح کمک شده است.
مدیر کل بهزیستی آذربایجان شرقی از واگذاری ۴۰ کودک به فرزندخواندگی در استان در طول یک سال خبر داد و گفت: از سال ۸۲ این امر از جمعیت هلال احمر به سازمان بهزیستی واگذار شده است که در طول یک سال اخیر ۴۰ کودک به خانوادههای واجد شرایط، به فرزندخواندگی سپرده شده است که جهت رعایت عدالت در نوبت و ساماندهی متقاضیان از سال جاری این امر سامانهای شده است.
۵۰۰ خانواده متقاضی واگذاری فرزندخوانده
وی ادامه داد: در استان ۵۰۰ خانواده متقاضی داریم که هر سال به طور میانگین درصدد واگذاری ۳۰ الی ۴۰ نوزاد به فرزندخواندگی هستیم که صف نوبت برای خانوادههای متقاضی به طور میانگین سه الی چهار سال است.
صحاف افزود: در استان ما، واگذاری فرزند به صورت امین موقت، با استقبال زیادی مواجه نشده که متقاضیانی که شرایط این نوع واگذاری فرزند را میپذیرند، میتوانند در این زمینه اقدام کنند.
فعالیت ۵۷۰ مهد کودک شهری و ۴۳۹ روستایی
وی با اشارهای به تعداد مهدکودکهای شهری و مراکز رفاه کودک و خانواده گفت: ۳۳ هزار کودک در ۵۷۰ مهدکودک شهری و ۱۳ هزار کودک در ۴۳۹ مهد کودک روستایی نگهداری شدهاند. همچنین ۲۰ مهدکودک آدینه مهر به منظور نگهداری کودکان نمازگزار در نماز جمعه به مدت سه ساعت فعال بودهاند.
صحاف ابراهیمی همچنین از ایجاد و گسترش ۳۱ مهد کودک در مناطق محروم و سکونت گاههای غیررسمی استان خبر داد و گفت: همچنین ۲۹ روستا مهد نیز توسعه و تجهیز شدهاند.
وی از اجرای طرح غذای گرم در روستامهدها برای ۱۳ هزار کودک و اجرای طرح پرداخت شهریه سه دهک پایین درآمدی برای هزار و ۷۰۹ کودک خبر داد.
تعداد خانوارهای مستمری بگیر حدود ۲۳ هزار خانوار
مدیرکل بهزیستی استان، تعداد خانوارهای مستمری بگیر امور اجتماعی از محل اعتبارات سازمان و هدفمندی یارانهها را ۲۲ هزار و ۹۸۳ خانوار عنوان کرده و گفت: مبلغ مستمری دریافتی خانوارها از ۱۷۲ تا ۵۳۶ هزار تومان متغیر است.
صحاف همچنین با اشاره به پرداخت خدمات مستمر و غیرمستمر به خانوادههای دارای فرزند چندقلو تا شش سال گفت: خانوارهای دارای دوقلو، دو بار در سال و هر بار ۴۰۰ هزار تومان دریافت کرده و مبلغ مستمری دریافتی خانوارهای دارای سه قلو به بالاتر، ۳۸۴ تا ۴۱۶ هزار تومان به صورت ماهیانه است.
۶۱ هزار دانشآموز کلاس اولی در کرمان حضور دارند
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان گفت: امسال ۶۱ هزار و ۵۰۰ دانشآموز کلاس اولی در استان کرمان وارد مدارس می شوند.
به گزارش خبرنگار مهر، عباس ضیا بعدازظهر پنجشنبه در چهارمین شورای آموزش و پرورش استان کرمان بیان داشت: استان کرمان ۹۲ درصد نوآموزان پیش دبستانی را جذب کرده که در این خصوص جزو چهار استان برتر کشور محسوب میشود.
وی با بیان اینکه کرمان، استانی پهناور و گسترده است افزود: یکی از مشکلات سیستم آموزش و پرورش استان، پهناور بودن آن است. معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان گفت: طی سال گذشته در استان توانستیم ۵۵ هزار و ۱۳۵ نوآموز پیش دبستانی و نیز هزار و ۷۱۲ دانشآموز فاقد شناسنامه را جذب کنیم.
ضیا تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات آموزش و پرورش استان کرمان وجود دانش آموزان دیرآموز است ضمن اینکه سال گذشته شش هزار و ۶۰۵ دانشآموز دانشآموز بازمانده از تحصیل شناسایی شدهاند که ۳۴۶ نفر از آنها کودکان استثنایی بودهاند.
وی به دانشآموزان بازمانده از تحصیل اشاره کرد و گفت: دانش آموزان بازمانده از تحصیل استان بیشتر در مناطق محروم رودبارجنوب، ریگان و… بودند که بعضی از این دانش آموزان به دلیل نداشتن پول کتاب ترک تحصیل کردهاند ضمن اینکه سال گذشته بخشی از کتابهای این مناطق رایگان توزیع شد.
ضیا گفت: معتقدم که باید کتاب در این مناطق به صورت رایگان توزیع شود و میطلبد امسال در این زمینه اعتبار بیشتری اختصاص یابد.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان ابراز داشت: امسال ۶۱ هزار و ۵۰۰ دانشآموز کلاس اولی در استان حضور دارند که باید وارد مدارس شوند به همین دلیل از اداره کل ثبت احوال استان درخواست دارم اسامی این دانش آموزان را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم پیگیر وضعیت آنها باشیم و امسال کسی جامانده از تحصیل نباشد.
۵۰۰ دانش آموز خراسان شمالی سال گذشته از تحصیل بازماندند
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: سال گذشته حدود ۵۰۰ دانش آموز در استان از تحصیل و حضور در کلاس درس بازماندند.
عباس سعیدی در گفت وگو با ایسنا اظهارکرد: طی سال گذشته ۵۰۰ دانش آموز در استان به دلایل مختلف فقر مالی و فرهنگی، ازدواج، نیروی کار بودن برای خانواده، فوت و بیماری، عدم تامین هزینه های تحصیل و سرویس مدارس دانش آموز و در برخی موارد، مختلط بودن کلاس ها در برخی از روستاها از حضور در مدرسه درس بازماندند.
وی با بیان اینکه بیشترین بازماندگان از تحصیل خراسان شمالی از پایه ششم به هفتم و از نهم به دهم است، افزود: در بخش مشکلات اقتصادی والدین و بیماری کودکان، دستگاه های مختلف از جمله بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و دانشگاه علوم پزشکی برای حل مشکلات این دانش آموزان در کنار آموزش و پرورش وارد عرصه می شوند.
سعیدی با تاکید بر انسداد مبادی بیسوادی در استان، عنوان کرد: آموزش و پرورش با مشارکت ثبت احوال، آمار تمامی دانش آموزان واجب التعلیم را داشته و برای اطلاع از وضعیت برخی از آنانی که در کلاس درس حاضر نشده تک به تک به منازل آنان مراجعه می کنند. وی با تاکید بر لزوم جذب دانش آموزان بازمانده از تحصیل، افزود: پوشش تحصیلی در آموزش و پرورش استان بیش از ۹۸ درصد است.
سعیدی با اشاره به اینکه هم اکنون نام نویسی از دانش آموزان در مدارس در حال انجام بوده و حضور دانش آموزان در مدارس بستگی به اعلام نظر ستاد استانی کرونا دارد، یادآورشد: آموزش به دانش آموزان امسال در سه محور مجازی، نیمه حضوری و حضوری انجام می شود.
وی گفت: اگر شرایط بهگونهای باشد که ستاد ملی کرونا اجازه برگزار شدن کلاس را بدهد، مشکلی بابرگزاری حضوری مدارس نداشته و کلاسها را دایر خواهیم کرد، در غیر اینصورت برنامه های مختلفی برای ارائه آموزش داریم.
وی ادامه داد: در مناطقی که تعداد دانشآموزان محدود بوده و وضعیت آن ها هم از نظر وجود موضوع کرونا، سفید باشد، کلاس های درس برپا می شود، اما در مناطق زرد، کلاس ها نیمه حضوری و یا به صورت زوج و فرد برپا خواهد شد و در مناطق قرمز نیز آموزش مجازی مدنظر است.
