اولین نشست خیر و خرد برگزار شد

سه شنبه بیست و یکم آبان ماه اولین نشست از سلسله نشست های خیر و خرد موسسه دارالاکرام با همکاری نشر نی برگزار شد. در این نشست از اساتید محترم حوزه اقتصاد دعوت به عمل آمد تا ضمن پرداختن به محورهای نشست، کتاب اقتصاد فقیر برنده جایزه نوبل سال ۲۰۱۹ را مورد نقد و بررسی قرار دهند.

سخنرانان  این جلسه آقایان دکتر جعفر خیرخواهان دکترا اقتصاد از دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر مهدی فیضی عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر حسین جوشقانی دکترا اقتصاد از دانشگاه شیگاکو و استادیار اقتصاد فاینانس موسسه پژوهش های پیشرفته تهران، و دکتر مرتضی کاظمی پژوهشگر و تحلیل گر اقتصادی طی این نشست به ارائه مطالب ارزنده ای پرداختند. گفتنی است هدف از تشکیل نشست فوق، نزدیک کردن دو حوزه علمی_نظری دانشگاه و حوزه عملی در امور و فعالیت های خیریه است.

در ابتدا نماینده موسسه دارالاکرام با بیان مقدمه ای کوتاه، به ذکر توضیحاتی چند درباره پوشش کشوری ،حوزه فعالیت و دستاوردهای موسسه پرداخت. وی بیان کرد: موسسه خیریه دارالاکرام طی ۱۸ سال فعالیت مستمر در حوزه حمایت تحصیلی از دانش آموزان فاقد سرپرست موثر،توانسته است با ۱۵ شعبه در ۴۷شهر از کشور، ۳۰۰۰ دانش آموز را علاوه بر بورسیه تحصیلی،تحت پوشش خدمات پنج گانه خویش شامل آموزش بهداشت ،مشاوره های روان شناسی و مددکاری، اشتغال و کارآفرینی قرار دهد.وی هم چنین ضمن خاطر نشان کردن این نکته که خدمات موسسه تنها شامل دانش آموزان نبوده و خانواده آنهارا نیز دربر می گیرد به سایر خدمات موسسه از جمله جمع آوری گزارش های مددکاری دانش آموزان به صورت دوره ای، برگزاری  کلاس های آموزشی روان شناسی و همچنین کارگاه های آموزشی شامل اشتغال و ارتباط موثر با کودک به منظور توانمندسازی مادران و سرپرستان کودکان نیز  اشاره کرد.

اولین سخنران جلسه دکتر جعفر خیرخواهان یکی از مترجمین کتاب اقتصاد فقیر با محور موضوعی «پیامدهای ناخواسته و منفی نیات خیر» به ارائه مطالب پرداخت. وی به این مهم اشاره کرد که برای انجام عمل خیر باید از نیت خیر فراتر رفت و با استفاده از  شواهد معتبر و متقن، سیاست های اجرایی  موجود را مورد ارزیابی قرار داد . در انجام عمل خیر چگونگی و روش انجام و پیامدهای حاصل از آن  بسیار حائز اهمیت است ؛ موضوعی که متاسفانه در جامعه ما مغفول مانده است. وی همچنین دلیل  دریافت جایزه نوبل این کتاب را  تاثیر در  کاهش فقر جهانی ذکر کرد. در ادامه نیز مختصر به ذکر فعالیت ها و سوابق علمی تحقیقاتی نویسندگان کتاب پرداخت.