سعیدی گفت: در مدارس روستایی و عشایری مناطق قرمز به لحاظ شیوع بیماری کرونا، و در صورت عدم دسترسی دانش آموزان به سامانه شاد، برای تداوم آموزش ارسال بسته های آموزشی، درسنامه ها از طریق راهبران آموزشی و استفاده از برنامه های آموزشی تلویزیون انجام می شود.
وی با بیان اینکه سلامتی دانشآموز و رعایت پروتکلهای بهداشتی برای آموزش و پرورش حائز اهمیت است، گفت: همه اقدامات آموزشی در نقاط مختلف استان با توجه به شرایط و چارچوب کلان مشخص شده توسط وزارت آموزش و پرورش، تصمیمگیری می شود تا ضمن حفظ سلامتی دانش آموزان، آموزش تعطیل هم نشود.
سعیدی یادآورشد: با توجه به اینکه آغاز سال تحصیلی از ۱۵ شهریورماه است، دغدغه هایی همانند اینترنت، تلفن همراه و تبلت در بخش سخت افزاری برای معلمان و دانش آموزان وجود دارد.
وی با بیان اینکه اینترنت رایگان از مطالبات فرهنگیان و دانش آموزان بوده که باید وزیر آموزش و پرورش و ارتباطات در این خصوص تدبیری بیاندیشند، ادامه داد: برای تامین زیرساخت های سخت افزاری همانند گوشی و تبلت نیز با وزارت صمت رایزنی شده تا این دستگاه به صورت ارزان قیمت در دسترس همه قرار بگیرد.
ایسنا/ خراسان شمالی
کودکان بازمانده از تحصیل را به کلاس درس برگردانیم
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: مجمع خیرین حامی بازماندگان از تحصیل به منظور توسعه شاخصهای تعلیم و تربیت، برقراری عدالت اجتماعی و آموزشی تشکیل میشود.
محمدعلی واقعی، امروز سه شنبه ۱۴ مرداد در جلسه تشکیل مجمع خیرین حامی بازماندگان از تحصیل، اظهار کرد: در این مجمع، با کمک خیرین نیکوکار استان، کودکان بازمانده از تحصیلی که به دلایل مختلف از ادامه تحصیل بازمانده و یا منصرف میشوند، شناسایی و جذب کلاسهای درس میشوند.

به گزارش ایسنا، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی با اشاره به شناسایی و جذب ۹۴۷ کودک بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی گذشته، کمک به همنوع را وظیفهای انسانی دانست و بیان کرد: مجمع خیرین حامی دانشآموز بازمانده از تحصیل با هدف فراهم کردن امکانات تحصیل برای اقشار آسیبپذیر در اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی تشکیل میشود.
واقعی با بیان اینکه آموزش و پرورش به تنهایی نمیتواند از عهده مشکلات و چالشهای فرایند تعلیم و تربیت برآید، افزود: سازمانهای مردم نهاد میتوانند در این زمینه ورود پیدا کنند از این رو مجمعی را شکل دادهایم تا مردم، به عنوان حامی، در شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل به ما کمک کنند.
وی، بازگشت همه کودکان بازمانده از تحصیل به کلاس درس را لازمه تحقق عدالت اجتماعی و آموزشی در آموزش و پرورش خراسان جنوبی دانست و خاطرنشان کرد: تجربه نشان میدهد با اجرای طرحهای تشویقی، ترغیبی و مهارتآموزی از طریق آموزشهای فنی و حرفهای میتوان، کودکان را به کلاس درس و فرآیند یاددهی و یادگیری برگرداند و دوباره وارد جامعه محصلین استان کرد.
ایسنا/ خراسان جنوبی
اجرای “طرح ناظران سلامت کودک” برای منع به کارگیری کودکان
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه سه از اجرای “طرح ناظران سلامت کودک” در این منطقه خبر داد. به گزارش ایسنا، کاظم کمالی نسب با اعلام این خبر گفت: اجرای طرح ناظران سلامت کودک توسط خانه های سلامت سطح محلات با هدف منع به کارگیری کودکان (زیر۱۸ سال) در فرایند جمع آوری پسماند توسط پیمانکاران و حفظ و ارتقاء سلامت کودکان از ابتدای مرداد ماه تا پایان سال ۹۹ اجرا خواهد شد.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه سه افزود: در این طرح با بکارگیری ظرفیتهای موجود و تشکیل گروه ناظران سلامت محلی متشکل از حداقل سه نفر داوطلبین محلی و همچنین جلب همکاری شورایاران، دبیر و اعضای کانونهای اجتماع محورسلامت و سلامت یاران با این امر مبارزه کرده و از طریق ارائه و ثبت گزارش بر روی سامانه ۱۳۷ (ارائه نشانی دقیق شامل منطقه، ناحیه، محله، نام خیابان، تاریخ و ساعت مشاهده الزامی است)، پرتال تهران من، سامانه آمار و اطلاعات اداره کل سلامت به مبارزه با به کارگیری از کودکان در مشاغل سخت (زباله گردی) پرداخته خواهد شد.
براساس گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه سه، وی تصریح کرد: زباله گردی یکی از اشکال سخت کار کودکان است که شهرداری تهران مسئول اصلی ایجاد بستر شکل گیری آن محسوب می شود که راه حل نهایی آن تغییر شیوه جمع آوری پسماند است؛ اما نمی توان تا آن زمان چشم بر سوءاستفاده برخی پیمانکاران از کودکان بست گرچه براساس قرارداد شهرداری با پیمانکاران، استفاده از افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است اما طی سال های گذشته به سبب ضعف نظارت، کودکان بسیاری در جمع آوری پسماندخشک به کار گرفته شده اند.
بازدید رئیس سازمان امور اجتماعی کشور از مدرسه ویژه کودکان کار و خیابان
رییس سازمان امور اجتماعی کشور از یک مدرسه ویژه کودکان کار و خیابان بازدید کرد. به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور؛ تقی رستم وندی معاون وزیر کشور و رئیس سازمان امور اجتماعی به همراه معاونین این سازمان امروز چهارشنبه از مدرسه صبح رویش (مدرسه کودکان کار و خیابان) بازدید کرد.
مدرسه صبح رویش بیش از ۱۰۰۰ کودک کار و خیابان و آسیب دیده را با حمایت موسسه مردم نهاد صبح رویش امید در مقاطع مختلف تحصیلی تحت پوشش دارد.
مدل آموزشی این مدرسه علاوه بر ارائه آموزش های درسی آموزش و پرورش، از مدل کارآفرینی مبتنی بر آموزش های فنی و حرفه ای استفاده می کند.
این موسسه علاوه بر حمایت های آموزشی زمینه فعالیت فرهنگی، تفریحی و ورزشی کودکان کار و خیابان را با کمک های مردمی و خیرین فراهم کرده است.
حمایت نیکوکار تهرانی از هزار یتیم خراسان شمالی
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان شمالی گفت: یک نیکوکار تهرانی حمایت از هزار یتیم این استان را برعهده گرفته و ماهانه ۷۵۰ میلیون ریال به حساب آنان واریز میکند.
مجید الهی راد روز پنجشنبه با اشاره به فعالیتهای طرح اکرام ایتام در استان تصریح کرد: هماکنون بیش از ۲۱ هزار حامی فعال نیکوکار در طرح اکرام ایتام و محسنین با این نهاد همکاری دارند.
وی با بیان اینکه ۵ هزار و ۷۰۰ کودک یتیم در حمایت این نهاد هستند، خاطرنشان کرد: امسال حامیان ۸۰ میلیارد ریال به ایتام کمک کردند. مدیرکل کمیته امداد استان با اشاره به نحوه ثبتنام حامیان ایتام و محسنین گفت: افراد نیکوکار میتوانند، از طریق ارسال عدد یک به سامانه پیامکی ۳۰۰۰۳۳۳۳۵۸ اقدام کرده و یا با شماره تلفن ۰۵۸۳۲۲۵۷۶۵۱ تماس بگیرند و همچنین با ثبتنام در سامانه اینترنتی ekram.emdad.ir در این کار نیکو سهیم شوند.
وی با بیان اینکه سقفی برای کمک های نیکوکارانه وجود ندارد، افزود: حداقل کمک ماهانه هر حامی ۲۰۰ هزار ریال است و هر حامی میتواند یک یا چند یتیم را زیر حمایت خود بگیرد و در این زمینه محدودیتی وجود ندارد.
الهی راد با بیان اینکه مبالغ پرداختی حامیان مستقیم بهحساب ایتام و کودکان محسنین واریز میشود، گفت: سال گذشته ۲۲۵ میلیارد ریال از طرف حامیان بهحساب ایتام و کودکان محسنین استان واریز شد.
بیش از ۶۰ هزار و ۲۵۵ خانوار با جمعیتی حدود ۱۱۲ هزار نفر در استان خراسان شمالی زیر پوشش خدمات حمایتی کمیته امداد امام خمینی (ره) هستند. این استان ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در روستاها سکونت دارند. خراسان شمالی از نظر سرانه درآمد خانوار، در ردیف آخرین استانهای کشور قرار دارد.
بجنورد/ ایرنا
پویشی برای تحصیل کودکان محروم
ماجرای پویش یادگار مهر از آن جایی شروع شد که یکی از داوطلبان جمعیت طلوع بی نشانها، یکی از عزیزان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست داد، این داوطلب جوان به خاطر عشق و علاقه و وابستگی زیاد به این عزیز از دست رفته این پویش را برای تحصیل کودکان مناطق محروم راهاندازی کرد.
در این راستا خانوادههای داغدار، در قالب این پویش میتوانند هزینه مراسم عزای عزیز از دست رفته خود را صرف خرید لوازمالتحریر و کیف مدرسه برای دانشآموزان مناطق محروم و کمبرخوردار کرده و رویای مدرسه رفتن کودکی را محقق کنند.
اکبر رجبی مشهود مدیرعامل جمعیت طلوع بی نشان ها درباره راه اندازی پویش یادگار مهر میگوید: ما از قبل یک تعداد کودک در مناطق کم برخوردار و محروم کشور را شناسایی کرده بودیم که امکانات لازم برای رفتن به مدرسه را نداشتند. تا این حد که یکبار با پدری مواجه شدیم که به خاطر نداشتن پول برای تامین لوازم مدرسه، دخترش را از رفتن به مدرسه محروم کرده بود اما گروه که به موقع با این پدر و مشکلاتش آشنا شدند به سرعت بسته ای از لوازم التحریر و کیف مدرسه را در اختیار این کودک و خانواده اش قرار دادند از آن پس پدر توافق کرد که دخترش به مدرسه برود.
مدیرعامل جمعیت طلوع بی نشان ها ادامه می دهد: درست است که در حال حاضر به خاطر کرونا بچه ها شرایط رفتن به مدرسه را ندارند اما آنها باید به صورت آنلاین آموزش هایشان را ادامه دهند به همین دلیل نیاز به امکانات آموزشی از جمله کیف مدرسه، لوازم التحریر و گوشی هوشمند، نه تنها انگیزه آنها برای آموزش و یادگیری را افزایش می دهد بلکه مسیر آموزش را نیز برای آنها سهولت می بخشد.
تهران/ ایرنا
یادگار مهر
رجبی ادامه می دهد: حال پویش یادگار مهر به این علت راه اندازی شده که مردم به جای تاج گل، این پول را صرف تهیه کیف و لوازم التحریر مدرسه برای کودکان محروم می کنند. این درحالی است که پس از اینکار لوح تشکری به خانواده ای که اهدایی داشته داده می شود. این کمک می کند تا این روند میان مردم فراگیر شود.
در این حالت افراد به جای هزینه های نامعقول، می دانند که با مشارکت در این طرح، زمینه ای برای تحقق رویای یک کودک و به مدرسه رفتن وی را فراهم کرده اند زیرا خانواده این کودکان به علت قادر نبودن به تامین هزینه وسایل مدرسه و لوازم آموزشی، اجازه رفتن به مدرسه را به وی نمی دهند. پس با این اتفاق، والدین آنها مجاب می شوند که کودک را سر کلاس درس بفرستند.
قسمت جالب این ماجرا اما این است که کیف ها را بچه ها بهبود یافته از اعتیاد جمعیت طلوع بی نشان ها تولید می کنند و برای آنها نیز اشتغال زایی و درآمد ایجاد می شود تا بار دیگر سراغ مصرف مواد نروند.
مدیرعامل جمعیت طلوع بی نشان ها ادامه می دهد: باید بدانیم که با مشارکت در این طرح به راه افتادن چرخه مهربانی اقدام کرده ایم. نه تنها یک فرصت طلایی در اختیار کودکی بازمانده از تحصیل قرار داده ایم بلکه سرنوشت وی را نیز دگرگون می کنیم. به این دلیل که وقتی کودکی، شانس رفتن به مدرسه را پیدا کند، دیگر مجبور نیست کودک کار یا کودک همسر شود یا به هر دلیلی به خاطر فقر فرهنگی به اعتیاد یا بزه روی بیاورد.
حالا پویش «یادگار مهر» فرصتی است تا خانواده هایی که بر اثر کرونا یا هر مساله دیگری عزیزانشان را از دست داده اند، می توانند هزینه مراسم را در قالب کیف و لوازم التحریر به دست دانش آموزان مناطق محروم برسانند.
«همان طور که همگی می دانیم، مقامات و کارشناسان بارها از تریبون های مختلف، برگزاری هرگونه اجتماعات از جمله عروسی و عزا را ممنوع اعلام کرده اند. به همین دلیل در مراسم عزا، مردم آن طور که باید نمی توانند سوگواری کرده و عزیزشان را به خاک بسپارند».
مجمع حمایت کودکان بازمانده از تحصیل در خراسان جنوبی تشکیل میشود
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: مجمع حمایت کودکان بازمانده از تحصیل استان در آینده نزدیک تشکیل میشود و به دانشآموزان نیازمند در سراسر استان، خدماترسانی خواهد کرد.
محمدعلی واقعی روز شنبه در نشست شورای معاونین اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی افزود: سال تحصیلی گذشته ۹۴۷ کودک بازمانده از تحصیل در استان، شناسایی و جذب کلاسهای درس شدند.
وی گفت: بسیاری از کودکان به واسطه فقر مالی، باورهای غلط موجود در خورده فرهنگها، بیسرپرستی و یا بدسرپرستی درس و مدرسه را رها کرده و ترک تحصیل کردهاند.
وی استفاده از ظرفیت خیرین را زمینهساز شناسایی بیشتر و حضور مجدد کودکان بازمانده از تحصیل در کلاس درس دانست و اظهار داشت: ارتقاء سطح مهارتهای این کودکان، رویکرد دیگر آموزش و پرورش خراسان جنوبی در سال تحصیلی جدید است.
مدیرکل آموزش و پرورش با بیان اینکه آموزش و پرورش استان به تنهایی نمیتواند در شناسایی، جذب و مهارتآموزی کودکان بازمانده از تحصیل موفق باشد گفت: برای حل مشکل این کودکان باید خیرین در قالب سازمانهای مردم نهاد پای کار بیایند.
وی عنوان کرد: این مجمع به دانشآموزان بازمانده از تحصیل در سراسر استان با معرفی و شناسایی آموزش و پرورش، خدمات آموزشی و پرورشی در دو بعد سختافزاری و نرمافزاری از قبیل تهیه لوازمالتحریر، کیف و کفش ارایه خواهد داد.

واقعی، اجرایی شدن سند تحول بنیادین را راهکار حل مشکلات فرایند تعلیم و تربیت در استان دانست و یادآور شد: کلیدیترین و مهمترین بخش سند تحول بنیادین آموزش و پرورش نیروی انسانی و معلم است.
وی با اشاره به شرایط سخت استان پس از شیوع کرونا در عرصههای مختلف افزود: در این شرایط جنگ تمام عیار اقتصادی، فرهنگی، اعتقادی و بیولوژیکی که نظام سلطه علیه مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به راه انداخته است خادمین مردم در آموزش و پرورش استان تلاش میکنند تا با حداقل امکانات بیشترین بهرهوری را داشته باشند.