سخنران دوم دکتر مهدی فیضی، مترجم دیگر کتاب اقتصاد فقیر، به موضوعِ «فراتر از نیت های خوب ؛مسئولیت هم در برابر وظیفه و هم در برابر نتیجه» پرداخت. وی اشاره کرد که در سیاست گذاری ها باید از روش شهودگرایی پرهیز و در عوض به مشاهدات و شواهد میدانی روی آورد تا بتوان کمک ها را در مسیری صحیح و تاثیرگذار هدایت کرد. وی هم چنین افزود در حال حاضر جنبشی در جهان چند سالی است آغاز شده که شعار آن نوع دوستی کارآمد است با این هدف که  چگونه و در کجا باید کمک کرد تا آن  کمک از بیشترین تاثیر برخوردار باشد؛ چراکه صرف داشتن نیتی خیر برای انجام کاری خیر کافی نیست. وی در ادامه چالش کنونی در زمینه آموزش را کیفیت آن دانست. به عقیده وی چنانچه کیفیت آموزش در مدارس افزایش یابد دانش آموزان فقیر که از رانت کلاس های گران قیمت کنکور محروم هستند دیگر از تحصیل در دانشگاه باز نمی مانند.

در ادامه دکتر جوشقانی سخنران سوم به موضوع «اقتصاد علمی تجربی است» پرداخت. وی گفت نوبل اقتصاد یادآور این نکته است که علم اقتصاد برخلاف تصور بسیاری از افراد درباره علوم اجتماعی شهودمحور و ایدیولوژی محور نیست بلکه کاملا مبتنی بر شواهد و داده هاست. وی افزود متاسفانه در کشور ما به واسطه مهجور ماندن علم اقتصاد و علوم انسانی و اجتماعی از جریان تولید علم جهانی، این رشته ها کارآمدی خود و اعتماد آحاد مردم  را در جامعه از دست داده اند. ارتباط اغلب دانشگاه های کشور به دلیل انقطاع از جریان علمی موجود در جهان از جامعه کاملا جدا شده و فاقد کاربرد و کارایی لازم است.

آخرین سخنران  دکتر مرتضی کاظمی نیز درباره  این سوال که آیا دغدغه فقرزدایی می تواند خطرناک باشد پاره ای توضیحات را ارایه داد . وی دلایل خطرناک بودن این دغدغه ها را که  به باور وی بخشی از آن ها را منطق و بخشی دیگر را احساس  تشکیل می دهد در سه مورد چنین  بیان کرد : مورد اول این که این دغدغه ها می تواند به  کاهش احساس مسئولیت فرد منجر شود؛ دوم این که ممکن است این دغدغه ها در درک مفاهیم فقر و نابرابری سوء تفاهم ایجاد کند؛ و سومین مورد این که این دغدغه ها می تواند منجر به تشویق دولت به اقدامات ایجابی شود که در نهایت آثار نامطلوبی از خود برجای خواهد گذاشت.

در پنل دوم نیز پس از معرفی سامانه ی «به مهربانی» توسط نماینده ی موسسه، بخش پرسش و پاسخ با مشارکت جمعی از حضار و سخنرانان ادامه یافت و شرکت کنندگان ضمن طرح سوالات به ارائه دیدگاه ها و نقطه نظرات خویش پرداختند.

علاقه مندان به این سلسله نشست ها می توانند ضمن پیگیری اخبار آن در سایت دارالاکرام ،از برگزاری جلسات بعدی که در آخرین دوشنبه هرماه در دفتر نشرنی برگزار می شود مطلع شوند.شرکت در این نشست ها برای عموم آزاد است.

صوت کامل اولین نشست خیر و خرد:

ویدئوی کامل اولین نشست خیر و خرد:

https://alefbayefarda.ir/?p=206

مطالب مرتبط

بیست و سومین نشست خیروخرد – گزارش نشست

بیست و سومین نشست خیروخرد در ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ برگزار شد و در آن دکتر محمود مهرمحمدی به بحران کیفیت […]

فراخوان نشست بیست و سوم خیر و خرد

دارالاکرام برگزار می‌کند: موضوع: بحران کیفیت در نظام آموزش و پرورش و راه‌حل‌های آن شرح و بررسی ایده«مدرسه ملی» سخنران: […]

بیست‌ و دومین نشست خیر و خرد-گزارش نشست

آیا «دیگر‌دوستی مؤثر» تأثیرات منفی دارد؟ نگاهی انتقادی به ایده‌های پیتر سینگر بیست‌ و دومین نشست خیر و خرد در […]