بیرجند/ ایرنا
۲۷۰۰ دانش آموز یتیم و نیازمند در انتظار مهر مردم خراسان شمالی
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی گفت: هم اکنون دو هزار و ۷۰۰ کودک یتیم دانش آموز تحت حمایت این نهاد قرار دارند.
مجید الهی راد شمار دانش آموزان تحت حمایت این نهاد را شش هزار نفر اعلام کرد و گفت: دو هزار و ۷۰۰ نفر از این دانش آموزان یتیم هستند. به گزارش روابط عمومی کمیته امداد خراسان شمالی، وی با بیان اینکه سالانه از کمک های حامیان برای تهیه لوازم التحریر این کودکان استفاده می شود، خاطر نشان کرد: هم اکنون حدود ۴۰ هزار نیکوکار حمایت کودکان نیازمند و ایتام این نهاد را برعهده دارند.
الهی راد همچنین تعداد ایتام و فرزندان محسنین تحت حمایت کمیته امداد خراسان شمالی را نیز حدود پنج هزار و ۸۰۰ نفر برشمرد و افزود: ۹۰ نفر از این کودکان فاقد حامی هستند. وی با بیان اینکه حامیان ماهیانه به صورت میانگین ۲۰ هزار تومان به حساب ایتام و فرزندان محسنین واریز میکنند، اضافه کرد: این مبالغ به صورت مستقیم به حساب ایتام واریز می شود و کمیته امداد دخالتی در توزیع این کمکها ندارد.
الهی راد خاطر نشان کرد: با توجه به بازگشایی مدارس هماکنون این ایتام نیازمند کمک بیشتری از سوی خیرین هستند بنابراین هر شهروند میتواند حامی یکی از این کودکان شده و در حد توان خود در رفع نیازهای آنان مساعدت کنند.
وی یادآور شد: با توجه به شرایط تحصیلی موجود تهیه گوشی و تبلت هوشمند در اولویت قرار دارد که امید است خیرین مثل گذشته ورود پیدا کرده و کمیته امداد را در این زمینه یاری دهند. وی گفت: نیکوکاران می توانند از طریق راه های ارتباطی زیر #۰۵۸*۸۸۷۷* و شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۹۵۰۰۳۰۶۱۰ در شور عاطفه ها مشارکت داشته باشند.
ایسنا/ خراسان شمالی
شناسایی کودکان محروم از تحصیل توسط وزارت رفاه
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از شناسایی کودکان محروم از تحصیل به منظور بازگرداندن آنها به چرخه آموزش خبر داد. به گزارش ایسنا، محمد شریعتمداری در حساب توئیتری خود نوشت: وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، کودکان محروم از تحصیل را شناسایی می کند تا به چرخه آموزش باز گردند. وی افزود: پیامکی با سرشماره vezart-refa به والدین آنها ارسال می شود. به امید روزی که هیچ کودک ایرانی، از تحصیل باز نماند.
ارسال پیامک وزارت رفاه به سرپرستان کودکان بازمانده از تحصیل
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص ارسال پیامک به سرپرست کودکان بازمانده از تحصیل ۶ تا ۱۱ سال اطلاعیه ای صادر کرد.
به گزارش ایسنا، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، طی اطلاعیه ای اعلام کرد که با همکاری وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اقدام به شناسایی کودکان محروم از تحصیل ۶ تا ۱۱ سال با تعیین دلایل بازماندگی از تحصیل آنها و کمک به رفع موانع تحصیلی و بازگشت آنها به چرخه آموزش کرده است.
در این اطلاعیه آمده است که در همین راستا، پیامکی با سرشماره vezart-refa به سرپرست کودکان یاد شده از سوی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی ارسال می شود. براساس این گزارش، ضروری است والدین، اطلاعات درخواستی را با شماره ای که پیامک را دریافت کرده اند، ارسال کنند.
۲۰۰ کودک بیسرپرست یا بدسرپرست تحت پوشش بهزیستی تربتحیدریه
رئیس بهزیستی تربتحیدریه گفت: در حال حاضر این مرکز به ۵۰۰۰ معلول و ۲۰۰ کودک بیسرپست یا بدسرپرست خدمات ارائه میدهد.
زهره اقبالنیا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: همچنین ۴۰۰۰ نفر از مددجویان این نهاد از خدمات مستمر سازمان بهزیستی استفاده میکنند و ۶۰۰ زن سرپرست خانوار هم تحت پوشش بهزیستی این شهرستان قرار دارند و از خدمات این نهاد در حوزههای مختلف بهرهمند میشوند.
وی با اشاره به خدمات مستمر سازمان بهزیستی افزود: این خدمات شامل کمکهزینه معیشت، امداد فرزندان، حق پرستاری و… است؛ امسال نیز ۳۷۰ تعهد شغلی برای این نهاد ابلاغ شده که در حال انجام است.
اقبالنیا بیان کرد: پرداخت مستمری به مددجویان بهزیستی بر حسب تعداد اعضای خانوار متفاوت است و در حال حاضر، زنان سرپرست خانوار بر حسب تعداد از ۶۳۵ هزار ریال الی چهار میلیون و ۸۰۰ هزار ریال دریافت میکنند. معلولان نیز به همین ترتیب از یک میلیون و ۸۸۰ هزار تا پنج میلیون و ۹۹۰ هزار ریال مستمری دریافت میکنند.
وی با اعلام این موضوع که ۵۸۴ پرونده در صف دریافت مستمری هستند، مطرح کرد: کودکان نیز از خدمات این مرکز بهرهمند هستند و برای کودکانی که نزد خانواده نگهداری میشوند، ماهانه مبلغ ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال و کودکانی که در مرکز تحت مراقبت هستند، مبلغی بین ۶ میلیون و ۵۰۰ الی ۹ میلیون و ۲۵۰ هزار ریال پرداخت میشود.
ایسنا/ خراسان رضوی
راهاندازی ۶ مرکز مثبت زندگی در تربت حیدریه
رئیس بهزیستی تربتحیدریه اعلام کرد: با هدف ارائه بهتر خدمات به جامعه هدف به زودی ۶ مرکز مثبت زندگی در این شهرستان راهاندازی میشوند و پرونده مددجویانی که از خدمات سازمان بهزیستی استتفاده میکنند، به این مراکز واگذار خواهد شد.
وی تصریح کرد: این مراکز با توجه به محلهمحور بودن و انجام امور مربوطه به صورت الکترونیکی، خدماترسانی به مددجویان را بسیار راحتتر خواهند کرد. برای راهاندازی مراکز مثبت زندگی، موافقت اصولی دریافت و جانمایی این مراکز انجام شده که با اخذ پروانه فعالیت تا یک ماه آینده آماده بهرهبرداری مددجویان است.
اقبالنیا اظهار کرد: ۲۲ وظیفه سازمانی در سطح امور اجتماعی، توانبخشی و پیشگیری که برای بهزیستی تعریف شده، در این مراکز به مددجویان ارائه خواهد شد. این موضوع کمک موثری به تسهیل ارائه خدمات توسط این نهاد میکند.
وی توضیح داد: مراکز خدمات بهزیستی که تحت عنوان مثبت زندگی، شکل خواهند گرفت در حیطه و چارچوب فعالیت بهزیستی در سطح یک خدمات سازمان فعالیت خواهند کرد و با توجه به اینکه طبق برنامه ششم توسعه متولی سلامت اجتماعی، سازمان بهزیستی است؛ عمده فعالیت این مراکز در این زمینه است.
وضعیت سنجی کودکان کار و خیابان با آغاز سال تحصیلی
مدیرعامل انجمن حمایت از کودکان کار با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا، کودکان کار را از نظر آموزشی با دشواریهایی مواجه کرده است، گفت: در حال حاضر، انجمن حمایت از کودکان کار و خیابان در حال وضعیت سنجی کودکان است تا مشخص شود که باید برای چه تعداد کودک، ظرفیت ایجاد کند و چه تعدادی از کودکان را میتواند به سمت آموزش رسمی کشور سوق دهد.
قاسم حسنی در گفتوگو با ایسنا، به ارائه توضیحاتی از وضعیت آموزشی کودکان کار و خیابان پرداخت و اظهار کرد: هر چند آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس اعلام آمادگی کرده اما با شیوع بیماری کرونا، کودکان کار از نظر آموزشی با دشواریهایی مواجه شده اند چرا که تمامی این کودکان از ابزارهای هوشمند مانند تبلت و لپ تاپ برای دریافت آموزش از راه دور برخوردار نیستند.
مدیرعامل انجمن حمایت از کودکان کار با بیان اینکه انجمن باتوجه به شرایط کرونا، آموزشهای از راه دور مانند ارائه سوالات آموزشی و… را در پیش گرفته است، گفت: این انجمن با داشتن پنج مرکز به فعالیتهای خدماتی، آموزشی و حمایتی این کودکان میپردازد.
وی با بیان اینکه وضعیت کودکان کار و خیابان تحت پوشش انجمن به دو صورت است، اظهار کرد: برخی از کودکان کار هستند که شرایط لازم برای برخورداری از سیستم رسمی آموزشی کشور را دارند که بخش مددکاری انجمن، مشکلات پیش روی این کودکان را برطرف کرده و آنها را به سیستم آموزشی رسمی کشور هدایت میکند، اما برخی دیگر سنشان از مقطع تحصیلی مربوطه بیشتر است و باید هرچه زودتر آموزشهای خود را شروع کنند که انجمن برای موضوع تحصیل آنها برنامههایی دارد. همچنین انجمن برای آن دسته از کودکان کار که دچار اختلالات یادگیری هستند، کلاسهای رفع اختلالات یادگیری برگزار میکند.
حسنی با بیان اینکه حدود ۱۴۰۰ کودک کار و خیابان تحت پوشش این انجمن هستند، گفت: در حال حاضر انجمن حمایت از کودکان کار و خیابان در حال وضعیت سنجی کودکان است تا مشخص شود که باید برای چه تعداد کودک ظرفیت ایجاد کند و چه تعدادی از کودکان را میتواند به سمت آموزش رسمی کشور سوق دهد، لذا آمار دقیقتر از تعداد کودکان کار تحت پوشش، طی هفتههای آینده اعلام میشود.
حسنی با بیان اینکه هدف ما این است که باتوجه به شرایط، تردد کودکان کار و خیابان را به داخل انجمن کاهش دهیم تا خطری آنها را تهدید نکند، ادامه داد: کودکان کار در شرایطی هستند که نمیتوان آموزشهای مجازی و از راه دور را در اختیارشان گذاشت و از سوی دیگر حضور این کودکان در کلاسها و به صورت تجمعی از نظر بهداشتی می تواند مشکلاتی ایجاد کند، از طرفی دیگر تعطیل کردن کلاسها هم به نفع آنها نیست.
وی در ادامه به کمپین مشق مهر که با هدف حمایت از کودکان کار، همزمان با شروع سال تحصیلی ٩٩ توسط انجمن حمایت از کودکان کار آغاز شده است اشارهای کرد و گفت: کمپین مشق مهر، هر ساله همزمان با شروع سال تحصیلی برای حمایت از کودکانی که در شرایط دشوار هستند آغاز میشود، اما باتوجه به بیماری کرونا امسال علاوه بر هزینه ثبتنام مدارس بخشی از کودکان تحت پوشش، نوشتافزار، تامین اقلام بهداشتی مانند مواد ضدعفونی کننده، ماسک و… را در دستور کار قرار داریم.
وجود بیش از ۷۰ هزار کودک کار در کشور
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور درباره آمار کودکان کار ضمن تصریح بر اینکه مسئله کودکان کار جزو مسائل اجتماعی پنهان محسوب میشوند، گفت: طی مطالعاتی که با دانشگاه علوم بهزیستی انجام شد، حدوداً ۷۰ هزار کودک خیابانی در کشور داریم.
به گزارش ایسنا، حبیب الله مسعودی فرید در یک برنامه رادیویی با تقسیم بندی کودکان کار به چند دسته گفت: یکسری کودکی که ساعاتی از روز خود را برای امرار معاش و یا نبود سرپرست مناسب، در خیابان بگذرانند، کودک خیابانی نامیده میشوند. بعضی از کودکان، ساعاتی را در خیابانها سپری میکنند و بعضی دیگر از کودکان که در ایران تعدادشان خیلی اندک است، به طور کامل در خیابان حضور دارند.

وی به کودکان کار اشاره و اظهار کرد: این کودکان در خیابان حضور ندارند بلکه در کارگاهها هستند و عموما این کودکان شرایط سختی را دارند. این کودکان اذعان دارند در مقایسه بین حضور در کارگاه و خیابان، شرایط خیابان برایشان بهتر است؛ زیرا در خیابان یک نظارت عمومی وجود دارد و مورد آزار و اذیت قرار نمیگیرند و مردم درباره این کودکان نیز حساسیت پیدا کرده اند و مراقب هستند آسیبی به آن ها وارد نشود.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: خیلی از کودکان در کارگاهها کار میکنند اما قابل شناسایی نیستند؛ زیرا کارگاههای مجاز تحت رصد نهادهای مختلف مانند سازمان تأمین اجتماعی و وزارت کار هستند اما خیلی از این کارگاهها که کودکان را به کار میگیرند، مجاز نیستند و اصلاً تابلویی ندارند.
وی به حضور در ژنو برای بررسی موضوع حقوق کودک اشاره و عنوان کرد: در جلسهای که در ژنو برگزار شد نیز به این موضوع اشاره شد که سخت ترین بخش کودک کار مربوط به قسمتی است که کودکان مشهود نیستند، زیرا اساساً شناسایی این کودکان بسیار سخت است. مسعودی فرید از برگزاری نشستهای مشترک با اداره روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جهت بررسی شرایط کودکان کار خبر داد.
وی درباره آمار کودکان کار ضمن تصریح بر اینکه مسئله کودکان کار جزو مسائل اجتماعی پنهان محسوب میشوند، گفت: طی مطالعاتی که با دانشگاه علوم بهزیستی انجام شد، حدوداً ۷۰ هزار کودک خیابانی در کشور داریم که بازه زمانی را در خیابان سپری میکنند که البته وضعیت کودکانی که در کارگاهها کار میکنند متفاوت است و آمار دقیقی از این افراد در دست نیست.
مشکلات تحصیلی کودکان کار و اتباع در شرایط کرونا
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان ضمن تشریح مسائل و مشکلات تحصیلی کودکان کار و کودکان اتباع، از نظر آموزشی و در شرایط بیماری کرونا، وضعیت دشواری برای این کودکان پیشبینی میکند.
پروین یاری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به بازگشایی مدارس در شرایط شیوع بیماری کرونا، وضعیت دشواری برای کودکان کار و کودکان اتباع خارجی پیشبینی میکند و میگوید: کودکان کار و خیابان به صرف داشتن وقت بیشتر و عدم نیاز به حضور در مدارس، یا از طرف خانوادهها در مدرسه ثبتنام نمیشوند و یا در صورت ثبتنام در مدرسه با افت تحصیلی مواجه خواهند شد، زیرا بیشتر زمان خود را در محیط کار میگذرانند.
یاری ادامه میدهد: جدا شدن کودکان از فضای فیزیکی مدارس میتواند بهانهای برای بسیاری از خانوادههای کودکان کار باشد تا آنها فرزندان خود را ساعتهای بیشتری به محیطهای کار و خیابان روانه کنند و همین امر سبب میشود این کودکان زمان کمتری برای فراگیری درسهای خود داشته باشند و بالطبع در پایههای درسی خود نیز ضعیف میشوند.
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه هیچ نظارت و پیگیری مستمری بر وضعیت بیشتر کودکان کار وجود ندارد، میافزاید: کمبود امکانات از قبیل اینترنت مناسب، گوشیهای هوشمند و… هم به جدا شدن آنها از روند آموزش دامن میزند. از سوی دیگر اگر با فرض اینکه کودکان کار و خیابان از امکاناتی برای آموزش مجازی بهرهمند هستند، اما نظارتی وجود ندارد که مشخص شود چند درصد این کودکان از فضای مجازی و… برای آموزش استفاده میکنند.

وی یکی دیگر از دلایل بازماندگی کودکان کار از تحصیل را نگرانی خانوادهها بابت تامین هزینههای آموزشی عنوان کرد و گفت: باتوجه به شیوع بیماری و رونق کم کسب و کارها بیشتر این خانوادهها که از قشر کارگر هستند و نیز اغلب بیش از یک یا دو دانش آموز دارند، توان پرداخت هزینه های ثبتنام کودکان خود در مدارس را نخواهند داشت و همین باعث میشود که از ثبت نام کودکان خود در مدارس خودداری کنند.
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه بیشتر کودکان اتباع، کودک کار هستند، در ادامه درباره وضعیت تحصیلی کودکان اتباع در شرایط کرونا، توضیح میدهد: کودکان اتباع با مشکلات عدیدهای برای ثبتنام در مدارس روبرو هستند. گرچه با صدور فرمان رهبری ثبتنام این دسته از کودکان در مدارس سهولت بیشتری یافته است، اما مشکلات همچنان پابرجاست، زیرا خانوادهها باید بعد از سرشماری، برای دریافت یا تمدید برگههای حمایت تحصیلی اقدام کنند تا بتوانند کودک خود را در مدارس دولتی ثبتنام کنند.
وی مدعی شد که دفاتر کفالت دیر اقدام به فعالیت کردهاند و خانوادهها زمانی که برای ثبتنام کودک به مدارس مراجعه میکنند، ظرفیت مدارس تکمیل شده است و به دنبال آن موجب بازماندگی کودک از تحصیل میشود.
یاری ادامه داد: همچنین خانوادههایی هم هستند که سرشماری نشدهاند و قادر به دریافت برگه حمایت تحصیلی برای کودکان خود نیستند که این خود باعث جاماندگی این کودکان از چرخه آموزش خواهد شد؛ حتی با فرض آن که همه این کودکان هم موفق به ثبتنام در مدارس شوند، اما سیستم آموزشی مجازی به نحوی نیست که بتواند از افت تحصیلی کودکان جلوگیری کند، زیرا بسیاری از این خانوادهها از امکانات مورد نیاز برای آموزش مجازی برخوردار نیستند و هیچ حمایتی هم در این زمینه از آنان صورت نمیگیرد.
وی میافزاید: خانوادههای اکثر کودکان اتباع از سواد کافی برای همراهی با کودکان خود برخوردار نیستند و تنها چاره و امیدشان که فضای مدرسه بوده است را نیز دیگر در اختیار ندارند. اگر کودکی از شانس داشتن خواهر یا برادری باسواد که بتواند او را در درسها و تکالیفاش همراهی کند، برخوردار باشد شاید بتواند از این آموزشهای مجازی بهره گیرد، در غیر اینصورت خود به خود از آموزش بیبهره میماند.
کمک به جذب ۱۰۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در قالب ۶۰۰۰ کلاس درس
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش به طرح تحولی این سازمان با عنوان «آبا» و با هدف جذب بازماندگان از تحصیل اشاره کرد و گفت: در سال گذشته ۱۰۰۰ دانشآموز تحت پوشش قرار گرفتند و امسال ۱۰۰ هزار دانش آموز را در قالب ۶۰۰۰ کلاس جذب میکنیم.
به گزارش ایسنا، مجتبی زینی وند در سیوچهارمین اجلاس رؤسا و مدیران مناطق آموزش و پرورش با بیان اینکه تولی گری و سیاستگذاری مدارس هیئت امنایی، شوراهای آموزش و پرورش مناطق کشور هستند اظهار کرد: در زیست بوم جدید این موضوع مورد تأکید است.
وی افزود: مدارس هیئت امنایی، مدارس دولتی هستند که با شیوه هیئت امنایی اداره میشوند و تصویب برنامه، هزینهها و کسب مجوز هیئت امنایی برعهده شورای آموزش و پرورش مناطق است.
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به فعالیت مدارس غیردولتی گفت: مدارس غیردولتی با فرمان حضرت امام خمینی(ره) که فرمودند مردم را در فرهنگ شرکت دهید، شکل گرفت و یکی از جلوههای بارز مشارکت مردم در آموزش و پرورش محسوب می شود.
زینیوند ادامه داد: همراهی مدیران استانی تضمین کننده موفقیت مدارس غیردولتی است و تعامل و همراهی مدیران لازمه کار ماست.
وی با اشاره به اینکه سه اصل حمایت، هدایت و نظارت را مدنظر داریم گفت: در بحث حمایت، صندوق حمایت از مدارس غیردولتی را راهاندازی کردیم که ۲۰۰ میلیارد تومان برای آن پیشبینی شده و ۲۵ درصد بیمه معلمان نیز از طریق آن پرداخت میشود.
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش افزود: البته در کنار اقدامات حمایتی، با مدارس غیردولتی که از قانون عدول داشتند نیز باید برخورد شود.
زینی وند با اشاره به اجرای طرح بالندگی نیروی انسانی و توانمندسازی معلمان به عنوان بسته تحولی این سازمان در سال تحصیلی جدید اظهار کرد: معلم مهمترین و اصلیترین مولفه تعلیم و تربیت است. انتخاب کادر آموزشی در مدارس غیردولتی بر عهده مؤسس است، اما برخی موسسین در کیفیت نیروها کم توجهی کردند و بین آنچه که هست با آنچه توقع داریم، فاصله وجود دارد.
وی افزود: بر همین اساس با هدف ارتقا و تضمین کیفیت، جذب و نگهداشت نیرو در مدارس غیردولتی و کیفیت بخشی به فعالیتها و سنجش صلاحیتهای حرفهای معلمان، طرح بالندگی نیروی انسانی اجرا میشود و انتظار داریم رؤسای مناطق به این طرح الزام داشته باشند.
رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش با اعلام اینکه چهار درصد امتیاز تعیین شهریه در الگوی شهریه به مدارسی تعلق میگیرد که تمام معلمان در این طرح توانمندسازی شرکت کنند؛ به طرح تحول دیگر این سازمان با عنوان «آبا» اشاره کرد و گفت: موضوع این طرح، جذب بازماندگان از تحصیل است.
زینی وند افزود: بازگشت بازماندگان از تحصیل به چرخه آموزش از دغدغه های مسئولان آموزش و پرورش است و آموزش از راه دور پازل جذب نیروی بازمانده از تحصیل را تکمیل میکند و امکان بهرهگیری از شیوههای جدید آموزشی و فناوریهای نوین آموزشی در این راستا را فراهم می کند.
به گفته وی در سال گذشته ۱۰۰۰ دانشآموز تحت پوشش قرار گرفتند و امسال ۱۰۰ هزار دانش آموز را در قالب ۶۰۰۰ کلاس جذب میشوند.
۳۸۷ کودک کار در البرز ساماندهی شدند
مدیرکل بهزیستی استان البرز اعلام کرد که امسال ۳۸۷ کودک کار در این استان شناسایی و ساماندهی شدند.
اسدالله حیدری روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از مجموع این تعداد ، ۱۰۹ کودک کار غیر ایرانی، ۱۶۹ مورد کودک کار شاغل در خیابان بودند که ساماندهی شدند و برای ۱۰۹ کودک باقی مانده نیز شرایط تحصیل فراهم شد.
وی ادامه داد: همچنین به ۲۵ خانوار کودک کار نیز با هدف حمایت از این کودکان کمک بلاعوض پرداخت شده است.
حیدری گفت: در ۶ ماهه اول سال جاری به دلیل شیوع ویروس کووید ۱۹ و به منظور حفظ سلامت کودکان و تامین منافع آنها اقدامات پیشگیرانه به عمل آمد.
وی ادامه داد: براین اساس برخی فعالیت ها از جمله توزیع اقلام بهداشتی و آموزش نحوه پیشگیری از ویروس کووید ۱۹ در دستور کار قرار گرفت که از جمله اقدامات صورت گرفته می توان به توزیع یک هزار و ۶۰۰ بسته اقلام بهداشتی برای ارتقای سلامت کودکان و خانواده های آنان در شرایط کرونا اشاره کرد.
بهزیستی استان البرز دارای سه مرکز حمایتی کودکان کار و خیابان می باشد. یک مرکز بصورت شبانه روزی از این کودکان نگهداری می کند(پذیرش اتباع در مراکز شبانه روزی بهزیستی مغایر دستورالعمل و آیین نامه های این سازمان است) و دو مرکز دیگر حمایت های روانی، اجتماعی به صورت خدمات روزانه به کودکان کارا ارایه می کنند.
کرج/ ایرنا
۳۰۰ متکدی و کودک کار در اردبیل شناسایی شد
معاون سیاسی ، امنیتی و اجتماعی استانداری اردبیل گفت: طبق آمار دقیق در این استان ۳۰۰ کودک کار، متکدی و دست فروشان متکدی وجود دارد که ساماندهی این افراد کار سختی نیست و با کمک دفاتر تسهیلگر در حاشیه شهر قابل کنترل هستند.
به گزارش ایرنا، بهروز ندایی روز چهارشنبه در جلسه کارگروه اجتماعی و فرهنگی استان اردبیل با بیان اینکه ۸۸ نفر از این افراد متکدی خیابانی هستند بیان کرد: طبق بررسیهای انجام شده بسیاری از این افراد از لحاظ مالی مشکل چندانی ندارند اما هر روز در سطح شهر تکدیگری میکنند و با برنامهریزیهای انجام شده ساماندهی و کنترل خواهند شد.
وی اضافه کرد: وضعیت کودکان کار در اردبیل چندان حاد نیست و خانواده بسیاری از این کودکان معمولا تحت پوشش هیچ نهاد حمایتی نیستند.
او با اشاره به اینکه در ساماندهی متکدیان و کودکان کار همکاریهای بین بخشی ضرورت دارد، افزود: ۲۵۸میلیون تومان برای سال گذشته و ۱۱۴ میلیون تومان در سال جاری از سوی سازمان بهزیستی برای ساماندهی این افراد هزینه شده است.
ندایی از دستگاه های اجرایی متولی ساماندهی متکدیان خواست طی برگزاری جلسات مختلف و الگوبرداری از استانهای موفق برای همیشه این افراد در سطح شهر برچیده شود.
در این جلسه مدیرکل سازمان بهزیستی استان اردبیل و نماینده دفاتر تسهیل گر حاشیه شهر گزارش کلی از اخرین وضعیت متکدیان و کودکار کار اردبیل ارائه کردند.
اردبیل/ ایرنا
مدیرکل کمیته امداد اردبیل:
۵۹۰۰ دانش آموز اردبیلی نیازمند حمایت خیرین هستند
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان اردبیل گفت: همزمان با بازگشایی مدارس۵۹۰۰ دانش آموز و نیز ۷۰۰ دانشجوی تحت پوشش کمیته امداد در استان اردبیل نیازمند دریافت کمک خیرین هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، حسین دشتی صبح دوشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به آغاز سال تحصیلی و چالشهای مطرح در خصوص تأمین گوشی و تبلت برای دانش آموزان اظهار کرد: طرح «شور عاطفه ها» همزمان با بازگشایی مدارس از ۲۲ شهریور ماه شروع شده و تا ۱۱ مهرماه ادامه خواهد داشت و برخلاف سالهای گذشته به صورت فیزیکی و نصب چادر در سطح شهر نخواهد بود و سعی میکنیم به صورت غیر حضوری نسبت به جمع آوری کمکهای مردی کنیم
وی تعداد دانش آموزان و دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد استان را یادآور شد و گفت: ۵۹۰۰ دانش آموز و ۷۰۰ دانشجو تحت پوشش این نهاد است و درصدد تأمین نیازهای تحصیلی آنان از طریق منابع کمیته امداد و مساعدتهای خیرین هستیم و با توجه به شرایط کرونا دغدغه امسال ما تأمین گوشی، تبلت و تلویزیون برای دانش آموزان و خانوادههای دارای دانش آموز است که که از خیرین در این رابطه درخواست کمک داریم.
دشتی از آغاز توزیع پک تحصیلی در بین دانش آموزان تحت پوشش خبر داد و افزود: پرداخت هزینه خرید کتب درسی دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی را شروع کرده ایم که از خیرین گرامی دعوت میکنیم به کاروان حمایت از ۵۹۰۰ دانش آموز استان بپیوندند و هر کدام با هر مبلغ کمکی در این کار حسنه مشارکت داشته باشند.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل کمکهای جمع آوری شده در طرح شور عاطفهها را یادآور شد و گفت: در سال گذشته خیرین استان و مراکز نیکوکاری ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در طرح شور عاطفهای کمک کرده بودند که انتظار و پیش بینی ما برای امسال رقمی بالغ بر ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است.
وی با اشاره به جذب ۲۶ هزار حامی ایتام در استان خاطرنشان کرد: این خیرین ۱۶۰۰ کودک یتیم را حمایت میکنند و به صورت میانگین ماهانه ۳۰۸ هزار تومان به حساب آنان واریز و به دانش آموزان غیر یتیم نیز ماهانه ۱۴۰ هزار تومان پرداخت میکنند.
دشتی از خیرین و مردم استان اردبیل برای حمایت از نیازمندان دعوت کرد و گفت: به همین منظور خیرین میتوانند به صورت غیرحضوری با شماره گیری #۱*۰۴۵*۸۸۷۷* و یا شماره کارت ۲۲۱۴ ۹۹۵۲ ۹۹۱۱ ۶۰۳۷ و نیز با ارسال عد ۳ به شماره پیام کوتاه ۳۰۰۰۳۳۳۳۴۵ در طرحهای مشارکتی کمیته امداد شرکت کنند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس:
۸۰۶ کودک کار در فارس شناسایی شد که ۸۰ درصد غیر ایرانی هستند
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس گفت: ۸۰۶ نفر کودک کار در استان شناسایی شده که بالغ بر ۸۰ درصد از این افراد غیر ایرانی هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان فارس صبح شنبه در گفت و گو با خبرنگاران، اظهار کرد: بهزیستی کودکان کار را جمعآوری و به خانوادهها تحویل میدهد و تعهدی از والدین گرفته میشود اما پس از مدت کوتاهی کودکان دوباره در سطح خیابان دیده میشوند.
به گفته معصومه فروتن، در استان فارس ۸۰۶ نفر کودک کار شناسایی شده که بالغ بر ۸۰ درصد از این افراد غیر ایرانی هستند؛ نخستین موضوعی که باید در این زمینه مورد توجه قرار بگیرد تعیین و تکلیف وضعیت کودکان غیرایرانی است.
وی با بیان اینکه بهزیستی طبق روال سالهای گذشته ساماندهی کودکان کار را انجام میدهد، گفت: امسال تعداد کودکان کار افزایش یافته که یکی از دلایل آن بیکاری ناشی از کرونا بوده است که سبب شده مجدد کودکان به خیابان بازگردند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان فارس با بیان اینکه از طریق سازمانهای مردم نهاد بهزیستی خدمات ویژهای برای کودکان کار در نظر گرفته است، افزود: آموزش و پیگیری امور تحصیل این کودکان از جمله مواردی است که توسط بهزیستی پیگیری میشود.
فروتن با اشاره به مشکلات و چالشهای ساماندهی کودکان کار بیان کرد: بهزیستی کودکان کار را جمعآوری و به خانوادهها تحویل میدهد و تعهدی از والدین گرفته میشود اما پس از مدت کوتاهی کودکان دوباره در سطح خیابان دیده میشوند.
وی با بیان اینکه همه این کودکان را بهزیستی نمیتواند نگهداری کند، تصریح کرد: این روند نشان از یک خلأ قانونی دارد که سبب میشود والدین به تعهد خود وفادار نباشند و قانونی برای ملزم کردن آنها نیز وجود ندارد.
فروتن در پاسخ به این سوال که آیا والدین صلاحیت نگهداری از کودکان را دارند، گفت: بسیاری از والدین صلاحیت دارند اما صرفاً به دلیل فقر و وضعیت اقتصادی کودکان را برای کار به خیابان میفرستند.
معاون اجتماعی بهزیستی استان فارس، تصریح کرد: از طریق سازمانهای مردم نهاد برای خانواده این کودکان کاریابی میشود اما اغلب علاقهای از سوی خانوادهها برای کار کردن نیست یا اینکه شرایط به گونهای است که به اجبار دوباره کودکان را برای کار میفرستند.
وی درباره مسائلی که درباره مافیای اجاره کردن کودکان کار مطرح میشود، افزود: این موضوع را باید نیروی انتظامی مطرح کند اما نمیتوان این امر را به صورت کامل انکار کرد.
معاون اجتماعی بهزیستی استان فارس ادامه داد: کودکان کار از سنین ۶ تا ۱۵ سال هستند که توسط شهرداری و نیروی انتظامی جمعآوری میشوند و توسط بهزیستی به خانوادهها تحویل داده میشود اما اگر والدین یا شبکه حمایتی مؤثری نداشته باشند در مراکز شبه خانواده نگهداری میشوند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی مطرح کرد
وجود ۷۰ هزار کودک کار در کشور
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: طی مطالعاتی که با دانشگاه علوم بهزیستی انجام شد، حدوداً ۷۰ هزار کودک کار و خیابانی در کشور داریم.
به گزارش خبرگزاری مهر، حبیب الله مسعودی فرید در رادیو گفتگو با تقسیم بندی کودکان کار به چند دسته گفت: یکسری کودکی که ساعاتی از روز خود را برای امرار معاش و یا نبود سرپرست مناسب، در خیابان بگذرانند، کودک خیابانی نامیده میشوند. بعضی از کودکان ساعاتی را در خیابانها سپری میکنند و بعضی دیگر از کودکان که در ایران تعدادشان خیلی اندک است، به طور کامل در خیابان حضور دارند.
وی به کودکان کار اشاره و اظهار کرد: این کودکان در خیابان حضور ندارند بلکه در کارگاهها هستند و عموماً این کودکان شرایط سختی را دارند. این کودکان اذعان دارند در مقایسه بین حضور در کارگاه و خیابان، شرایط خیابان برایشان بهتر است؛ زیرا در خیابان یک نظارت عمومی وجود دارد و مورد آزار و اذیت قرار نمیگیرند و مردم درباره این کودکان نیز حساسیت پیدا کرده اند و مراقب هستند آسیبی به آن ها وارد نشود.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: خیلی از کودکان در کارگاهها کار میکنند اما قابل شناسایی نیستند؛ زیرا کارگاههای مجاز تحت رصد نهادهای مختلف مانند سازمان تأمین اجتماعی و وزارت کار هستند اما خیلی از این کارگاهها که کودکان را به کار میگیرند، مجاز نیستند و اصلاً تابلویی ندارند.
وی به حضور در ژنو برای بررسی موضوع حقوق کودک اشاره و عنوان کرد: در جلسهای که در ژنو برگزار شد نیز به این موضوع اشاره شد که سخت ترین بخش کودک کار مربوط به قسمتی است که کودکان مشهود نیستند، زیرا اساساً شناسایی این کودکان بسیار سخت است.
مسعودی فرید از برگزاری نشستهای مشترک با اداره روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جهت بررسی شرایط کودکان کار خبر داد.
وی درباره آمار کودکان کار ضمن تصریح بر اینکه مسئله کودکان کار جزو مسائل اجتماعی پنهان محسوب میشوند، گفت: طی مطالعاتی که با دانشگاه علوم بهزیستی انجام شد، حدوداً ۷۰ هزار کودک خیابانی در کشور داریم که بازه زمانی را در خیابان سپری میکنند که البته وضعیت کودکانی که در کارگاهها کار میکنند متفاوت است و آمار دقیقی از این افراد در دست نیست.
مشکلات تحصیلی کودکان کار و اتباع در شرایط کرونا
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان ضمن تشریح مسائل و مشکلات تحصیلی کودکان کار و کودکان اتباع، از نظر آموزشی و در شرایط بیماری کرونا، وضعیت دشواری برای این کودکان پیشبینی میکند.
پروین یاری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به بازگشایی مدارس در شرایط شیوع بیماری کرونا، وضعیت دشواری برای کودکان کار و کودکان اتباع خارجی پیشبینی میکند و میگوید: کودکان کار و خیابان به صرف داشتن وقت بیشتر و عدم نیاز به حضور در مدارس، یا از طرف خانوادهها در مدرسه ثبتنام نمیشوند و یا در صورت ثبتنام در مدرسه با افت تحصیلی مواجه خواهند شد، زیرا بیشتر زمان خود را در محیط کار میگذرانند.
یاری ادامه میدهد: جدا شدن کودکان از فضای فیزیکی مدارس میتواند بهانهای برای بسیاری از خانوادههای کودکان کار باشد تا آنها فرزندان خود را ساعتهای بیشتری به محیطهای کار و خیابان روانه کنند و همین امر سبب میشود این کودکان زمان کمتری برای فراگیری درسهای خود داشته باشند و بالطبع در پایههای درسی خود نیز ضعیف میشوند.
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه هیچ نظارت و پیگیری مستمری بر وضعیت بیشتر کودکان کار وجود ندارد، میافزاید: کمبود امکانات از قبیل اینترنت مناسب، گوشیهای هوشمند و… هم به جدا شدن آنها از روند آموزش دامن میزند. از سوی دیگر اگر با فرض اینکه کودکان کار و خیابان از امکاناتی برای آموزش مجازی بهرهمند هستند، اما نظارتی وجود ندارد که مشخص شود چند درصد این کودکان از فضای مجازی و… برای آموزش استفاده میکنند.
وی یکی دیگر از دلایل بازماندگی کودکان کار از تحصیل را نگرانی خانوادهها بابت تامین هزینههای آموزشی عنوان کرد و گفت: با توجه به شیوع بیماری و رونق کم کسب و کارها بیشتر این خانوادهها که از قشر کارگر هستند و نیز اغلب بیش از یک یا دو دانش آموز دارند، توان پرداخت هزینه های ثبتنام کودکان خود در مدارس را نخواهند داشت و همین باعث میشود که از ثبت نام کودکان خود در مدارس خودداری کنند.
عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه بیشتر کودکان اتباع، کودک کار هستند، در ادامه درباره وضعیت تحصیلی کودکان اتباع در شرایط کرونا، توضیح میدهد: کودکان اتباع با مشکلات عدیدهای برای ثبتنام در مدارس روبرو هستند. گرچه با صدور فرمان رهبری ثبتنام این دسته از کودکان در مدارس سهولت بیشتری یافته است، اما مشکلات همچنان پا برجاست، زیرا خانوادهها باید بعد از سرشماری، برای دریافت یا تمدید برگههای حمایت تحصیلی اقدام کنند تا بتوانند کودک خود را در مدارس دولتی ثبتنام کنند.
وی مدعی شد که دفاتر کفالت دیر اقدام به فعالیت کردهاند و خانوادهها زمانی که برای ثبتنام کودک به مدارس مراجعه میکنند، ظرفیت مدارس تکمیل شده است و به دنبال آن موجب بازماندگی کودک از تحصیل میشود.
یاری ادامه داد: همچنین خانوادههایی هم هستند که سرشماری نشدهاند و قادر به دریافت برگه حمایت تحصیلی برای کودکان خود نیستند که این خود باعث جا ماندگی این کودکان از چرخه آموزش خواهد شد؛ حتی با فرض آن که همه این کودکان هم موفق به ثبتنام در مدارس شوند، اما سیستم آموزشی مجازی به نحوی نیست که بتواند از افت تحصیلی کودکان جلوگیری کند، زیرا بسیاری از این خانوادهها از امکانات مورد نیاز برای آموزش مجازی برخوردار نیستند و هیچ حمایتی هم در این زمینه از آنان صورت نمیگیرد.
وی میافزاید: خانوادههای اکثر کودکان اتباع از سواد کافی برای همراهی با کودکان خود برخوردار نیستند و تنها چاره و امیدشان که فضای مدرسه بوده است را نیز دیگر در اختیار ندارند. اگر کودکی از شانس داشتن خواهر یا برادری باسواد که بتواند او را در درسها و تکالیفاش همراهی کند، برخوردار باشد شاید بتواند از این آموزشهای مجازی بهره گیرد، در غیر اینصورت خود به خود از آموزش بیبهره میماند.